Saznaj zašto je podno grejanje sve popularnije

by Iva
devojka sedi na podu

Sistemi grejanja se svakodnevno sve više unapređuju kako bi omogućili veći komoditet u prostorijama obitavanja ljudi. Jedna od najpraktičnijih, ali i komfornijih opcija jeste podno grejanje.

Podno grejanje nije novina, ali…

Kad je u pitanju podno grejanje cena nije novina, poznata je dobro svima koji su čuli za ovaj vid grejanja (za sve vas koji ne znate, cena se kreće od oko 10-ak hiljada dinara pa naviše, zavisno od toga za koji vid podnog grejanja se odlučite).

Ovaj sistem nije novotarija, šta više, prapočecima ovoga sistema smatra se sistem poznat starom Rimu. Međutim, sa usavršavanjem materijala i različitih tehničkih mogućnosti, ono sve više dobija na zamahu, odnosno postaje sve prisutnije u poslovnim prostorima i domaćinstvima. Naime, ovaj sistem zagrevanja prostorija dugo je bio rezervisan samo za luksuzne, bogate objekte jer je bio vrlo skup, ali je danas sve pristupačniji i dijapazon mu se širi.

Način instaliranja 

Ovaj sistem zagrevanja podrazumeva da se potrebne instalacije, tj. cevi kojima se zapravo zagreva prostor nalaze ispod podne obloge. Konstrukcija se razlikuje spram toga da li je reč o suvom, tačnije električnom, ili mokrom, tj. hidrauličnom sistemu. Izvor toplote je svakako potreban, a sama instalaciona struktura razlikuje se među ova dva tipa. No, izvesno je da je, na primer, prva opcija pogodnija kod naknadnog postavljanja podnog grejanja u neki objekat jer iziskuje manje prostora. Generalno, ispod instalacione mreže nalazi se izolacioni sloj, kako toplota ne bi išla nadole, a iznad se, nakon potrebnog međusloja, postavljaju finalne podne obloge. Naravno, po postavci je bitno sistem pravilno održavati, ali će nas u tom slučaju on služiti veoma dugo, a zauzvrat uživaćemo u mnogobrojnim benefitima koje nam podno grejanje pruža.

devojka sedi na toplom podu

Uslovi postavljanja

Ovaj način grejanja najbolje je postaviti pri izgradnji objekata, međutim to je mogućno uraditi i naknadno, kada se god ukaže prilika. Zanimljivo je i da se ne mora postaviti na celom objektu, već može biti i parcijalno, odnosno samo u nekim prostorijama. Na taj se način podno grejanje može kombinovati i sa drugim načinima zagrevanja. Kao podne obloge u kombinaciji s njim najbolji su kamen i keramika, jer oni čuvaju toplotu, ali današnji sistemi omogućuju upotrebu i svih drugih, posebno prirodnih, kao što je pluta, parket, zatim PVC.

Prednosti podnog grejanja

Podno grejanje odlikovano je nizom prednosti. Najpre, temperatura je ravnomerno raspoređena po celoj prostoriji, pri čemu se može regulisati, a postoji opcija i samoregulacije. Takođe, ima više korisnog prostora jer su cevi u podu, što doprinosi i estetici prostorija. Ovaj sistem je i zdraviji jer nema radijatora na kojima se skuplja prašina, niti dolazi do isušivanja vazduha, što nadalje utiče na to da u prostoru ima manje bakterija ili plesni. Podno grejanje je i energetski efikasno jer se ono isključuje po dostizanju optimalne temperature. 

Investicija koja se isplati 

Zahvaljujući podnom grejanju prostor biva moderniji i praktičniji u smislu da je bolje iskorišćen, a boravak u njemu udobniji i komforniji, pa se možemo bezbrižno šetati bosonogi ili samo u čarapicama. Ono je naročito praktično za mališane, koji i tokom zime mogu da trčkaraju i sede na podu tokom igre. Jednostavno, podno grejanje pruža jedan specifičan komoditet, što nije slučaj ni sa jednim drugim načinom grejanja, koliko god da je efikasan. Iako nije jeftino ugraditi ovaj sistem, on je iz dana u dan sve češći i pristupačniji jer mnogi uviđaju da se ono isplati ukoliko gledamo na duže staze.

Related Articles

Leave a Comment