Da li školovanje u inostranstvu zaista ima dosta prednosti

by admin
studiranje u inostranstvu

Svedoci smo vremena u kome se  mnoge porodice odlučuju za život i rad u inostranstvu. Ukoliko su deca mala preseljenje je dosta lakše. Međutim, sa školarcima je to nešto teže izvodljivo. Upravo iz tog razloga mnogi odlučuju da se presele tek onda kada dete završi jednu fazu školovanja. Najčešće biraju da im deca nakon završene osnovne škole nastave školovanje u inostranstvu. Šta je sve potrebno, koje su prednosti a koji nedostaci  pokušaćemo da vam predočimo kroz ovaj tekst. Možda vam to baš bude od presudnog značaja ukoliko ste neodlučni i razmišljate da li se odseliti ili ne.

Koje su prednosti školovanja u inostranstvu?

Međunarodno iskustvo može biti od velikog značaja za budućnost vašeg deteta. Zahvaljujući novom okruženju dete će vrlo rano shvatiti da postoje kulturne razlike među ljudima kao i da svaka od tih kultura zaslužuje poštovanje i uvažavanje. 

Multinacionalno okruženje će mu pomoći da se brže prilagodi fakultetskom i poslovnom životu u budućnosti. Što su iskustva bogatija i raznovrsnija utoliko će njihov  intelektualni, socijalni i emocionalni razvoj biti kvalitetniji i sveobuhvatniji. U svakom slučaju biće u prednosti u poređenju sa svojim vršnjacima koji nemaju takvo iskustvo. 

Takođe, jedna od prednosti ukoliko se srednja škola završi u inostranstvu jeste i potencijalno bolji uspeh na inostranim fakultetima. Istraživanja pokazuju da deca koja su završila srednju školu u inostranstvu imaju daleko veću šansu za upis na univerzitete širom sveta. Smatra se da ova prednost proističe zbog primene različitih metoda učenja koje su karakteristične i za visokoškolsko obrazovanje. 

Boravak i školovanje u inostranstvu pružaju savršenu priliku za razvijanje jezičkih veština. Pored usavršavanja jezika zemlje u koju se preseljava, dete će imati mogućnost da se upozna i sa drugim stranim jezicima što će mu doneti brojne prednosti dalje kroz život. 

diplomirnaje

Sticanje različitih veština kao i internacionalno iskustvo će mu omogućiti veću prednost i bolje mogućnosti na tržištu rada. Činjenica je da su kandidati sa međunarodnim iskustvom od neprocenjive vrednosti iz više razloga. Veoma uspešno se nose sa brojnim pritiscima i izazovima. Imaju široko opšte obrazovanje, efikasno upravljaju vremenom i vešti su u timskom radu. 

Kako odabrati odgovarajuću školu? 

S obzirom na to da postoje dve vrste institucija kada je reč o srednjoškolskom obrazovanju važno je da u dogovoru sa svojim tinejdžerom napravite dobar izbor. Naime, postoje bitne razlike između dnevne škole i internatske srednje škole. Druga opcija je prihvatljivija u situacijama kada dete samo bez roditelja odlazi na školovanje u inostranstvo. Osnovna razlika između ova dva tipa škola je ta što internatske škole pružaju smeštaj i ishranu za učenike, dok dnevne škole samo organizuju nastavu. Razlika je takođe i u organizaciji nastave, u veličini grupa, kao i u  odnosu između nastavnika i učenika. A, najveća razlika između ove dve institucije jeste u društveno-socijalnom aspektu srednjoškolskog obrazovanja. U internatskim školama  učenici žive zajedno sa svojim vršnjacima, što podstiče samostalnost, razvoj prijateljstva kao i timski rad. Za razliku od internatskih škola, dnevne škole omogućavaju učenicima da 

Ono što je možda najbitnije jeste svakako sagledati detaljno razne aspekte školovanja koje određena institucija pruža. Tu se prvenstveno misli na nastavni program, kvalitet nastavnog kadra, postojeće resurse kao i prilike koje škola pruža. Podrazumeva se da je neophodno razmotriti odluku stavljajući akcenat na detetove afinitete, ambicije kao i na porodične okolnosti. 

Da li je komplikovan proces upisa u školu? 

Podrazumeva se da ćete pre putovanja prevesti kompletnu dokumentaciju, kako svedočanstva i diplome tako i drugi propratni materijal koji dokazuje afinitete i postignuća deteta u prethodnom školovanju. Kako bi sve bilo tačno i gramatički ispravno prevedeno na strani jezik, preporuka je da to umesto vas uradi agencija za prevođenje dokumenata.  Sam proces upisa nije komplikovan ukoliko ste se prethodno detaljno informisali o svakom koraku. 

Bez obzira da li izaberete dnevnu ili internatsku školu, imajte u vidu da sve institucije primenjuju strogu selekciju. Veoma su pažljive pri odabiru učenika i vode se time da svi učenici budu sličnog senzibiliteta i da dele slične vrednosti. Ono na šta vi kao roditelj morate obratiti pažnju ukoliko ste odlučili da vam se dete školuje u inostranstvu bilo da je reč o porodičnom iseljenju ili ne jesu detetovi afiniteti i ambicije. Detaljno se informišite, temeljno istražite sve opcije pre nego što donesete konačnu odluku. 

Najveći benefit školovanja u inostranstvu  je taj što će se dete uspešno izdvojiti iz mase, steći će dragocene veštine i relativno brzo će ostvariti uspeh na profesionalnom planu.

Related Articles

Leave a Comment