Zdravlje i lepota u jednom osmehu

by Iva

U mladosti stičemo različite navike, koje se kasnije odražavaju na kvalitet života i naše ponašanje i izgled. Ta činjenica se odnosi i na vođenje brige o sebi, negovanju zdravog duha i tela, kao i oralne higijene. 

Da je osmeh najjače oružje, pokazuje sve veći broj ljudi, koji održavanju  zdravlja zuba i usne duplje pristupa veoma ozbiljno i odgovorno. Osim estetskog izgleda, zubi su i ogledalo zdravlja. Ukoliko niste zadovoljni svojim osmehom, to nezadovoljstvo će se odraziti i na vaše ponašanje i samopouzdanje. 

U današnje vreme, mnogo je lakše voditi računa o oralnoj higijeni nego ranije, jer ne postoje preparati i proizvodi koji vam nisu dostupni – od običnih i električnih četkica za zube, pasti različitih sastava i namene, pribora za dodatno čišćenje prostora između zuba, kao i tečnosti za osvežavanje daha. U daljem tekstu, istaćićemo nekoliko korisnih saveta pravilnog održavanja zdravlja zuba i desni. 

Preventiva karijesu i lošem stanju zuba predstavlja njihovo redovno čišćenje i stomatološki pregledi

Redovno čišćenje zuba i usta obuhvata korišćenje odgovarajuće četkice, konca i paste za zube. Birajte četkicu prema veličini svojih zuba, a mekoću u skladu sa osetljivošću vaših desni. Imajte na umu da bi zube trebalo da perete minimum dva puta u toku dana, pravilnim potezima od korena do vrha zubne gleđi. Kako se na samom kontaktu desni i zuba nalazi najviše bakterija, njih ćete najefikasnije ukloniti nežnim, kružnim pokretima četkice. Osim zuba, perite i jezik, kao i kompletnu usnu duplju. Ostatke hrane potpuno ćete ukloniti korišćenjem konca za zube, pa njegovo korišćenje uvrstite kao obavezno nakon svakog pranja.

Uz redovno održavanje oralne higijene, redovno posećujte i stomatologa. Mali kvarovi na zubima ili upale desni uspešno se mogu sanirati samo blagovremenim reagovanjem. Ukoliko dopustite da se karijes razvija, to može rezultirati jakim bolovima, upalama i gubitkom zuba. 

Krvarenje desni je prvi znak ozbiljne upale

Desni ili gingiva je, isto kao i zubna gleđ, podložna uticaju različitih bakterija koje se razvijaju u našim ustima. Ukoliko se pranje zuba i desni ne sprovodi redovno i pravilno, može doći do ozbiljnih upalnih procesa, tj. pojave gingivitisa. Ukoliko primetite da vam desni krvare dok perete zube, to je jasan znak da bi trebalo da se javite zubaru. 

Ukoliko se ne leči, upala desni može da preraste u još veći problem parodontopatije, koja neminovno dovodi do povlačenja desni i gubitka zuba. 

Izbeljivanje zuba sprovodite isključivo kod stomatologa

Konzumiranjem različite obojene hrane, pića i loših životnih navika, kao što su upotreba cigareta i alkohola, menjaju boju i strukturu zuba. Takvi zubi ne izgledaju uopšte lepo i privlačno, pa se uglavnom pribegava različitim metodama korigovanje njihove boje. Izbeljivanje zuba u kućnim uslovima može ozbiljno da ošteti zubnu gleđ, zato neka vaša odluka bude izbor stomatologa za ovu vrstu intervencije. Danas postoje različiti tretmani izbeljivanja, uz odgovarajuću nijansu koja bi najbolje odgovarala vašem osmehu. 

Učite decu zdravim navikama

Najbolje sticanje dobrih navika je učenje putem uzora. Zato budite pravi uzor vašoj deci i ukažite im na sve prednosti redovnog pranja zuba. Od malena vodite decu kod stomatologa, kako bi lakše i brže prevazišli strah od zubara. Ograničite im unos slatkiša i sokova na bazi šećera, a pojačajte konzumiranje mlečnih proizvoda, voća i povrća koji sadrže sve vitamine i minerale potrebne za jačanje zubne gleđi.

Related Articles

Leave a Comment