Evo kako da odaberete pravi lepak za pločice odredite koja količina će Vam biti potrebna

by Iva

Jesen je vreme koje mnogi iskoriste za završavanje svih većih poslova, kao što je, na primer, renoviranje stana. Kako su u septembru i oktobru završeni godišnji odmori i nesnosne vrućine su prošle, mnogi se baš tada odlučuju da kreče ili da renoviraju kupatilo ili kuhinju. Kako je danas jako teško doći do majstora, a i cena radova je sve veća, mnogi se odlučuju da sve poslove oko renoviranja urade sami.

Celu proceduru dodatno olakšava činjenica da se na internetu može naći mnogo uputstava i video tutorijala na ovu temu u kojima se detaljno objašnjava postupak svih radova, kao što je na primer lepljenja pločica. Kada se kreči nije toliko teško da se ceo posao završi samostalno, ali je menjanje pločica mnogo zahtevnije i zahteva određeno znanje, ne samo u vezi tehnike, već i za nabavku materijala. Unapred treba znati kakav lepak za pločice treba koristiti ili koje pločice će moći da podnesu vlagu u kupatilu ili da li će moći da se postave napolju. 

Treba odmah napomenuti da je lepak za pločice daleko teže odabrati, jer je za to ipak potrebno neko predznanje, dok je na svim pločicama u prodavnicama jasno istaknuto da li su za spoljašnju ili unutrašnju upotrebu. 

Kako odabrati pravi lepak za pločice?

Pre nego što krenete u kupovinu treba dobro da analizirate na kakvu površinu ćete postavljati pločice i u zavisnosti od toga odabrati odgovarajući lepak. Treba napomenuti da se lepak za pločice razlikuje u zavisnosti od toga da li će se naneti na upijajuću ili neupijajuću podlogu, kao i od toga da li će se koristiti spolja ili unutra. Ako ste planirali da preko starih pločica postavljate nove, onda treba da kupite lepak za pločice za neupijajuće podloge. Isto tako, ako ste planirali da pločice postavite na terasi koja nije pokrivena, trebalo bi da koristite najkvalitetniji lepak.

Razlog za to je što će te pločice biti izložene različitim vremenskim uslovima, kiši i snegu i može doći do toga da, ukoliko se koristi slabiji ili nekvalitetan lepak, pločice počnu da se odlepljuju nakon nekoliko godina.

Osim sa podlogom, lepak za poločice treba uskladiti i sa samim pločicama. Pri kupovini obavezno treba naglasiti koje su dimenzije pločica koje ste odabrali jer se za one velike, dimenzija 60*80 centimetara, koristi daleko jači lepak. Za kamene ili granitne pločice takođe treba odabrati daleko jači lepak nego za keramičke.

Na kraju, u zavisnosti od toga kojom tehnikom ćete postavljati pločice birate i boju lepka. Za mozaike ili bordure koji se često postavljaju u kuhinjama ili kupatilima treba koristiti lepak za pločice bele boje.

Kako odrediti koja količina lepka će biti dovoljna?

Količina lepka za pločice zavisi od toga na kakvu površinu se pločice postavljaju. Preporuka je da se lepak na pločicu nanosi u sloju debljine od 4 do 10 milimetara. To otprilike znači da ćete za jedan kvadrat trošiti od 2 do 6 kilograma lepka.

Za kraj otkrivamo trik iskusnih keramičara za jednostavno mešanje lepka. Kako majstori tvrde, kada treba da razmutite lepak, prašak iz džaka sipajte u vodu, a ne obratno i da bi najbolje bilo da ih umešate nastavkom koji se postavlja na bušilice kako bi dobijena smesa bila homogena.

Related Articles

Leave a Comment