Od analognog do pametnog ručnog sata ovo su detalji koji prave razliku

by Iva

Analogni satovi spadaju u klasične ručne satove. Uprkos razvoju tehnologije, analogni ručni satovi i dalje su aktuelni. Razlikuju se po kvalitetu, modelu, dizajnu, a ono što im je zajedničko jesu brojčanik i kazaljke. U pitanju su klasični, jednostavni satovi bez dodatnih funkcija.

Nose se svakodnevno, a lako se uklapaju u skoro svaki stil oblačenja. Svi poznati brendovi satova ih proizvode trudeći se da izrada bude veoma kvalitetna. Kaiš na ovim satovima obično je od kože, a nude razne veličine kućišta i boje kaiša. Kaiš može biti i metalni, najčešće od nerđajućeg čelika u srebrnoj boji. Neki od ovakvih satova vremenom postaju sve vredniji i skupoceniji.


Prvi smart ručni sat na filmu

Preteča današnjih pametnih satova pojavio se još davne 1983. a nosio ga je niko drugo do čuveni Džems Bond. U filmu ,,Oktopusi“ on nosi seiko T001, danas poznatiji kao sat televizor. Tv signal je dobijao iz posebnog uređaja, risivera, koji je išao uz njega i morao je da se nosi u torbi ili u džepu. Pored emitovanja slike, na malom ekranu, prikazivao je vreme, alarm i datum.

Smart satovi

Razvoj inerneta i računarske tehnologije uticao je na razvoj ručnih satova. Današnji pametni satovi imaju iste funkcije kao i najsavremenijii mobilni telefoni, pa sam naziv sat možda i ne odgovara u potpunosti ovim visokofunkcionalnim spravama. Povezani su sa inernetom, sa njih je moguće obavljati pozive, slati poruke, upravljati različitim aplikacijama, meriti korake, otkucaje srca, temperaturu, pratiti gps navigaciju i još mnogo toga. Razvoj ovakvih satova je ubrzan, oni su proizvod trenutnih potreba i dostignuća, pa modeli brzo zastarevaju i smenjuju se. Uprkos vrhunskom kvalitetu njihova vrednost vremenom opada.


Poznati ručni satovi

Prvi ručni satovi bile su ženske narukvice sa dodatkom koji je pokazivao vreme. U istoriji satova važna zemlja je Švajcarska za čije se satove i danas vezuju tačnost i kvalitet. Baš u Švajcarskoj, u XVIII veku, narukvici je dodat mehanički sat. I sat od zlata sa biserima i smaragdima koji je pripadao Napoleonovoj ženi Žosefini ušao je u istoriju dizajna ručnih satova. Prvi muški ručni sat napravio je Kartije, a Hans Vilsdorf osnovao je čuveni Roleks i napravio prvi vodootporni ručni sat.

Funkcionalnost i estetika

I do današnjih dana sat je sačuvao te dve funkcije, funkcionalnu i estetsku. Sat je važan modni detalj, usklaćuje se sa stilom oblačenja, često je i statusni simbol, može biti vredan poklon. Kvalitet i dizajn satova prate trendove, ali i u čuvaju večite vredosti.

Dizajn i kvalitet ručnih satova – minimalizam ili raskoš

Skupi satovi moraju da budu kvalitetni i prepoznatljivi. Kada je u pitanju dizajn, dizajneri se trude da ponude jedinstvena i upečatljiva rešenja. Satovi mogu izgledati svedeno, minimalistički, ali dovoljno elegantno da privuku pažnju. Detalji koji mogu napraviti važnu razliku jesu oni vezani za raspored brojčanika i veličinu, izgled, boju, debljinu kućišta. Kućišta se sada prave i sa staklom koje je otporno na ogrebotine. U izradi satova koriste se i skupoceni materijali. Srebrni, zlatni detalji, biseri, dijamanti ili safiri čine ovakve satove raskošnim i skupocenim komadima.
Dizajnerska rešenja nude čak i više različitih narukvica koje se savršeno uklapaju uz jedan brojčanik. Prefinjen ili ekstravagantan stil? Moderan ili retro model? Okrugli ili četvrtasti brojčanik? Izbor je nepregledan.

Related Articles

Leave a Comment