Rolo zavese – gde i kako ih montirati

by Iva

Za nekoga nema nedoumice – zavese se montiraju na plafon. Međutim, naravno da pored te postoji i još opcija, jer nije uvek moguće postaviti garnišnu ili mehanizam na plafon.

Upravo te mogućnosti i privole kupce da se odluče za neke vrste zavesa, posebno kada prostor u koji planiraju da ih postave nije standardan.

Montiranje obično obezbeđuje firma u kojoj kupite zavese

To je velika prednost kada kupujete zavese u specijalizovanim radnjama. Iako se sve vrste zavesai mogu naći i u većikim robnim kućama i prodavnica nameštaja i pokućstva, tamo vam obično ne nude kao opciju. U tim slučajevuima ste prepušteni sebi – ili da se latite bušilice, ili da krenere u potragu za majstorom koji će to obaviti. Osim toga, u specijalizovanim prodavnicama zavesa uvek se može naći veći izbor dezena, što omogućuje da rolo zavese uklopite i uradite baš po svojoj meri. Tu dolazimo i do izbora samog mehanizma, boje kutije u koju je zavesa smeštena kad se podiže, kao i načina pomeranja gore dole. Dakle, prilično je sigurno da, ma koliko pozicija bila zahtevna, može da se pronađe odgovarajući tip zavese.

Kada ne želite ili ne možete da bušite zidove – tu su rolo zavese koje se kače na prozor 

Koji su to razlozi pa da ne možete da postavite zavese na plafon? Iako se takvo montiranje najviše traži, jer, kako kažu, izgleda najbolje zato što je neprimetno i zapravo ulepšava izgled plafona, naročito kada se stavi nešto šira maska. Međutim, ponekad je nemoguće to uraditi kada je, recimo, plafon neravan, ili je urađen od materijala koji ne može izdržati težinu zavese.  Zato mora da postoji alternativa, a to je da se kače na zid, ili u krajnjoj liniji rešenje budu rolo zavese koje se kače na prozor. To je vrlo simpatično rešenje i za manje prozore, ali posebno funkcionalno kada su u pitanju velike površine, jer su za njih i zahtevniji i teže same zavese.

Rolo zavese koje se kače na prozore može podrazumevati da se mehanizam rolo zavese ubuši u prozor, a ako niste pristalica bušenja stolarije, mogu se jednostavno pomoću žabica nakačiti na prozore kada se otvore. To je ujedno i prilično sigurna varijanta da prilikom orvaranja i zatvaranja ne dođe do oštećenja same zavese.

U kojim slučajevima se pribegava kačenju na zid

Osim same estetike i toga što se nekome jednostavno više sviđa da okači zavese na zid (jer podseća na one klasične garnišne), to može i doprineti na novčanom planu, odnosno da se manje materijala utroši na izradu zavesa. Ono što je dobro kada se zavesa zakači na zid jeste to što je dosta sabilnije i bezbednije. To je uvek rezervna varijanta kada zbog visine plafona i položaja prozora ne može da se okači na plafon. Još jedna važan izbor koji treba napraviti jeste način na koji se zavesa pomera – to može biti na lančić, ali i na elektromotor, odnosno na daljinsko upravljanje, što je u velikim prostorijama u kojima ima mnogo tih zavesa izuzetno značajno, jer štedi vreme na podešavanju svetlosti.

Related Articles

Leave a Comment