4 saveta za bolju kupovinu motornih testera

by Iva

Motorna testera je vrlo kompleksan deo alata i retko se kupuje. Od vas zavisi koliko ćete je koristiti, na koji način je upotrebiti, da li imate iskustva u upravljanju njome… Sve te stavke, plus vaš budžet će odrediti kakvu motornu testeru bi trebalo da nabavite. Svakako, nekoliko saveta, koji vam mogu olakšati, nisu na odmet.

1. Snaga

Motor i snagu će odrediti odgovor na pitanje, za šta ćete koristiti motornu testeru. Nije isto kada je kupujete kako biste sređivali baštu ili orezivali voće i kada vam je potrebna za šumsku seču velikih stabala. Kada odlučite za koje potrebe kupujete alat, obavezno birajte model koji je za jednu kategoriju više od onoga što ste poželeli. Motorna testera bi trebalo da vas, u proseku, posluži oko 15 godina i za to vreme ćete bar jednom doći u situaciju da vam ona zatreba za neki kompleksniji posao od onog koji ste predvideli. Ukoliko ćete je koristiti samo za baštenske potrebe, dovoljna snaga motora je 3 KS. Ako je vaš posao zahtevniji (tipa nabavljanje ogreva za zimu), predlažemo da uzmete alat jače snage. Najbolje bi bilo da sami procenite koliko jače. U svakom slučaju, sve ispod 3 KS je prilično slabo.

2. Kućište

Pored snage (koje nikada nije previše), vrlo je bitno i kakava je izrada motorne testere. Za povremene poslove oko kuće i bašte kućišta su kompozitna, dok se kod profesionalnih varijanti, za intenzivnije radove, izrađuju od metala, vrlo često od legure magnezijuma. Kada su kućišta testera od metala, lakše se hlade i gabaritnije su. Iz tog razloga, ukoliko vam je potreban profesionalni alat, najbolji izbor je metalno kućište. Međutim, ako vam je testera potrebna više radi hobija i kompozitno kućište će vam sasvim odgovarati. 

3. Vođica

Većina kupaca smatra dužinu vođice presudnom karakteristikom. Misle da što je ona duža, testera će biti bolja, a to ne mora da znači. U suštini, svakako je bitno, ali, recimo, motornu testeru slabije snage, duga vođica će potpuno umrtviti. Za korišćenje oko kuće, dovoljna dužina vođice je 35 cm do 38 cm. Ukoliko vam je testera potrebna i za rad u šumi, 45 cm dužine vođice se u praksi pokazalo kao najadekvatnije. Za nju je dovoljan motor jačine 3 KS do 3,5 KS. A ako vam je potrebna profesionalna motorna testera, priroda posla će odrediti i dužinu vođice, koja se može kretati sve do 70 cm.

4. Sigurnosni sistem

Bilo da ste amater ili profesionalac koji rukuje motornom testerom, sigurnost pri radu je neophodna. Neadekvatno rukovanje, kratka nepažnja ili nedovoljna obezbeđenost, mogu dovesti do ozbiljnih posledica. Zato motorna testera koju izaberete, mora posedovati bar osnovni sigurnosni sistem. To podrazumeva sigurnosnu kočnicu za povratni udar, koja se aktivira ukoliko dođe do trzaja. Pored toga, potreban je i hvatač lanca, koji ga u deliću sekunde može zaustaviti i ručka koja vam pruža maksimalnu zaštitu ako se dogodi da lanac pukne. Neophodno je i da se opremite posebnom odećom, kacigom i rukavicama, posebno ako sečete u šumi. Uvek pazite da ne sečete vrhom testere!

Related Articles

Leave a Comment