5 saveta kako da postanete bolji pisac

by admin
pisaca masina

Da li ste i VIipoželeli da pišete za sebe ili za druge, ali se ne usuđujete jer Vam deluje suviše teško i komplikovano? Sada je lakše nego ikada objaviti nešto svoje. Živimo u digitalnom vremenu gde sate provodimo na društvenim mrežama. Ipak, to nije dovoljno da bi naš rad bio zapažen. Između pisca i onog koji samo nešto napiše i objavi su očigledne razlike koje ne smemo zanemariti. U tekstu koji sledi pružićemo Vam 5 saveta koje možete odmah primeniti kako bi postali bolji pisac. Razotkrićemo Vam misteriju koje su to male tajne velikih uspešnih pisaca.

1.     Balans discipline i inspiracije

Ako posmatrate proces pisanja sa strane može se desiti da Vam to izgleda kao neki romantični moment naleta inspiracije dok je realnost sasvim drugačija. Svi veliki pisci imali su isti problem, a to je da naprave balans između svog zadatog okvira koji moraju napisati i naleta inspiracije. Zaključak je jednostavan: potrebna Vam je volja od čelika da sve to kontrolišete, da vladate svojim nagonima i da se oduprete naletu inspiracije jer Vas može lako zavarati.

2.     Čitajte, čitajte, i samo čitajte

citanje

Pre nego što date pare na različite kurseve koji obećavaju da će Vas naučiti da bolje pišete, prvo postanite čitač. Kada postanete odličan čitač, tada kreće Vaša transformacija u boljeg pisca. Čitanje će Vam otkriti određene tajne pisanja, strukture, forme i podizanja pažnje publike. Naučićete kako da emocije probijaju iz svake napisane reči i kako da čitaoca ne ostavite ravnodušnim. Ne postoje određene knjige koje treba da pročitate, potrebno je da čitate sve što Vam privuče pažnju, jer iz svake knjige ćete sigurno naučiti nešto dragoceno.

3.     Pišite o onome što poznajete

Često se može čuti kako ljudi žele da pišu ali ne znaju kako da krenu, niti o čemu da pišu. Istina je veoma jednostavna, pišite o onome što poznajete, o svom iskustvu, i o emocijama koje ste osetili na svojoj koži. Čitalačku publiku ne možete prevariti, i ona će uvek osetiti pravu emociju i reagovati na nju. Ne možete pisati o nečemu što ne poznajete, što niste istražili ili niste iskusili jer će se to osetiti u Vašem pisanju i delovaćete kao prevarant.

4.     Pišite svakog dana

Svako može pisati za sebe, u svoja četiri zida, ali ako želite da postanete profesionalni pisac i da od toga zarađujete, morate pisanje shvatiti ozbiljno i pisati svaki dan. Iako proces pisanja deluje lak, a zanimanje pisca zanimljivo to zapravo nije istina. Svi veliki pisci koji su napravili karijeru od toga ustaju svako jutro i pišu, ne sede, ne gledaju u prazno i čekaju da ih udari inspiracija. To je posao kao i svaki drugi, u kome je potrebna disciplina, snažna volja i istrajnost.

5.     Pokažite emociju

Ako izostane emocija dok pišete, izostaje i reakcija publike, to zapamtite. Ne plašite se da stavite srce na papir, džabe Vam tehnički i formalno napisan dobar roman. Ako emociju ne utkate u svaku svoju reč na papiru čitalac ostaje ravnodušan prema delu.

Related Articles

Leave a Comment