Uređenje kuhinje

by admin
lepa kuhinja

Obično se kaže da je kuhinja srce svakog doma. Ona je mesto gde se okuplja porodica, dajući pri tom osećaj topline. Kako bi se taj osećaj topline porodičnog doma zadržao, neophodno je ulagati u održavanje kuhinje, pa neretko i u njeno renoviranje.

Sve je teže govoriti o toplini doma i porodičnom okupljanju u uslovima koje nameće svakodnevni tempo savremenog života. Gotovo celodnevni boravak na poslu, slobodno vreme koje služi za besomučno čitanje novosti na društvenim mrežama, robovanje informacijama i konzumerizmu, učinili su da se ljudi unutar porodice otuđe jedni od drugih i zaborave na čari koje pruža druženje sa najmilijima. Mnogi od nas ne pamte kada su poslednji put pogledali film sa porodicom, zajedno prošetali kućnog ljubimca ili popili kafu. Raspored smena na poslu, treninzi, školski časovi i druge obaveze dovode do neminovnog razmimoilaženja pojedinih članova porodice. Činjenica je, međutim, da su neke zajednice našle rešenje, kao što su obavezne zajedničke večere. Upravo kuhinja predstavlja ono što je nekad bila dnevna soba – kuhinja pruža porodici mogućnost da pokaže svoj sklad zajedničkim radom, a kasnije i užitkom.

Velike i male kuhinje

Sve se izmenilo u 21. veku, samim tim i uređenje kuhinje. Nekadašnje tanjire sa obeležjima raznih banja gde su kupovani, zamenilo je skupoceno keramičko posuđe, a šarene stolnjake raznolike moderne silikonske mušeme. Bez obzira na kvadraturu prostorije, uređenost kuhinje stavlja se sve češće na prvo mesto, kad je reč o uređenju i renoviranju celog doma.

Naravno, sve kuhinje imaju osnovne elemente. Iako je lakše funkcionisati u prostranoj kuhinji, to ne znači da kuhinje manjih dimenziija ne mogu da budu lepo organizovane ili da predstavljaju lep prizor. Ključ je u dobrom planiranju i korišćenju prostora, s ciljem da se olakša i rad i boravak u ovoj prostoriji. Uz to, mnogi se osećaju prijatno u prostoriji gde je sve na dohvat ruke jer takvo uređenje odaje utisak toplote i gostoprimstva. Pri donošenju odluka o uređenju, veoma je važno znati koje su  posude, pribor i razni drugi instrumenti zaista potrebni da se tu nalaze. Kuhinja uopšte ne mora da izgleda prenatrpano, bez obzira što se sve vreme razmišlja o komforu ili prostranosti.

Uređenje male kuhinje

Male kuhinje su funkcionalno praktičnije od velikih. Međutim, i one iziskuju određenu pažnju prilikom organizovanja prostora. Ukoliko se postavi što veći prozor na slobodnom zidu, dobiće se vizuelno veći izgled zahvaljujući prirodnom svetlu. Veliki prozor omogućava i brzo provetravanje prostorije nakon kuvanja čime se smanjuje obaveza za aspiratorom koji dodatno zauzima prostor. Rasveta predstavlja, uz to, i dodatni izvor svetlosti, zbog čega je poželjno da se izabere ona rasveta sa nekoliko sijalica.

Pokretni šank ili kuhinjsko ostrvo predstavljaju dodatan prostor za rad, a može čak i da zameni trpezarijski sto. Tu uvek može da se ugradi radna površina, a ispod nje dodatna fioka za odlaganje posuđa. Takav pokretni nameštaj može da se skloni ukoliko smeta ili da se premesti u drugi deo, ako se kuhinja bude renovirala.

Svetle boje pločica, visećih ormara i bela tehnika čine da kuhinja izgleda sveže, čisto i prostrano. Sve češći su i magnetići na frižiderima, razni podsetnici i šarene krpe, koje kuhinji daju posebnu notu.

Related Articles

Leave a Comment