Pet razloga zbog kojih su aranžmani za Zanzibar jedni od najpopularnijih

by Iva

Planiranje odmora i letovanja ne mora uvek da se vezuje za mesece koji su u našoj zemlij rezervisani za letnje sunčane dane. Brojne svetski poznate destinacije za letovanje svoj vrhunac sezone doživljavaju upravo tokom naših zimskih meseci. Zato bi sada bilo idealno vreme za jedno od takvih egzotičnih putovanja. 

Na desetine udaljenih i egzotičnih destinacija aktuelno se nalazi u ponudi naših turističkih agencija tokom februara i marta meseca 2024. godine. Ponuda je primamljiva i svako ko je bar jednom u život planirao i maštao o ovakavom putovanju uzeće u obzir sve mogućnosti da to sada i realizuje. 

Zanzibar, ili kako ga mnogi još nazivaju ,,ostvrom začina“ upravo je jedno od takvih mesta koje godinama beleži visoku zainteresovanost turista iz čitavog sveta, pa tako i naših turista. Razlozi za to su brojni, a mi ćemo izlistati samo neke od njih. 

Dobar odnos cene i ponude

Tokom februara i marta meseca naše turističke agencije nude odlične aranžmane za Zanzibar po povoljnim cenama uz obezbeđen prevoz, smeštaj i hranu. 

Uglavnom je reč o individualnim putovanjima gde postoji mogućnost planiranja u skladu sa potrebama i željama turista u odnosu na vreme polaska i povratka, broj noćenja, tip hotela i uslugu… 

U odnosu na ono što se aktuelno nalazi u ponudi mnogi ocenjuju kao odličan odnos cene i kvaliteta usluge i aranžaman koji se nudi, a moguće je naći ponude sa cenom već od 1515 evra sa uključenim svim taksama.

U zavisnosti od ličnih očekivanja i mogućnosti napraviće se idealna ponuda i aranžman u skladu sa tim s obzirom da su moguće razne varijacije, posebno kada je smeštajna jedinica u pitanju.

Kvalitetan i udoban smeštaj 

Naše agencije sarađuju sa brojnim hotelima širom sveta i ustanovljeni su neki bazni standardi koji se očekuje da budu ispunjeni. 

Jedan od takvih je i Zuri Zanzibar hotel sa pet zvezdica koji se nalazi na zapadu ostrva u mestu Kendwa koje ima i svoju istoimenu prelepu plažu. Šta to ovaj hotel izdvaja u odnosu na ostale?

Zuri Zanzibar hotel nalazi se na 50ak kilometara od internacionalnog aerodroma i čuvenog Stoun Tauna, a samo 3 kilometra od Nungvija. Osim dobrog geografskog položaja ističe ga i nestvarna plaža koja ne može da se uporedi ni sa jednom u blizini. 

Sam koncept Zuri Zanzibar hotela je takav da nema klasičnih soba već se u ponudi mogu naći bungalovi, apartmani i vile sa poglednom na okean koji su odvojeni jedni od drugih tako da pružaju potpuni ugođaj i osećaj prijatnosti i privatnosti. Njihova opremljenost nameštajem i ponuda pića i hrane je takva da predstvalja užitak za sva čula. 

Geografski položaj i obilje prirodnih bogatstava

Iako je reč o polu-autonomnoj oblasti i ostrvu u Indijskom okeanu koje se proteže niz istočne obale Afrike, ova država predstavlja sastavni deo Tanzanije. Administrativno je podeljen na tri regiona – severni, južni i zapadni. A u sastav njegove oblasti ulazi i ostrvo Pemba kao i niz drugih manjih ostrva. 

Za komunikaciju koriste se tri službena jezika i to svahili, engleski i arapski i naseljava ga oko 1300000 stanovnika. 

Što se tiče klimatskih prilika one su uglavom povolje zbog male nadmorske visine i prisutni su monsuni. Zanimljivo je da u januaru prosečna temperatura iznosi oko 28 stepeni C, a tokom jula meseca oko 23 stepena C. 

Iako glavni grad nosi isti naziv, čini se da je najpopularnija lokacija čuveni Stoun Taun koji je 2000. godine proglašen spomenikom kulture od strane UNESCO-a. Reč je o pravom malom lavirintu koji će biti obuhvaćem verovatni svakim aranžmanom za Zanzibar.

Brojna prirodna bogatstva koja ga krase njegove posetioce i turiste ostavljaju bez daha. Od boja koje su čarobne, do raznovrsne flore, mirisa i drugih detalja koji se rečima teško mogu opisati i dočarati. 

Predstavlja i bazu za trgovce, posebno one koji dolaze iz Afrike, Indije i Arapskih zemalja i trguju začinima. 

Kultura i običaji

U ovom krajevima uglavnom živi narod Svahili koji govori istoimenim jezikom. A zanimljivo je i da je činjenica da je Oman dugo vladao ovim predelima, stanovništvo ove ostrvske države dominantno muslimansko. Iako su džamije glavni temelj života i ispoveda se islam, u nekim zajednicama mogu se primetiti elementi tradicionalnih afričkih verovanja u svoju religiju. 

U vezi sa tim treba napomenuti da je za svahili kulturu karakteristično merenje odnosno računjanje vremena. Po njihovim verovanjima dan počinje pre izlaska sunca, a ne u ponoć. To bi značilo da je sedam sati ujutru kod njih u stvari jedan čas iza ponoći kod nas, a da je sedam sati uveče jedan sat iza ponoći. Ovakav način računjanja vremena kod njih je moguć tokom cele godine jer se nalaze u blizini Ekvatora i jer su izlazak i zalazak sunca relativno konstantni tokom cele godine. 

S obzirom da gostoprimivost i ljubaznost ovog naroda oni vole da se pozdravljaju i to posebno rečima ,,jambos“ i ,,mambos“ dok će rečju ,,shikamoo“ pozdraviti onog koga manje poznaju. 

Jedna od najzanimljivijih afričkih kuhinja

Boravak i letovanje na ovoj destinaciji omogući će vam da probate razne ukuse sveta na jednom mestu s obzirom da su se tokom mnogo vekova unazad smenjivali razni vladari koja dinamika je doprinela da se stvori upravo ono što danas za mnoge predstavlja najzanimljiviju afričku kuhinju. 

S obzirom da su poznati trgovci začinima logično je da je to jedna od stvari koja krasi i čini tajnu njihovih brojnih specijaliteta. Ali tome treba dodati i pomešanost indijske, portugalske, arapske i afričke tradicije kuvanja. 

Bio bi propust da odavde odete a da ne probate njihov čaj koji oni vole da ispijaju kada zađe sunce. Jedan od najpopularnijih je od đumbira sa vanilom.

Related Articles

Leave a Comment