Stanite na put gljivičnim infekcijama kože

by Iva

Gljivične infekcije su veoma često oboljenje kože, i mogu se javiti kako kod mladih, tako i kod starijih osoba. Ove infekcije su uglavnom lokalizovane, ali ako se blagovremeno i adekvatno ne leče, lako se mogu raširiti na druge delove tela, i preneti na druge osobe. Učestalost ovih oboljenja poslednjih godina raste, jer je povećana i upotreba antibiotika, kao i porast oboljenja koja su pratilac slabog imuniteta kod ljudi.

Gljivične infekcije se prenose sa čoveka na čoveka najčešće u bazenima i sportskim svlačionicama. Zaražene životinje takođe mogu biti prenosilac na čoveka, kada su u direktnom kontaktu. Infekcija se može preneti i upotrebom zajedničkih peškira, odeće i obuće. Nekada je lečenje jako dugo, ukoliko se nije na vreme krenulo sa terapijom, ali nikako ne treba odustajati. Zato ako sumnjate da imate neku gljivičnu infekciju, obavezno posetite lekara, koji će vas uputiti na određenu terapiju.

Triderm krema leči mnoga stanja

Triderm krema je krema koja sadrži kortikosteroide, i koristi se za lečenje gljivičnih i bakterijskih infekcija kože. Dozvoljeno je da je koriste odrasli i deca starija od jedne godine. Namenjena je spoljašnjoj upotrebi, i maže se na obolelo mesto. Izbegavajte kontakt sa očima i sluzokožom, prilikom njenog korišćenja. Triderm krema se upotrebljava za lečenje ekcema, alergija, osipa i dermatitisa. Ona smanjuje oticanje i crvenilo, kao i svrab koji je pratilac ovih oboljenja. Sadrži aktivne sastojke kao što su betametazon, gentamicin i klotrimazol.

Gljivično oboljenje prepona je površinska infekcija koja se najčešće dobija upotrebom zajedničkih peškira i posteljine. Nošenje tesne odeće i donjeg veša, kao i mokre odeće povećavaju rizik za dobijanje ove infekcije. Javlja se osip, i ovo oboljenje češće pogađa muškarce. Infekcija se uspošno leči upotrebom triderm masti i kreme. Atletsko stopalo je infekcija kože na stopalu, i zarazna je pa se može proširiti na nokte i ruke. Sipmtomi koji prate ovu infekciju su svrab, peckanje, plikovi, nokti koju su promenili boju i odvajaju se od nokatne ploče, ali i koža koja se ljušti. Važno je da kremu koristite na način koji vam je lekar prepisao, i sa velikim oprezom. Obično se obolelo mesto maže dva puta dnevno, ujutru i uveče. Nanosi se u tankom sloju, i samo na mesto koje je zahvaćeno infekcijom.

Uzroci ekcema 

Ekcem je stanje kože koje nije zarazno, pa ga ni vi a ni vaše dete ne možete dobiti ako ste u kontaktu sa osobom koja ga ima. Ali on je nasledan. Osobe koje imaju ekcem, obično imaju i alergiju na određenu hranu. Supstance koje iritiraju kožu mogu biti okidači za dobijanje ekcema. Iritaciju kože mogu izazvati kupke i sapuni, šminka, parfemi, prašina, pesak, kao i duvanski dim. Okidač koji može izazvati ekcem može biti i grip, ali i mala prehlada, neka bakterijska infekcija,  polen, vlaga i buđ. Upotreba triderm kreme ne bi trebalo da traje duže od 7 do 10 dana, zbog gentamicina koji sadrži. Kod dece i adolescenata upotrebu treba ograničiti na 5 do 7 dana. Ako za vreme primene kreme dođe do iritacije, upotrebu treba odmah prekinuti, i početi sa primenom druge terapije, koju će vam prepisati lekar.

Related Articles

Leave a Comment