Detaljan plan renoviranja kupatila od skidanja stare sanitarije do postavljanja nove

by Iva

Renoviranje kupatila je zahtevan poduhvat, iz toga razloga se često odlaže do krajnjih rokova, dok ne dodje do momenta da je prosto neizbežno. Tada ćemo se naći pred pitanjem: Koliko će renoviranje kupatila da traje i kako da ga što pre završimo?

Ta informacija je u fazi pripremanja i organizovanja veoma važna. Ukoliko imamo prave informacije i na osnovu njih sačinimo plan renoviranja, svi poslovi u renoviranju kupatila mogu da se završe za desetak dana što je optimalno i tolerantno vreme za sve ukućane. 

Od skidanja starog lavaboa do mesta za novi nadgradni lavabo

Ako se renoviranju pristupi planski, svaka faza može da se ubrza i svede na najkraće vreme potrebno za obavljanje poslova u okviru nje. Renoviranje kupatila započinje skidanjem sanitarije i rušenjem starih pločica. Ni malo nije jednostavno, vrlo je bučno i praćeno velikim lomom, otpadom i prašinom pa je poželjno da što pre bude završeno. Majstor za jedan dan može da poskida sanitariju i sruši stare pločice. Ukoliko se uz njega nadje još jedan radnik da taj šut odlaže u džakove koji su za to predvidjeni, da ih iznese i propisano odloži, sve će se završiti vrlo brzo  bez problema sa komšijama.

Odlaganje šuta inače može da Vam stvori problem sa komšijama zato ih obavestite i predočite plan da to završite za jedan dan. Kad sve srušite dobićete gole zidove, dobro isplanirajte pozicije kupatilskih elemenata. Morate definitivno da se odlučite da li ćete stari konzolni lavabo da menjate za novi nadgradni lavabo i da odredite ugao za tuš kabinu, šolju i veš mašinu pre no što već narednog dana majstor razvede vodovodne cevi i cevi za kanalizaciju. 

Zamena cevi  je drugi i najsloženiji korak renoviranja

Dva dana renoviranja mora da se predvide za zamenu vodovodnih i kanalizacionih cevi. One se postavljaju prema već ranije pomenutom i utvrdjenom planu organizacije prostora u kupatilu. Uredjenje modernih kupatila teži ka minimalizmu, što manje elemenata tako da prostor izgleda rasterećenije. To ne znači da je vodovodna i kanalizaciona mreža rastrećenija, naprotiv daleko je komplikovanija zato se krije unutar zidova.

Estetika je korak ispred funkcionalnosti, tako će nekadašnji lavabo sa odvodnom cevi koja viri iz njega zameniti nadgradni lavabo koji je danas najtraženiji tip lavaboa na tržištu. Konstruisan je tako da su dovodne i odvodne cevi sakrivene u zid iza njega ili u  podlogu na kojoj je postavljen. Sve što može da se sakrije, sakriva se. Ukoliko se odlučite za hidromasažnu tuš kabinu, znajte da će se iza nje u zidu naći čitava mreža vodovodnih cevi koju nije jednostavno postaviti pa mora da računate da rok od dva dana za postavljanje cevi ipak planirate na tri. 

Peti dan renoviranja planirajte za razvodjenje električne instalacije

Za razvodjenje električne instalacije planira se jedan dan. Idealno rešenje je da se radi istovremeno sa razvodjenjem kanalizacione i vodovodne mreže. A takav poduhvat je neophohno da majstori prihvate da rade istovremeno, uglavnom ne vole da jedan drugome ulaze u prostor. Ukoliko ste renoviranje prepostili nekom izvodjaču radova, on će ih lako uskladiti, pod uslovom da prostor dozvoljava da rade istovremeno. 

Još jedan dan za malterisanje i pripremanje podne podloge

Plan renoviranja kupatila mora da obuhvati i poslove malterisanja i ravnjanja podova. U zavisnosti od Vaših želja keramičar će predložiti sigurno nekoliko opcija kojima se rešava podloga za zidne pločice. Ukoliko  zidovi nisu ravni, jedno od tih rešenja je malterisanje za koje morate da predvidite jedan dan. Ukoliko su zidovi ravni postoji mogućnost da se pločice lepe na postojeću podlogu bez malterisanja.

Pripremanje podne podloge je vrlo važno, ne sme da se zanemari zbog toga što od dobre nivelacije zavisi kako će se pločice naredjati. Ovom prilikom se radi i hidroizolacija koja je od izuzetne važnosti. Ukoliko hidroizolacija ne bude uradjena propisno i kvalitetno renoviranje će biti uzaludno. 

Ugradnja pločica  je znak da se renoviranju bliži kraj

Najzahtevnija faza renoviranja kupatila je ugradnja pločica. Optimalno trajanje ove faze je dva dana, mada, ima mnogo faktora koji mogu produžiti ovu etapu renoviranja i na nekoliko dana. Najznačajniji činioci brze i efikasne ugradnje pločica su veština majstora i površina kupatila. Velika kupatila ne mogu da se oblože pločicama za dva dana, posebno ukoliko ima mnogo ukrajanja i postavljanja dodatnih elemenata poput bordura i lajsni. 

Za kraj ostaje da se kupatilo okreči, postavi se rasveta i sanitarija

Renoviranje se završava postavljanjem sanitarije, a korak pre toga je krečenje plafona i postavljanje rasvete. Plafon se kreči u nekoliko poteza, obično je male površine, do nekoliko kvadrata. Veći deo posla oko rasvete završio je majstor koji je razvodio električnu instalaciju, ostavio je priključke za utičnice i sijalice. Pre postavljanja sanitarije oribajte kupatilo, prašina se zavukla sigurno u svaku poru. Dobro ga osušite pre no što majstor postavlja sanitariju.

Birajte sanitariju koja je funkcionalna poput tuš kabina koje su po mnogima funkcionalnije od kada. Unesite moderne trendove a da ne bude veliki trošak, odlučite se za nadgradni lavabo. Toaletne ormariće birajte u nekoj od prirodnih boja drveta. Kombinujte boje u kupatilu prema svom senzibilitetu. Mislite samo o rezultatu koj je pred Vama, vredi da se pomučite tih desetak dana.

Related Articles

Leave a Comment