Pitanje svih pitanja: Kako motivisati dete da uči? Ovo su neke preporuke

by Iva

Od kada su počele da se razvijaju metodika nastave i moderna pedagogija one zajedno pokušavaju da daju odgovor na pitanje „kako motivisati dete da uči“? Stare metode – razne vrste kažnjavanja ili uslovljavanja se nisu pokazale kao najbolje rešenje, pa je od njih u 21. veku odustala većina pedagoga i nastavnika, a, srećom, i najveći procenat roditelja. Jasno je da se samo kažnjavanjem postiže negativan efekat i stvaranje odbojnosti prema školi, knjizi i što je najvažnije – znanju koje, zapravo, treba da se nadograđuje čitavog života. 

Osim nastavnika i školskih pedagoga i većina roditelja je u dilemi i ne zna kako motivisati dete da uči i stvori radne navike i odgovornost prema školskim obavezama. Postoji par trikova koji su prilično jednostavni, ali zahtevaju zalaganje roditelja još od najranijeg uzrasta. 

Počnite i pre nego što mališani krenu u školu

Jedan od odgovora na pitanje „kako motivisati dete da uči“ jeste – počnite još pre nego što krene u školu. A kako se to radi? Deca u vrtićkom uzrastu se mogu zainteresovati za razne edukativne igračke. Potrudite se da im kupite neke karte, slikovnice, radne sveske i slično, nešto što će se njima svideti, ili što će oni sami odabrati. Nabavite im razne vrste bojica i flomastera i spakujte ih u neku lepu pernicu. Kupite postere sa brojevima ili slovima i okačite ih na zid. Kada sve to nabavite, onda sledi teži deo – moraćete i Vi da se igrate i učite. Na primer, ukoliko ste se odlučili za karte ili edukativne puzle, organizujte večernje igranje, možete i da pretvorite to u takmičenje. Dete će kroz igru usvojiti nova znanja, a dopamin koji će lučiti zbog sreće i uzbuđenja zbog igranja sa porodicom, će mu služiti kao podsticaj za dalje učenje kroz igru. 

Osim što ćete se igrati, počnite da crtate sa njima ili im pomozite da rešavaju zadatke iz radnih listova namenjenih deci njihovog uzrasta. Mališani će uživati u zajedničkim aktivnostima, ali, zapamtite, sve ovo mora da bude igra i ne sme da traje dugo jer mališani nemaju koncentraciju kao odrasle osobe. U trenutku kada ovo postane obaveza i roditelji unesu dozu nervoze u čitav proces ili kritikuju dete zbog toga što je nešto loše obojilo ili nacrtalo – prestaje uživanje i stvara se odbojnost prema učenju i svemu što ima veze sa školom.

Mnogi psiholozi tvrde da je jedan od najboljih načina kako motivisati dete da uči zapravo slušanje. Dakle, osim što ćete morati da se igrate sa svojom decom, moraćete i da ih aktivno slušate. Mališani u vrtiću i predškolskom imaju različite radionice i obrađuju razne teme. Oni polako usvajaju znanje koje rado prenose svojim ukućanima. Kada Vam mališani pričaju o tome šta su učili u vrtiću, odnosno koje novo znanje su stekli –  slušajte ih i postavljajte im pitanja. Sigurno će se osećati ponosno kada budu mogli da Vam odgovore. 

Kako motivisati dete da uči u mlađim razredima?

Škola je prva prava obaveza svakog čoveka. U mlađim razredima se stiču osnovna i najvažnija znanja koja se kasnije koriste kroz čitavo školovanje, ali se stiču i radne navike, koje nas, opet, prate godinama. Kako motivisati dete da uči u mlađim razredima roditelje školaraca mogu da posavetuju učitelji i školski pedagog i psiholog. Jedna od preporuka jeste da se u kući stvori pozitivna atmosfera u vezi škole, dakle, detetu se priča da je škola zabavna i nikako se ne plaši učiteljicom i velikom promenom koja mu sleduje samim polaskom u školu. 

Osim toga, treba pustiti decu da sama izaberu deo svog školskog pribora – sveske, bojice, uvijače, pernice i ostalo. Sigurno će uživati u procesu učenja ako za isti koriste pribor koji su sami odabrali. 

Pored toga, u svakom „Kako motivisati dete da uči“ članku koji su pisali i pedagozi i psiholozi ili učitelji, uvek stoji uputstvo da se dečiji trud mora pohvaliti, a znanje poštovati. Šta to u praksi znači? Sigurno nećete detetu koje je treći razred govoriti:“Bravo, nacrtao/la si odličan krug“ ili neku sličnu besmislicu koja nema nikakve veze sa njegovim/njenim uzrastom. Ali ćete sigurno dati neki usputni kompliment poput: „Sviđa mi se tema koju si odabrao/la za pismeni sastav“ i slično. 

Podstaknite svoje mališane da uče sa razumevanjem, pokažite im kako to izgleda u praksi i objasnite im zbog čega je to bolje. Izbegnite da upadnete u zamku učenja za ocenu i materijalnih nagrada za svaku dobru ocenu jer ćete postići kontraefekat. Dete će učiti da bi dobilo ocenu i poklon, a ne da bi znalo. Umesto toga, kada podele neku informaciju sa Vama saslušajte ih i uvažite. Čak ih pitajte za mišljenje ili se napravite da nešto ne znate i zamolite ih da Vam objasne – to će učiniti čuda za njihovo samopouzdanje.

Related Articles

Leave a Comment