Da li je kupovina apartmana na Zlatiboru isplativa?

by admin

Investiranje u nekretnine na turistički atraktivnim lokacijama (poput planina) je verovatno najbolji način za stvaranje stabilnog pasivnog prihoda. Ukoliko vaše poslovne ambicije imaju veze sa navedenim tipom ulaganja, predlažemo da nastavite sa čitanjem teksta. U narednim redovima odgovorićemo na pitanje zašto je kupovina apartmana na Zlatiboru isplativa opcija.

Živo tržište nekretnina

Kako je broj turističkih posetilaca ove predivne planine doživeo eksponencijalni rast u prethodnoj deceniji, Zlatiborci su doneli odluku da započnu sa izgradnjom novih apartmana. Zida se sve, od motela, manjih apartmana u privatnoj režiji, pa sve do smart hotela, tako da će buduća ponuda biti zaista raznovsna. Uzimajući u obzir turistički potencijal lokacije, mnogi investitori kupuju čak i nezavršene stanove. Otud je i sam pojam prodaja stanova Zlatibor jedna od najtraženijih rezultata na pretraživaču u oblasti nekretnina u proteklom periodu. 

Idealna opcija za porodičnu vikendicu

Bez obzira na to koliko voleli planine ili ne, panorame koje sa planinskih vrhova sežu na ravničarske predele definitivno ostaju urezane u dubokom sećanju. Bujno zelenilo, čist vazduh i prilika da makar na kratko pobegnete od gradske vreve u prirodu na taj način mogu biti svojevrsni okidači za kupovinu apartmana na planini. Međutim, osim toga što će biti povoljna opcija za porodičnu vikendicu, apartman na Zlatiboru doneće vam pregršt mogućnosti za stvaranje pasivnih priliva.

Pasivna zarada na bezbroj načina

Da će kupovina stana na Zlatiboru biti isplativa opcija, svedoče i najrazličitije mogućnosti stvaranja pasivnog prihoda. Evo nekoliko primera:

  • Kupoprodaja nekretina – vrednost nekretnine na ovakvoj lokaciji može samo da poraste, tako da će stvaranje prihoda na duže staze biti praktično zagarantovano.
  • Rentiranje na nedeljnom nivou – ovakva ponuda će definitivno oduševiti turiste koji planiraju nešto duži boravak na planini.
  • Stan na dan – strategija koja će vam, uz redovnu posetu, verovatno doneti najviše novca na godišnjem nivou. Prosečno doprinosi između 30 i 40 procenata više u poređenju sa ostalim ponudama.
  • Izdavanje stanova lokalcima – uz objektivno definisanje mesečne kirije, vaše klijente vrlo lako možete pronaći i među lokalnim stanovništvom Zlatibora.

Uzimajući u obzir turističku ponudu i broj poseta, zarada će biti zagarantovana bez obzira na prethodno stečena iskustva u sličnim biznis projektima. 

Kupovina apartmana na Zlatiboru – bitni faktori

Kupovinom apartmana na popularnoj turističkoj lokaciji poput Zlatibora, ulažete u svoju budućnost. Evo nekoliko važnih faktora na koje bi definitino trebalo da obratite pažnju pri kupovini stana:

  • Lokacija – verovatno ključna stavka ukoliko planirate da se bavite izdavanjem apartmana. Adrese bliže centru ili popularnim lokalitetima su, sasvim logično, skuplje, ali ujedno i najbolja opcija.
  • Gradnja – iako se u poslednje vreme jedan za drugim izdižu novi, moderniji oblakoderi, činjenica je da su novogradnja i starogradnja jednako zastupljene. Na vama je da razmotrite koja opcija vam više odgovara.
  • Kvadratura apartmana – apartman zavidne kvadrature možete pregraditi na nekoliko manjih, tako da bi to verovatno bila najbolja opcija. Međutim, ova stavka dosta zavisi od vaših poslovnih planova, ali i budžeta.
  • Prilaz – kako budući posetioci apartmana ne bi bili negativno iznenađeni, neposredno okruženje zgrade (ili dvorište) bi moralo biti pedantno.
  • Eksterijer objekta – stare i oronule zgrade sa neurednim fasadama mahom nude jeftine stanove, ali se ipak postavlja pitanje da li je takva kupovina isplativa. Razmišljajte dugoročno.
  • Opremljenost stana – kupovinom opremljenog apartmana bićete lišeni krupnih radova, uređenja ili opremanja. Premda jesu skuplji, na duže staze zapravo mogu biti i te kako isplativija opcija.

Naravno, ono što se podrazumeva jeste da ne treba žuriti. Nesmotrena kupovina vam vrlo lako može doneti neočekivane troškove u budućnosti. Budite oprezni. Proverite da li je nekretnina uknjižena ili pod eventualnom hipotekom.

Šta je sa cenom apartmana

Kako na cenu kvadrata utiču brojni faktori, bilo bi zaista neumesno govoriti o količini novca koju bi trebalo da izdvojite. Ponuda apartmana je obimna, pa se s tim u vezi, može naići na stanove u različitim cenovnim rangovima. Ugruba procena investitora je da se prosečne cene kvadrata kreću između 900 te 3000 evra, ali istu svakako ne bi trebalo shvatati ozbiljno pre istraživanja tržišta. Zato predlažemo da zasučete rukave i bacite se u potragu za idealnom stambenom jedinicom.

Kupovina apartmana na Zlatiboru će definitivno biti isplativa ukoliko se ozbiljno posvetite kompletnom poduhvatu. Nadamo se da ćete imati na umu naše savete. Srećna kupovina!

Related Articles

1 comment

Pogodne lokacije za investiranje u nekretnine - Inspiracija 14. фебруар 2024. - 11:14

[…] Koliko je ulaganje u nekretnine na planini isplativo možete pročitati ovde. […]

Reply

Leave a Comment