Home Некатегоризовано Da li „novnarstvo nije ono što je nekad bilo“ ili samo novo vreme traži nove vesti?

Da li „novnarstvo nije ono što je nekad bilo“ ili samo novo vreme traži nove vesti?

by Iva

„Novinarstvo nije ono što je nekad bilo!“ Sigurno ste mnogo puta čuli ovu rečenicu. A kako je zapravo nekada izgledao novinarski posao, pronalaženje, pisanje i prenošenje vesti?

Jedan dan novinara bio je više nego uzbudljiv i ispunjen. Nakon što dođu u redakciju, novinari bi kretali na zadatke, nekad na one koje su sami sebi zadali, a češće na one koje su dobili od svojih urednika. Odlazili bi kuda god je potrebno sa samo jednim ciljem – da u redakciju donesu proverene, precizne, aktuelne i objektivne vesti, podatke i informacije.

Kad su sve informacije bile prikupljenje, urednici su to uklapali, slagali, odvajajli bitne vesti od nebitnih, međusobno se konsultovali i dogovarali, da bi konačna verzija novine koja će stići u ruke čitaoca mogla da se preda na štampanje. To je bio jedan prosečan novinarski dan.

Kada je popularnost interneta počela vrtoglavo da raste, polako je počelo i onlajn prenošenje vesti. Tako su nastali prvi internet portali. Najpre su velike medijske kuće svoj prostor na inernetu koristile isključivo kako bi objavljivale svoje vesti iz štampanih izdanja, a zatim su i „novine na internetu“ počele da žive svoj zasebni život.To je bila revolucija i prelomni trenutak u novinarskom poslu i načinu izveštavanja i prenošenja vesti. Popularnost štampanih izdanja je, naravno, opala.

Tako se sada, kada su se vesti iz štampanih izdanja preseslile na aplikacije za mobilne telefone i na kompjutere, veoma često se može čuti kako se novinarstvo potpuno promenilo. 

Da li se su se vesti i novinarska profesija zaista mnogo promenili?

Doza znatiželje i želja da čuje vesti o nekom događaju je u prirodi čoveka, bilo da se radi o privatnom životu pojedinaca, važnim političkim događajima iz zemlje i sveta ili sportskim dešavanjima. Prenošenje vesti oduvek je bilo i uvek će biti veoma važno.

Ima mnogo razloga zbog kojih čitaoci tvrde da se način pisanja, objavljivanja ali i samog odabira vesti promenio. Kritike se uglavnom čuju od čitalaca srednjih godina i onih nešto starijih – to su generacije koje su navikle da čitaju vesti u štampanim izdanjima. To je takođe publika koja je navikla da sve vesti čuje u informativnim emisijama na televiziji, a sve to podrazumeva opširnije izveštaje, potpunije priče, za razliku od tekstova koji se pojavljuju na internet portalima i najčešće zamerke usmerene su ka tome.

Kada su u pitanju vesti sa interneta, situacija je dosta drugačija. Otkako su nastali portali novinarima se otvorila mogućnost da daleko brže do publike pošalju željenu informaciju. Vesti se pojaviti u roku od svega nekoliko minuta nakon što se nešto dogodilo. Što je najvažnije, postoji mogućnost da se vesti dopune novim informacijama, promene, izmene i obogate.

Mogućnost da se najnovije vesti objave u veoma kratkom roku rodila se sa pojavom televizije – redovan program prekida se zbog važnijeg obaveštenja. Međutim, to nije moguće i nema smisla raditi prečesto. Internet, međutim, nema nikakvo ograničenje.

Kada dođe do saobraćajne nesreće, ubistva, prirodne katastrofe ili kada su u pitanju neke važne političke vesti, na primer, kada je izglasan bitan zakon u Skupštini, raspisani izbori, potpisani bitni ugovori, ta vest se odmah pojavljuje na svim portalima. 

Kada se radi o nesrećama i tragedijama, često se čitava vest sastoji iz jedne ili dve rečenice. Razlog je to je što novinari ne mogu odmah stići na teren i prikupiti više informacija, a itekako su svesni koliko je važno u 21. veku vesti preneti na vreme.

Nakon što se objavi takva informacija, po stizanju novih detalja u redakciju, na portalima se objavljuju nove vesti i dopunjuju stare. 

Kada su u pitanju štampani mediji, odnosno dnevne i nedeljne novine, čitaoci su navikli da imaju „spakovane“ potpune tekstove iz kojih mogu saznati sve informacije koje ih interesuju. Primera radi, kada je u pitanju neka tragedija, ubistvo ili saobraćajna nesreća, u prvom sledećem broju se pojavljuju opširni i kompletni tekstovi sa fotografijama i svim poznatim detaljima. Čitaoci onda u skladu sa svojim navikama mogu početi dan uz aktuelne vesti koje su potpune.

Da li „novinarstvo nije ono što je nekad bilo“ i „vesti nisu ono što su nekad bile“?Odgovor je svakako da jeste, ali se ova profesija promenila u onoj meri i u onom smeru koji je od nje zahtevalo novo vreme.

Related Articles

Leave a Comment