Saveti za muškarce koji imaju diskus herniju, kako mogu poboljšati kvalitet života

by Sinisa
muskarac-pregled-terapija

Diskus hernija je čest problem sa kojim se suočavaju muškarci, a može izazvati bol i nelagodnost u leđima i nogama. Ova stanja mogu biti izuzetno frustrirajuća i ograničiti kvalitet života. Međutim, postoje načini kako muškarci sa diskus hernijom mogu poboljšati svoj svakodnevni život. U ovom tekstu ćemo pružiti neke od najboljih saveta i praksi koje mogu olakšati bol i povećati kvalitet života za muškarce sa diskus hernijom.

Diskus hernija je stanje u kojem se gelasta jezgra unutar intervertebralnog diska istisne kroz pukotinu u spoljnom prstenu diska. To može prouzrokovati pritisak na spinalne nerve, što rezultira brojnim simptomima. Diskus hernija može uticati na bilo koji deo kičme, ali najčešće se javlja u lumbalnom donjem delu kičme.

Uzroci nastanka diskus hernije

Degenerativni proces

S vremenom, intervertebralni diskovi mogu izgubiti elastičnost i snagu, što dovodi do povećanog. Ovaj degenerativni proces je prirodan deo starenja, ali se može ubrzati ukoliko imate loše navike, kao što su nepravilna ishrana i nedostatak fizičke aktivnosti.

Povrede kičme

Povrede kičme mogu prouzrokovati diskus herniju kod muškaraca. To može biti posledica sportskih aktivnosti, nesreće ili pada.

Nasleđe

Nasleđeni faktori mogu takođe povećati rizik. Ako imate bliskog rođaka koji je patio od ovakve vrste bolesti, veća je verovatnoća da ćete i vi biti podložni ovoj vrsti problema.

Prekomerna telesna težina

Prekomerna telesna težina može opteretiti kičmu i povećati pritisak na intervertebralne diskove. To može povećati rizik i ugroziti kičmu. Zato je važno održavati zdravu telesnu težinu.

Sedentaran način života

Nedostatak fizičke aktivnosti može negativno uticati na zdravlje kičme. Nepravilno držanje zbog dugotrajnog sedenja i nedostatak jačanja mišića kičme mogu povećati rizik.

Simptomi

Simptomi kada je reč o diskus herniji mogu da variraju,  ali neki od najčešćih simptoma kod muškaraca mogu biti.

Bol u donjem delu leđa koji je jedan od najčešćih simptoma diskus hernije. Bol se može javiti iznenada ili se postepeno pogoršavati tokom vremena. Intenzitet boli može varirati od blage do veoma jake. Isto tako bol u nozi, poznata kao išijas, može biti simptom. Ova bol se obično javlja duž putanje nerva koji je izazvan diskus hernijom i može se protezati do stopala.

Ona takođe može prouzrokovati slabost i utrnulost u nogama, leđima ili stopalima. Ovo se može desiti zbog pritiska na spinalni nerv koji kontroliše ove mišiće.

Diskus hernija može uticati na ravnotežu muškarca, što može dovesti do problema pri hodu ili osećaja nestabilnosti.

Postavljanje dijagnoza

Da bi se postavila tačna dijagnoza hernije, lekar može izvršiti nekoliko testova, uključujući.

Fizički pregled

Lekar će izvršiti fizički pregled da bi proverio osetljivost, snagu i pokretljivost muškarca. Ovo može uključivati testove kao što su ispitivanje refleksa, proveravanje ravnoteže i procenu senzornih i motoričkih sposobnosti u nogama.

Snimanje kičme

Snimanje kičme, kao što su rendgen, CT skeniranje ili magnetna rezonanca, može pružiti slike kičmenog stuba i omogućiti lekarima da utvrde lokaciju i težinu diskus hernije.

Magnetna rezonanca

Magnetna rezonanca je često najpreciznija metoda za dijagnosticiranje. Ova metoda koristi magnetno polje i radio talase za proizvodnju detaljnih slika unutrašnjih struktura tela.

CT skeniranje

CT skeniranje koristi X-zrake za pravljenje poprečnih slika kičmenog stuba. Ovo može pružiti detaljniji uvid u stanje kičme.

