Prirodni tretmani za probavne smetnje

by Sinisa
masaza-stomaka

Poremećaji varenja mogu biti izuzetno neprijatni i mogu uticati na naš svakodnevni život. Suočavanje sa ovim problemom može biti izazovno, ali postoje prirodni tretmani koji mogu pomoći. Jedna od najvažnijih promena u ishrani koju možete da napravite je izbegavanje masne i začinjene hrane. Ove vrste hrane mogu biti teške za varenje i izazivaju nelagodnost u stomaku. Umesto toga, pokušajte da se fokusirate na ishranu koja je bogata vlaknima.

Izbegavanje masne i začinjene hrane

Masna hrana, poput pržene i brze hrane, može biti teža za varenje stomaka. Takva hrana može dovesti do nadimanja, gasova i nelagodnosti. Slično tome, začinjena hrana može iritirati stomak i izazvati žgaravicu. Pokušajte da izbegavate ove vrste hrane ili ih konzumirajte u manjim količinama. Umesto toga, u svoju ishranu uključite sveže voće i povrće, integralne žitarice i nemasne proteine.

Povećanje unosa vlakana

Vlakna su veoma važna za zdravlje probavnog sistema, pomažu u regulisanju varenja, sprečavaju zatvor i održavaju redovno pražnjenje creva. Povećanje unosa vlakana može vam pomoći da se rešite probavne smetnje. Voće, povrće, mahunarke i integralne žitarice su bogati izvori vlakana i trebalo bi da budu redovan deo vaših obroka. Takođe je važno piti dovoljno vode kako bi vlakna pravilno funkcionisala.

Smanjenje unosa alkohola i gaziranih pića

Alkohol i gazirana pića mogu biti štetni za probavni sistem. Alkohol može izazvati iritaciju stomaka, žgaravicu i nelagodnost u stomaku. Gazirana pića, posebno ona koja sadrže veštačke šećere, mogu izazvati nadimanje i gasove. Pokušajte da smanjite unos alkohola i gaziranih pića. Umesto toga, pijte više vode, biljnih čajeva i sveže ceđenih sokova.

Promene u načinu ishrane

Pored promena u ishrani, promene u načinu ishrane mogu pozitivno uticati na probavni sistem.

Povećan unos vode

Voda je važan faktor za zdrav sistem varenja. Dovoljan unos vode može pomoći u regulisanju varenja i sprečavanju zatvora. Pijte najmanje 8 čaša vode dnevno i ostanite hidrirani tokom dana. Takođe možete da konzumirate sveže ceđene sokove i biljne čajeve kako biste dodatno hidrirali svoje telo.

Fermentisana hrana je bogata probiotičkim bakterijama koje mogu poboljšati zdravlje probavnog sistema. Jogurt, kefir, kiseli kupus su neke od namirnica koje mogu biti korisne. Ove namirnice pomažu u održavanju zdrave crevne flore i podržavaju dobro funkcionisanje digestivnog sistema. Uključite ove namirnice u svoju ishranu da biste poboljšali varenje.

Biljni proteini, kao što su pasulj, sočivo i soja, mogu biti lakši za varenje u stomaku u poređenju sa životinjskim proteinima. Ako imate osetljiv stomak ili probleme sa varenjem, razmislite o smanjenju unosa mesa i uvođenju više biljnih proteina u svoju ishranu. Biljni proteini su takođe bogati vlaknima i hranljivim materijama koje su važne za zdravlje digestivnog sistema.

Bilni čajevi

Bilni čajevi su veoma korisni za smirivanje digestivnog sistema i ublažavanje smetnji.

Kamilica je poznata po svojim blagotvornim efektima na stomak. Može pomoći u smanjenju upale i iritacije u digestivnom sistemu. Kamilica takođe ima sedativna svojstva koja mogu pomoći u opuštanju stomačnih mišića i smanjenju grčeva. Popijte šolju čaja od kamilice posle obroka da biste olakšali varenje.

Nana je još jedna biljka koja može pomoći kod lošeg varenja. Njegova komponenta mentola ima umirujući efekat na mišiće stomaka i može smanjiti nadimanje, gasove i grčeve. Popijte šolju čaja od nane tokom dana ili posle obroka da biste ublažili nelagodnost u stomaku.

Kopriva se tradicionalno koristi u lečenju probavnih smetnji. Može pomoći u poboljšanju varenja, smanjenju nadimanja i poboljšanju apetita. Možete piti čaj od koprive nekoliko puta nedeljno da biste podržali zdrav sistem za varenje.

Upotreba biljnih suplemenata

Probiotici su korisne bakterije koje podržavaju zdravlje crevne flore. Oni mogu pomoći u održavanju ravnoteže dobrih i loših bakterija u crevima, što može poboljšati varenje. Možete uzimati probiotike kao dodatak ishrani ili ih možete pronaći u fermentisanoj hrani kao što su jogurt i kefir.

Digestivni enzimi su suplementi koji pomažu telu da vari hranu i apsorbuje hranljive materije. Mogu biti korisni za ljude koji imaju problema sa varenjem, kao što su nadimanje, gasovi ili žgaravica. Možete uzimati digestivne enzime pre obroka k ako biste poboljšali proces varenja.

Ulje peperminta blagotvorno deluje na probavni sistem. Može pomoći u opuštanju stomačnih mišića i smanjenju grčeva, kao i smanjenju nadimanja. Ulje nane možete koristiti oralno, dodajući nekoliko kapi u čašu vode ili čaja, ili ga možete primeniti spolja masirajući stomak.

Fizička aktivnost

Hodanje je lak način da povećate fizičku aktivnost i poboljšate varenje. Hodanje stimuliše rad creva i može pomoći u sprečavanju zatvora. Pokušajte da svaki dan izdvojite vreme za šetnju od 30 minuta do sat vremena.

Joga je veoma korisna za opuštanje tela i uma. Ne samo da može smanjiti stres, već može poboljšati cirkulaciju i ublažiti simptome loše varenja. Postoje određene jogijske poze koje su posebno korisne za probavni sistem, kao što su „polu spojena kolena“ i „spojena hrana“. Pokušajte da uključite jogu u svoju dnevnu rutinu da biste poboljšali zdravlje svog digestivnog sistema.

Aerobni trening, kao što je trčanje, plivanje ili vožnja bicikla, može poboljšati cirkulaciju i regulisati varenje. Ove aktivnosti pomažu u povećanju kiseonika u telu i stimulišu rad creva. Pokušajte redovno da radite aerobne treninge da biste poboljšali varenje i održali zdravu telesnu težinu.

Masaža stomaka

Masaža stomaka može biti veoma korisna za ublažavanje smetnji u varenju i opuštanje stomačnih mišića. Počnite da masirate stomak kružnim pokretima u smeru kazaljke na satu. Ovi pokreti mogu pomoći u stimulisanju varenja i ublažavanju zagušenja creva. Budite nežni i izbegavajte preveliki pritisak.

Related Articles

Leave a Comment