Vodene boje

by admin
vodene bojice sa cetkicama

Mnogi stručnjaci tvrde da su u slikarstvu akrilne boje rezervisane za početnike, a da se veliki majstori služe uljanim bojama. Akrilne boje su uznapredovale i koriste se i iz izradu tendi, koje su najbolja zaštita od ultraviolentnog zračenja u dvorištu. Postavlja se pitanje gde su stare, dobre vodene boje, poznate po akvarelima i beskonačnom šaranju po papiru i bloku broj pet? Dela rađena ovom tehnikom imaju verodostojan šarm i nenadmašnu originalnost. 

Kada je reč o tehnici slikanja vodenim bojama, kako početnicima, tako i onima koji su dokazani slikari, jedino što je nužno su četkica, voda i boje. Mogu se pronaći u tri oblika: u tubi, u čvrstom stanju i u kocki, odnosno kutijici. 

Četkice za slikanje vodenim bojama

Četkice za vodene boje imaju duga i meka vlakna. U najidealnijem slučaju, to su vlakna od dlake samura ili kune. Ako su prirodna vlakna preskupa, sintetička četkica takođe je dobro rešenje. Pri izboru dimenzija četkice, slikari se najčešće odlučuju za jednu ili dve veće ravne četkice i nekoliko manjih četkica za slikanje tankih linija. Najbolje je očistiti ih vodom posle svake upotrebe, a ako ima tvrđih naslaga, preporučljiva je i upotreba sapuna. 

Slikarsko platno

Umetnici koji slikaju akvarel tehnikom više vole papir naspram slikarskog platna, koje je uobičajeno za ostale tehnike. Razlog je praktičan, nužno je da podloga što više upija boju, a to je lakše da se postigne papirom. Što je papir teži, to lakše podnosi više vode, a da pritom ne dolazi do nabora na hartiji ili promene strukture. Najteži papir više liči na karton, i on je svakako najidealniji, ali i neke srednje težine mogu da budu odgovarajuće. Značajnu ulogu u završnom izgledu slike igra i struktura samog papira. Grublji papir sa izraženim naborima dodaje teksturu slikama jer se boja zadržava u sićušnim otvorima na površini papira. Zanimljivo je da vrlo često postoje različitosti između dve strane jednog lista papira. Papir je lakši za rad od platna, između ostalog i zato što je papir lakši za korišćenje na stolu. Vodene boje će se teško primiti na uspravno postavljen, zbog curenja, a to u velikoj meri isključuje upotrebu slikarskih platna i stakala. Ovakav problem mogu da reši podesivi stalak, tako da platno drži gotovo horizontalno. Što se platna tiče, na tržištu su prisutna platna posebno dizajnirana za vodene boje.

Karakteristike akvarela

Akvarel ili tehnika slikanja vodenim bojama jedna je od najsuptilnijih tehnika čije je osnovno obeležje prozračnost i lepršavost, a slikanjem jedne boje preko druge mogu se dobiti različiti tonaliteti poetičnog karaktera. Ove slike se prodaju u setovima, panovima ili u tečnom stanju.

Akvarel boje su sačinjene od pigmenta pomešanog sa gumarabika vezivom. Gumarabika je prirodan proizvod, vodorazrediv, blago kiseo i slabo vezivo. Sličice u starijim albumima nekada su se lepile gumarabikom, da bi posle otpadale kao konfete, po rečima čuvenog novinara Bogdana Tirnanića. 

Prednost ove tehnike je brzo sušenje, pošto je ona na vodenoj bazi. Zbog  toga je i moguće slikanje na različitm površinama. Razlika između klasičnih, školskih vodenih boja i profesionalnog akvarela leži u tome što vodene boje nude manji izbor boja i nijansi. Jeftinije su jer nemaju isti nivo čistoće i trajnosti kao profesionalne. 

Kod akvarela se slika lazurno, odnosno slojevito. Pošto je vezivo slabo, važno je smanjiti boju, inače bi došlo do pucanja, ako se nanese deblji sloj pigmenta.

Razlika između akvarela u posudi i tubi je u tome što su boje u posudi čvrsti blokovi. Dodajući vodu vlažnom četkicom, one su spremne za rad. Savršene su i za slikanje na otvorenom prostoru. Boje u tubi imaju nešto gušću strukturu i da treba da se razrede sa vodom na paleti za lako mešanje. 

Često se postavlja pitanje da li boje u malim posudama služe ozbiljnim slikarima. Pokazalo se da je samo predrasuda da služe samo učenicima i studentima. Međutim, boje u posudi su veoma popularne jer su lako prenosive i savršene za slikanje prirode na otvorenom. Mogu biti i na profesionalnom i studentskom nivou. Akvarel papir je specijalno napravljen da bude gibak i da upija vodu ravnomerno i polako. Akvarel papir je deblji i gušći od običnog papira i ima više teksture, što je važno za upijanje vode. Akvarel papiri profesionalnog nivoa su bez kiselina i napravljeni su od pamučnih vlakana, a ne od celuloze. Jači su i izdržljiviji.

Related Articles

Leave a Comment