Lečenje diskus hernije

Većina slučajeva diskus hernije može se uspešno lečiti konzervativnim metodama. To uključuje mirovanje, lekove protiv bolova i upotrebu hladnih ili toplih obloga za smanjenje simptoma. Takođe se može preporučiti nošenje korseta za podršku leđima.

Postoji i fizikalna terapija koja može pomoći u jačanju mišića kičme, poboljšanju fleksibilnosti i smanjenju bola. Terapeut može koristiti različite tehnike, kao što su vežbe istezanja, terapijske maseže i elektroterapija.

U nekim slučajevima, lekar može preporučiti terapijske injekcije kako bi se smanjio bol i upala u zahvaćenom području. To može uključivati kortikosteroidne injekcije ili injekcije anestetika.

Isto tako se hirurška intervencija najčešće koristi kada su konzervativne metode lečenja neuspešne. Operacija može uključivati uklanjanje ili popravku diskus hernije kako bi se oslobodio pritisak na spinalne nerve.

Vežbe za olakšanje i jačanje leđa

Vežbe igraju veoma važnu ulogu u olakšavanju simptoma diskus hernije i jačanju leđa.

Vežbe istezanja

Vežbe istezanja mogu pomoći u ublažavanju napetosti u mišićima leđa. To može uključivati istezanje mišića donjeg dela leđa, kuka, nogu i zadnjice.

Vežbe jačanja mišića leđa

Vežbe za jačanje mišića leđa mogu pomoći u poboljšanju stabilnosti i podršci kičme. To može uključivati vežbe kao što su izdržaji, podizanje tegova ili vežbe sa sopstvenom težinom.

Plivanje i vodene terapije

Plivanje i vodene terapije mogu biti odličan način za jačanje mišića leđa i smanjenje pritiska na kičmu. Voda pruža podršku i smanjuje težinu tela, što olakšava vežbanje bez pritiska na kičmu.

Pravilno držanje tela

Pravilno držanje tela je ključno za smanjenje stresa na kičmu i održavanje zdravog kičmenog stuba. Pravilno držanje može smanjiti pritisak na intervertebralne diskove i spinalne nerve.

Saveti za pravilno držanje

  • Držite glavu uspravno i pogledajte pravo napred
  • Ramena držite opušteno i povucite ih blago unazad
  • Ravnomerno rasporedite težinu tela na obe noge
  • Ne savijajte kukove naglavačke
  • Savijte kolena dok podižete teret
  • Izaberite udobnu i podržavajuću stolicu i krevet

Održavanje zdrave telesne težine

Održavanje zdrave telesne težine može smanjiti pritisak na kičmu. Redovno vežbanje i zdrava ishrana mogu pomoći u održavanju zdrave telesne težine.

Redovna fizička aktivnost

Redovna fizička aktivnost, kao što su vežbe istezanja i jačanja mišića leđa, može pomoći u održavanju fleksibilnosti kičme i jačanju mišića leđa. Takođe može pomoći u održavanju zdrave telesne težine.

Pravilan radni položaj

Pravilan radni položaj je važan za prevenciju diskus hernije. Držite leđa ravno, koristite ergonomski dizajniranu stolicu i sto, i redovno pravite pauze kako biste se istegli i opustili mišiće.

Pravilno podizanje težih predmeta

Prilikom podizanja teških predmeta, savijte kolena i koristite mišiće nogu, a ne leđa, kako biste podigli teret. Držite teret blizu tela i izbegavajte nagla kretanja.

Zaključak

Diskus hernija može biti izazovno stanje za muškarce, ali ne mora ograničiti njihov kvalitet života. Prateći ove savete, uključujući vežbe, pravilno držanje tela, prevenciju i podršku, i može značajno poboljšati kvalitet života muškaraca sa hernijom diska. Važno je održavati pozitivan stav i pristupiti lečenju i održavanju zdravlja kičme sa optimizmom i upornošću. Sa pravim pristupom, muškarci mogu živeti ispunjen i srećan život, čak i sa diskus hernijom.

Related Articles

Leave a Comment