Zbog čega je mermer savršen materijal za enterijer

by admin
Panteon Rim

Da li ste znali da je Mermer jedan od najduže upotrebljavanih prirodnih materijala?

Najstariji primeri upotrebe mermera sežu do antičkih vremena, gde je korišćen kao materijal za izgradnju najraskošnijih i najlepših građevina.

Razlozi za to nisu samo dekorativna elegancija i unikatni izgled mermera, već i njegova dugovečnost. Ove karakteristike su bile preporuka za njegovo dalje korištenje širom sveta, trend koji i dalje traje. 

Najpoznatiji primeri upotrebe mermera u građevinarstvu su svakako Panteon u Rimu, Tadž Mahal u Indiji i Linkolnov memorijal u Vašingtonu. Možemo reći da je kroz gotovo celu istoriju, mermer bio omiljen materijal vajara. Najstariji sačuvani primerci mermernih skulptura potiču iz 4250. pre nove ere. Mikelanđelov David je sigurno jedna od najpoznatijih skulptura, a osnova je i za mnoga dela savremenih vajara, kao što su Roden ili Ron Mjuik.

Ron Mjuik skulptura 100 lobanja

Ono što je za temu kojom se ovaj članak bavi najvažnije je da upotreba mermera nije ni u kom slučaju ograničena na istorijske građevine i umetnička dela. Mermer je izuzetno cenjen i popularan i kao materijal za uređenje i oplemenjivanje domova i radnih prostora.

Pored dokazane trajnosti, glavni razlozi zašto je mermer rado viđen u enterijeru su: 

  • Mermer je unikatnog izgleda. Mermer nastaje prirodnim procesom, kristalizacijom krečnjaka i dolomita pod uticajem toplote i pritiska. Prirodno je svetle boje. Ali boja se menja u zavisnosti od stepena nečistoće krečnjaka. To je razlog što je svaka mermerna stena unikatnog izgleda.
  • Izuzetno je otporan i neporozan. Budući da je prirodan materijal i da je deo najstarijih delova Zemljine kore,  mermer je simbol dugovečnosti. Što je najbitnije, takav ostaje i posle obrade i veoma je jednostavan za održavanje. Otporan je na vodu, vatru i hemijska sredstva koja se koriste u domaćinstvu.
  • Odiše elegancijom i izuzetno oplemenjuje prostor u kom se nalazi. Nije slučajnost da je mermer oduvek bio simbol raskoši i prefinjenog ukusa . Danas je srećom puno dostupniji svima, ne samo plemićkim i najbogatijim domaćinstvima kao što je ranije bio slučaj. 
  • Ima široku primenu u uređenju enterijera. Nekada isključivo korišćen kao materijal za podove i zidove, mermer se u današnje vreme uspešno koristi i kao materijal za izradu kamina, raznih stolova, radnih površina u kuhinji i kao ekskluzivni komadnog nameštaja. O ovome će detaljno biti reči u nastavku. 

Mermerni kamini

Kamin je sigurno jedan od onih elemenata enterijera koji prostoru u kom se nalazi daje notu prefinjene elegancije. Mermerni kamini podižu ovu notu za stepenicu više svojim autentičnim izgledom i lakoćom kojom se uklapaju u razne stilove enterijera. Jednako dobro pronalaze svoje mesto u klasičnom i modernom ambijentu i u zavisnosti od samog dezena mogu biti nit koja suptilno naglašava dizajn, kao i onaj element koji dominira prostorom. 

mermerni kamin

Oba pristupa su jednako uspešna, a doprinos eleganciji i toplini prostora u kom se kamin nalazi sigurno neće izostati. Uloga koju će kamin imati je isključivo u rukama vlasnika prostora i dizajnera kojem će poveriti njegovu kreaciju. 

