Ekskurzije nekad i sad

by admin
ekskurzija

Đaci širom sveta uskraćeni su za putovanja van matičnih država već jako dugo usled pandemije korona virusa. Zanimljivo je da su, pre dve godine, skoro bile donesene određene izmene i dopune pravilnika o izvođenju ekskurzija. Po njemu je bilo predviđeno da učenici trećih razreda srednjih škola mogu da putuju na ekskurzije po Srbiji, najdalje do Republike Srpske, dok maturanti mogu da putuju bilo gde po Evropi. Na taj način, trećaci ostali bi uskraćeni za znamenitosti evropskih metropola, poput Barselone, Atine, Budimpešte, Praga ili Bratislave. Naravno, učenici osnovnih škola takozvanu rekreativnu nastavu i nastavu u prirodi i dalje mogu obavljati samo po Srbiji.

Sam pomen ekskurzija nekada budi veliku nostalgiju kod malo starije populacije. Učenici u bivšoj Jugoslaviji su nekada na ekskurzije putovalo u Sarajevo, Dubrovnik, Split, Bled, Vodice, Herceg Novi, Ohrid i ostala mesta. Išlo se putevima partizanske revolucije, a učenici osnovnih i srednjih škola su neretko putovali zajedno jer se obilazila zajednička zemlja. Jugoslavija (u izvornom obliku) ne postoji već gotovo tri decenije, ali su ostale nezaboravne uspomene, opisane u mnogim književnim i filmskim delima naših poznatih stvaralaca.

U školovanju svakog učenika posebno mesto zauzimaju putovanja na ekskurzije. To su uspomene koje ne blede, uspomene koje nadiru u glavi starijih, koji su te lepote doživeli i  doživljavali u svom školovanju. Kretalo se s puno entuzijazma, gitarama i pesmom, sa obavezno upakovanim specijalitetima u aluminijumske ili streč folije. Na putovanjima po krajolicima bivše zemlje su se upoznavale prve ljubavi, ali doživljavala i prva razočaranja, mladi su se upoznavali sa lokalitetima, gradovima i republikama bivše države. Nekadašnje đačke ekskurzije su izazivale pažnju i zanimanje različitih društvenih struktura i često uslovljavale razne polemike: da li su one korisne, da li su značajne i da li su uopšte potrebne. Ovo poslednje, i pored mnogih loših propratnih pojava, nikako ne treba dovoditi u pitanje jer su putovanja neretko prvi izlazak iz kuće, odnosno grada, mesta ili varošice pojedinog deteta ili većine učenika.

Organizacija ekskurzije i Zakon o javnim nabavkama

Nekadašnje ekskurzije bile su sasvim drugačije organizovane nego danas. Uprave škola su same birale destinacije i lokalitete, bez dogovora sa Savetom roditelja i bez ikakvog plana i programa. Od pre nekoliko godina, organizacija đačkih ekskurzija postala je veoma važna stavka u planovima i programima svih škola koje imaju nameru da ih organizuju. Mora se poštovati Zakon o javnim nabavkama. A pre toga se na Odeljenskim većima i Savetu roditelja razgovara, dogovara i ugovara destinacija na koju bi pojedini razredi odlazili. Škole, naime, moraju danas da se pridržavaju Pravilnika o izvođenju ekskurzija, koji zahteva da moraju da budu planirane u narednoj školskoj godini, sa određenim ciljem i svrhom, kao što su upoznavanje krajeva zemlje ili drugih zemalja, poseta kulturno-istorijskim spomenicima i lokalitetima, druženje učenika, saradnja sa učenicima iz drugih gradova naše države ili drugih država. Mogu se organizovati isključivo za vreme trajanja školske godine.

Nedopustivo je i nedozvoljeno da se ekskurzije organizuju tokom zimskog ili letnjeg raspusta. Ali dešava se da pojedini profesori u ličnoj režiji organizuju putovanja svojim učenicima.

I škola i roditelji moraju zajedničkim pripremama stvarati uslove za primerno ponašanje učenika na tim putovanjima, koja se zaista retko zaboravljaju.

Related Articles

Leave a Comment