Home Život Od analognog do pametnog ručnog sata ovo su detalji koji prave razliku

Od analognog do pametnog ručnog sata ovo su detalji koji prave razliku

by Iva

Analogni satovi spadaju u klasične ručne satove. Uprkos razvoju tehnologije, analogni ručni satovi i dalje su aktuelni. Razlikuju se po kvalitetu, modelu, dizajnu, a ono što im je zajedničko jesu brojčanik i kazaljke. U pitanju su klasični, jednostavni satovi bez dodatnih funkcija.

Nose se svakodnevno, a lako se uklapaju u skoro svaki stil oblačenja. Svi poznati brendovi satova ih proizvode trudeći se da izrada bude veoma kvalitetna. Kaiš na ovim satovima obično je od kože, a nude razne veličine kućišta i boje kaiša. Kaiš može biti i metalni, najčešće od nerđajućeg čelika u srebrnoj boji. Neki od ovakvih satova vremenom postaju sve vredniji i skupoceniji.


Prvi smart ručni sat na filmu

Preteča današnjih pametnih satova pojavio se još davne 1983. a nosio ga je niko drugo do čuveni Džems Bond. U filmu ,,Oktopusi“ on nosi seiko T001, danas poznatiji kao sat televizor. Tv signal je dobijao iz posebnog uređaja, risivera, koji je išao uz njega i morao je da se nosi u torbi ili u džepu. Pored emitovanja slike, na malom ekranu, prikazivao je vreme, alarm i datum.

Smart satovi

Razvoj inerneta i računarske tehnologije uticao je na razvoj ručnih satova. Današnji pametni satovi imaju iste funkcije kao i najsavremenijii mobilni telefoni, pa sam naziv sat možda i ne odgovara u potpunosti ovim visokofunkcionalnim spravama. Povezani su sa inernetom, sa njih je moguće obavljati pozive, slati poruke, upravljati različitim aplikacijama, meriti korake, otkucaje srca, temperaturu, pratiti gps navigaciju i još mnogo toga. Razvoj ovakvih satova je ubrzan, oni su proizvod trenutnih potreba i dostignuća, pa modeli brzo zastarevaju i smenjuju se. Uprkos vrhunskom kvalitetu njihova vrednost vremenom opada.


Poznati ručni satovi

Prvi ručni satovi bile su ženske narukvice sa dodatkom koji je pokazivao vreme. U istoriji satova važna zemlja je Švajcarska za čije se satove i danas vezuju tačnost i kvalitet. Baš u Švajcarskoj, u XVIII veku, narukvici je dodat mehanički sat. I sat od zlata sa biserima i smaragdima koji je pripadao Napoleonovoj ženi Žosefini ušao je u istoriju dizajna ručnih satova. Prvi muški ručni sat napravio je Kartije, a Hans Vilsdorf osnovao je čuveni Roleks i napravio prvi vodootporni ručni sat.

Funkcionalnost i estetika

I do današnjih dana sat je sačuvao te dve funkcije, funkcionalnu i estetsku. Sat je važan modni detalj, usklaćuje se sa stilom oblačenja, često je i statusni simbol, može biti vredan poklon. Kvalitet i dizajn satova prate trendove, ali i u čuvaju večite vredosti.

Dizajn i kvalitet ručnih satova – minimalizam ili raskoš

Skupi satovi moraju da budu kvalitetni i prepoznatljivi. Kada je u pitanju dizajn, dizajneri se trude da ponude jedinstvena i upečatljiva rešenja. Satovi mogu izgledati svedeno, minimalistički, ali dovoljno elegantno da privuku pažnju. Detalji koji mogu napraviti važnu razliku jesu oni vezani za raspored brojčanika i veličinu, izgled, boju, debljinu kućišta. Kućišta se sada prave i sa staklom koje je otporno na ogrebotine. U izradi satova koriste se i skupoceni materijali. Srebrni, zlatni detalji, biseri, dijamanti ili safiri čine ovakve satove raskošnim i skupocenim komadima.
Dizajnerska rešenja nude čak i više različitih narukvica koje se savršeno uklapaju uz jedan brojčanik. Prefinjen ili ekstravagantan stil? Moderan ili retro model? Okrugli ili četvrtasti brojčanik? Izbor je nepregledan.

Related Articles

Leave a Comment