Mermerni klub stolovi

Klub stolovi su odavno neizostavni deo svakog dobro dizajniranog dnevnog boravka. Imajući u vidu da obično zauzimaju centralni deo tog prostora i imaju glavnu upotrebnu ulogu u njemu, lako je proveriti da li su i odgovarajućeg dizajna. Ukoliko Vam pri ulasku u dnevni boravak klub sto ne privuče odmah pažnju, definitivno se desio dizajnerski previd. Bez obzira na ostale elemente, takav dnevni boravak nikada neće u potpunosti imati atmosferu koju zaslužuje. 

mermerni klub sto

Sa vrhunski dizajniranim mermernim klub stolovima takva greška je nemoguća. Pored toga što estetski zagarantovano privlače pažnju i daju trajni pečat dizajnu dnevnog boravka, same karakteristike mermera obezbeđuju i dugotrajnu funkcionalnost klub stolu. Njegova površina se svakodnevno koristi i neophodno je da bude izrađena upravo od materijala koji je neporozan i otporan na vlagu, toplotu i hemijska sredstva.  

Trpezarijski stolovi od mermera

Obroci su u današnje vreme jedan od retkih trenutaka kada su svi članovi porodice na okupu. Ambijent u kom ih provode značajno doprinosi atmosferi porodičnog zajedništva pa stolovi za kojim se obeduje moraju biti istovremeno i savršeno funkcionalni i elegantni da bi takvu ulogu u potpunosti i ispunili. 

mermerni trpezarijski sto

Mermer objedinjuje obe karakteristike i važi za jedan od materijala koji od iskusnih dizajnera dobija najviše preporuke za izradu trpezarijskih stolova. Pored svakodnevnog doprinosa porodičnoj atmosferi trpezarije, mermerni trpezarijski sto će sigurno ostaviti upečatljiv utisak i na svakog gosta koji bude deo nekog šireg porodičnog slavlja u Vašoj kući.

Konzolni stolovi od mermera

Mermer je jednako funkcionalan i efektan i van porodičnog ambijenta. Ako Vam je potreban sto koji će oplemeniti Vaš radni ili izložbeni prostor, mermerni konzolni stolovi su savršen izbor. Sposobnost mermera da u rukama vrhunskog dizajnera naglasi eleganciju celokupnog dizajna ili, ako je to cilj, zauzme centralnu ulogu će i ovde doći do izražaja.  

Pored estetskog, mermerni konzolni stolovi daju i dodatni doprinos. Po prirodi visoki i široki, konzolni stolovi se najčešće smeštaju uz zidove. Razlog za to je činjenica da služe kao postolje za velik broj izloženih predmeta. Upravo takvo pozicioniranje, uz stabilnost i trajnost koju mermer obezbeđuje, garantuju da su eksponati izloženi na podlozi sposobnoj da ih pouzdano nosi. 

Element koji povezuje sve mermerne stolove

Iz konstrukcijskih i estetskih razloga, mermerni stolovi se ne izrađuju kompletno od mermera. Da bi u potpunosti mogli da ispune svoju estetsku i funkcionalnu ulogu sastoje se od dva elementa, gornje površine koja je mermerna i metalne konstrukcije koja tu podlogu nosi. 

Metal je izabran kao najpogodniji materijal za konstrukciju iz dva razloga: dovoljno je čvrst da može trajno da obezbedi nosivost mermerne podloge i savršeno se estetski uklapa. Mermer i metal su dokazano izuzetno efektna kombinacija, trajna i univerzalno primenjiva kod više stilova enterijera.  

Da sumiramo, mermer bez dileme zaslužuje mesto u Vašem domu. I kamin i svi tipovi mermernih stolova oplemeniće Vaš prostor elegantnom estetikom i trajnom funkcionalnošću. Takođe, u potpunosti će ispuniti ulogu koju ste mu namenili, bila ona sporedna, tj dopuna postojećem stilu enterijera ili glavna, ona u kojoj Vaš izabrani mermerni element diktira stil ostatka prostorije. 

Related Articles

1 comment

Otarasite se puževa kojih ima na sve strane - Pametnica.rs 6. октобар 2021. - 14:02

[…] – sulfat ne deluje nepovoljno na druge biljke, pa i na pločice, baštenski nameštaj, čak i mermer (po kojem puževi ostavljaju vidljive tragove), a nalazi se i u sastavu nekih biljnih hraniva i […]

Reply

Leave a Comment