Kako izgleda 16-ta nedelja trudnoće za mamu i bebu

by Iva
zena u sestoj nedelji trudnoce

Šesnaesta nedelja trudnoće je važan korak u razvoju bebe i trudnoće uopšte. U ovoj fazi trudnoće, beba je oko 11,5 centimetara duga i teži oko 100 grama. U nastavku pročitajte više o simptomima, napretku bebe i savetima za trudnice u šesnaestoj nedelji trudnoće.

Kakve simptome buduće majke mogu osetiti

Kada je u pitanju 16 nedelja trudnoće, većina žena može osetiti olakšanje od mučnine i umor koji su česti simptomi u prvom tromesečju. Međutim, neke trudnice mogu i dalje patiti od ovih simptoma. Drugi simptomi koji se mogu javiti u šesnaestoj nedelji trudnoće uključuju povećanje grudi, konstipaciju, nadutost, bol u leđima i pojavu strija na koži stomaka, bokova i grudi.

Takođe, trudnice mogu da osete češće i jače pokrete bebe u ovoj fazi trudnoće, jer se beba sve više kreće i razvija svoje mišiće. Osim toga, neke trudnice mogu da iskuse promene u raspoloženju, koje su česte tokom celog perioda trudnoće. Trudnice bi trebalo da obrate pažnju na svoje telo i da se odmaraju kada osete umor ili bol u leđima. Pored toga, trebalo bi da paze na svoju ishranu i unos hranljivih materija kako bi obezbedile adekvatan razvoj bebe.

Napredak bebe u 16. nedelji trudnoće

U šesnaestoj nedelji trudnoće, beba se nalazi u fazi intenzivnog rasta i razvoja. Većina organa je formirana, a bebin mozak i nervni sistem se razvijaju brzo.

Beba može da pomera svoje ruke i noge i čak da ih stavlja u usta. Njena koža je tanka i providna, a prekrivena je belim, masnim slojem koji se zove verniks. Ova supstanca štiti kožu bebe od vode u amnionskoj tečnosti.

Beba počinje da razvija osnovne čulne sposobnosti, kao što su vid i sluh. Njeni bubrezi počinju da funkcionišu, tako da beba može da mokri u amnionsku tečnost.

Saveti

U 16.-oj nedelji trudnoće, važno je izbegavati određene stvari koje mogu da utiču na zdravlje bebe. Ovo uključuje:

  • Pušenje i izlaganje duvanskom dimu
  • Konzumiranje alkohola i droga
  • Korišćenje nekih lekova koji mogu da budu štetni za bebu (uvek se konsultujte sa lekarom pre nego što počnete da uzimate bilo kakve lekove)
  • Konzumiranje hrane koja može da bude opasna za bebu, kao što su sirovo meso, riba sa visokim nivoom žive, nepravilno pripremljena hrana i sirovo povrće

Trudnice bi trebalo da nastave sa redovnim pregledima kod ginekologa i da se pridržavaju saveta koje im je dao lekar. Takođe je važno da trudnice paze na ishranu i pokušaju da jedu zdravu, izbalansiranu ishranu koja će obezbediti adekvatan rast i razvoj bebe. Takođe, trudnice bi trebalo da budu fizički aktivne, ali da izbegavaju preterano naprezanje i naporne vežbe. Preporučuje se da nastave sa unosom dovoljne količine vode i tečnosti, kako bi održale hidrataciju i sprečile zatvor.

U ovom periodu, takođe treba početi razmišljati o planiranju porođaja i pripremi za dolazak bebe. Ovo uključuje učenje o različitim opcijama za porođaj, izboru bolnice i lekara, kao i kupovinu opreme za bebu. Ukoliko trudnica ima bilo kakvih pitanja, briga ili neobičnih simptoma, važno je da se obrati svom lekaru. Lekar može da pruži savete i smernice o tome šta je najbolje za zdravlje trudnice i bebe.

Možda vas zanima i kako izgleda četvrti mesec trudnoće.

Related Articles

1 comment

Gordana 1. март 2023. - 09:45

Ja sam u tom periodu pocela ozbiljnije da se cuvam, da se klonim guzve i prevoza u kojem nema mesta, da ne podizem teske stvari, da ne koristim jaku hemiju itd

Reply

Leave a Comment