Da li je HTZ oprema neophodna svakom radniku?

by Iva

Koliko god neko radno mesto bilo obezbeđeno, vrlo je važno i da radnik, koji je na toj poziciji zaposlen ima sigurno radno okruženje, te da on lično bude potpuno bezbedan dok svoj posao obavlja. 

Iako se mnogi poslodavci maksimalno trude da konkretno radno okruženje učine bezbednim, sve to ipak ne mogu sprovesti u delo, ukoliko radniku ne obezbede i odgovarajuću zaštitnu opremu.

Šta je HTZ oprema?

Mada se najčešće koristi ova skraćenica, te mnogi i ne razmišljaju o tome šta zapravo tačno znači HTZ oprema, već jednostavno znaju da je u pitanju oprema namenjena zaštiti radnika, zapravo je u pitanju skraćenica od higijensko – tehnička zaštita. Baš zato, takva oprema se ne odnosi samo na zaštitu određenih delova tela radnika od mašina sa kojima dolazi u dodir, recimo, već je i vrlo važan aspekt takve opreme upravo higijenska zaštita, koja najpre podrazumeva odgovarajuća radna odela, maske za lice i rukavice, ali i druge delove opreme. 

Dakle, u osnovi HTZ oprema se koristi kako bi radnik bio maksimalno zaštićen tokom obavlja svog posla, sa jedne strane, a sa druge kako bi higijena tokom procesa rada bila na maksimalno visokom nivou. 

Po kom pricipu se bira HTZ oprema?

Iako je mnogima prva asocijacija na ovakvu vrstu opreme usmerena na šlemove i rukavice, HTZ oprema je zapravo mnogo više od toga. U velikoj meri izbor takve opreme zavisi od karakteristika samog radnog mesta, te od toga čemu je zapravo radnik izložen tokom obavljanja svojih radnik zadataka.

Vrlo je važno da svaki radnik ima odgovarajuću opremu, koja mora biti u skladu sa protokolima o bezbednosti i zaštiti, a što je sve regulisano zakonom. Koliko god poslodavac da obezbedi sigurno radno okruženje, HTZ oprema mora biti neizostavni deo, prosto zato jer se smatra dodatnim vidom zaštite zaposlenih. 

Da bi takva oprema, bez obzira da li se koristi kompletna ili samo određeni proizvodi, poput rukavica ili zaštitne obuće, na primer, mogla da obavlja funkciju koju u osnovi ima, neophodno je da bude proizvedena u skladu sa aktuelnim pravilnikom, koji se upravo na ličnu zaštitnu opremu i odnosi. Zato i treba obratiti pažnju na to da li HTZ oprema ima oznaku CE, jer je to potvrda da je tokom procesa njene proizvodnje poštovan u potpunosti protokol, koji predviđa Pravilnik o ličnoj zaštitnoj opremi, a koji je trenutno na snazi. 

Šta sve spada u zaštitnu opremu?

Već smo pomenuli da je mnogima prva asocijacija na takvu opremu vezana najpre za rukavice ili šlemove, odnosno pojaseve za zaštitu od pada, ukoliko su u pitanju visinski radovi. Međutum, HTZ oprema zapravo obuhvata mnogo širi dijapazon proizvoda.

Jednostavnije rečeno, apsolutno sve što koristi radnik kako bi se zaštitio na svom radnom mestu spada u takvu opremu, pa čak i HTZ obuća, koja predstavlja neizostavni deo zaštitne opreme. 

U zavisnosti od karakteristika samog radnog mesta, odnosno toga sa čime zaposleni na toj poziciji tokom obavljanja predviđenih radnih zadataka dolazi u dodir, zapravo će i zavisiti koja će mu HTZ oprema biti neophodna. 

Najčešće se to, osim na radno odelo, odnosi i na opremu koja je namenjena zaštiti lica, glave i ruku. Svakako bi trebalo sa puno pažnje odabrati odgovarajuću opremu i na taj način obezbediti propisane uslove za rad svakom zaposlenom.

Related Articles

Leave a Comment