6 saveta o zimskim gumama

by Iva

Promena automobilskih guma, uvek nas baca u male dubioze, naročito ako je u pitanju „sveži“ vozač. Čim mu postane jasno kada i kako odrediti pravo vreme za promenu guma, otvori se još hiljadu pitanja vezanih za zimske gume. Nekoliko brzih saveta uvek dobro dođe.

1. Ako nisi siguran, pitaj vulkanizera

Kada smo pročitali sve internet sadržaje i konsultovali kuma, kolegu i tečinog brata od strica, na red je došao i vulkanizer. Ako nemate dovoljno iskustva sa automobilom koji trenutno vozite, iz bilo kog razloga, uvek imate koga da pitate i nemojte se libiti toga. Vulkanizer će znati da pouzdano da odgovore na sva vaša pitanja vezana za zamenu automobilskih guma, a pri tom će moći i da vas uputi na to gde i kako da kupite nove gume.

2. Oznake za zimske gume

Sve gume imaju oznake sa bočne strane. Zimske automobilske gume imaju kao oznaku pahuljicu i S slovo (snow-sneg) ili oznake M+S (mud+snow – blato+sneg).

3. Kilometraža i uslovi vožnje

Vrlo je važno kakve su potrebe vas kao vozača, odnosno koliku kilometražu u proseku prelazite i u kakvim uslovima vozite svoj automobil. Ake se godišnje ne prelazi više od 10 000 km, po čistom putu u gradskoj vožnji i sa brzinom ne većom od 120 km/h, dovoljne su standardne zimske gume, srednjeg kvaliteta. Ako vaše potrebe iziskuju dugu vožnju u zimskim uslovima, po lošim putevima, a pređena kilometraža je veća od 40 000 km, potrebne su gume visokog kvaliteta i neki od premium brendova.

4. Datum proizvodnje automobilskih guma

Datum je označen na bočnom zidu gume – poslednje četiri cifre označavaju taj datum (2 nedelju i 2 godinu). Svaka guma ima svoj vek trajanja i problem se javlja, najčešće, kod guma koje su na raznim sniženjima i akcijama. Ako je guma prilično davno proizvedena, odnosno dosta dugo je čuvana u nekom skladištu (pitanje kako i koliko dobro), ona gubi na svojim performansama u vožnji.

5. Propisana veličina automobilskih guma

Propisana veličina je istaknuta u priručniku automobila, sa unutrašnje strane rezervoara ili na šasiji. Propisana veličina guma je veoma važna zbog bezbedne vožnje i garantuje vam manju potrošnju goriva. U tom smislu je vrlo važno da se držite preporučenih veličina i da ne dozvolite da vas zavedu, moguće, niže cene guma koje nisu baš za vaš automobil.

6. Indeksi

Postoji indeks opterećenja i indeks brzine. Indeks opterećenja piše u samoj oznaci gume, poslednje dve cifre, a označava kolika je nosivost, odnosno koliko je opterćenje raspoređeno na gumama. Indeks brzine upisan je na istoj oznaci, odmah iza indeksa opterećenja. On ukazuje na to koliku brzinu može da podnese i iznese guma koju ste montirali na svoj automobil. Za oba indeksa postoje posebne tabele u kojima su napisana tačna tumačenja opterećenja i brzine sa vaših oznaka.

Bonus saveti

Ne zaboravite da je potrebno imati 5 guma – jedna je rezervna

Ne zanemarujte felne – za letnje i zimske gume

Vodite računa o tome kako skladištite/čuvate gume koje se ne koriste trenutno (da ne budu na vlažnom području, da nisu preterano izložene suncu; treba da budu u horizontalnom položaju)

Ne čekajte 1.11. da biste promenili gume, već rešite to na vreme

Related Articles

Leave a Comment