Da li znate ko je napravio najveću zastavu, koja je najskuplja i koje države imaju dvostrane zastave?

by admin

Zastava je parče tkanine, platna ili nekog drugog materijala, koje je uglavnom pravougaonog oblika i kači se na jarbol. Ona predstavlja identifikaciju određene grupe, ili sredstvo za signalizaciju, a naziva se često još i steg ili barjak. Zastava je nacionalni simbol, a veoma često koristila se i kao sredstvo za raspoznavanje saveznika ili neprijatelja u bitkama i ratovima. Postoji gotovo otkako je čoveka, a na mnoge stvari vezane uz nju, do sada nismo obraćali pažnju. Počev od toga koji su simboli raznih svetskih zastava, do toga od kojih se materijala može izrađivati i kakva se verovanja uz nju kriju. Iznosimo nekoliko zanimljivosti.

Zastava u nauci

Proučavanje zastava spada u posebnu naučnu disciplinu. Ova disciplina zove se veksilologija. Proučavanje zastava i srodnih amblema je disciplina koja osim istraživanja zastava svih vrsta, uključuje i teoriju razvoja zastave. Ona nastoji da razume i objasni važnost zastave u savremenom svetu, kao i da stvori zbirku praksi za dizajn i upotrebu. Reč veksilologija je od latinskog izraza „vexilium“. To je izraz koji su Rimljani koristili za označavanje svojevrsnog standarda sa tkaninom okačenom na horizontalnu prečku. To je, zapravo, najbliži ekvivalent onoga što mi danas u jeziku smatramo zastavom.

Zastave kojie imaju prednju i zadnju stranu

Samo tri nacionalne zastave imaju razliku između prednje i zadnje strane. Zastava Moldavije samo sa prednje strane ima prikazan grb, dok joj je zadnja strana vertikalna trobojka sa plavom, žutom i crvenom bojom.

Zastava Saudijske Arabije na svom zelenom delu ima mač kao i reči „Nema Boga osim Alaha, a Muhamed je Alahov glasnik“. Pošto ova zastava ima reči koje su iz islamskog svetog pisma, prednja i stražnaj strana izgledaju kao kada se dve frontalne zastave ušiju jedna za drugu. Treća zastava čija se prednja i zadnja strana razlikuju jeste zastava Paragavja koja na istom mestu ima žig, s tim što je na zadnjoj strani utisnut žig riznice.

Zastava za Ginisa – ko ja napravio najveću zastavu na svetu?

Prema Ginisovoj knjizi rekorda, govori se da je najveća zastava koja je ikada napravljena bila veličine gotovo tri puta veće od fudbalskog  terena. 359 x 227 metara bila je površina zastave koja je simbolisala Rumuniju, a bila je teška gotovo 5 tona. Razvijena je nadomak Bukurešta, a trebalo je čak 200 ljudi koji su je razvijali čak nekoliko sati.

„Papreni“ Union džek

Zastava Velike Britanije poznata je i pod nazivom „Union Jack“. Jedina preživela zastava koja je izašla iz bitke kod Trafalgara prodana je na aukciji za čak 384.000 funti. To je čak 40 puta više od procene koja je rađena pre aukcije. Ova zastava izvojevala je pobedu nad Napoleonovom vojskom.

Izuzetak među nacionalnim zastavama

Zastava svake zemlje je u određenoj meri četvorougaona. Bilo da je reč o pravougaonim oblicima, kakva je i zastava Srbije ili da je reč o kvadratu, sve zastave manje-više po obliku liče jedna na drugu. Izuzetak pravi Nepal.

Ova zastava je napravljena tako da podseća na dva naslagana trougla, koji predstavljaju Himalajske planine. U novije vreme, ona simboliše i dve religije. To su hinduizam i budizam. Sunce i mesec simbolišu nadu da će zemlja živeti koliko i ova dva nebeska tela.

Related Articles

Leave a Comment