Izborom sobnih vrata do savršenstva prilikom adaptiranja prostora

by Iva

Renoviranje i adaptacija životnog prostora nije nimalo lak zadatak i zahteva dobru organizovanost, znanje i planiranje budžeta koji možete izdvojiti za ovako važan projekat.

Najviše pažnje prilikom uređenja enterijera obraća se na izbor keramičkih pločica, boje zidova, komade nameštaja, ali ne i na odgovarajući izbor sobnih vrata, koja itekako mogu promeniti izgled prostora i u njega uneti dozu šarma i elegancije. Takođe, luksuzno uređen enterijer sa sobnim vratima lošeg kvaliteta naružiće vaš prostor i učiniti ga jeftinim. Zato je od velike važnosti da prilikom uređenja svog doma, celokupan prostor sagledavate kao celinu, gde svaki detalj igra veliku ulogu.

Na koji način odabrati najbolja sobna vrata za svoj dom?

Sobna vrata za svoje prostorije ne treba kupovati „preko noći“, naročito kada znate da se navedeni komadi, kakva su vrata, ne menjaju tako često. Najbolja sobna vrata za vaš prostor trebalo bi da birate planski, uzimajući u obzir namenu, kao i veličinu prostorija. 

Ukoliko je prostorija manjih dimenzija, pravilnim odabirom sobnih vrata možete vizuelno povećati prostor. Za prostorije kao što su dnevni boravak i trpezarija, izbor kliznih vrata će učiniti da odvojite navedene celine jedne od druge, a da ne gubite na kvadraturi prostora. 

Ukoliko soba nema dovoljno svetlosti, postavljanje sobnih vrata sa staklom će doprineti boljem i kvalitetnijem prirodnom osvetljavanju prostorija. 

Dakle, da bi vaša odluka bila ispravna i da biste bili zadovoljni svojim izborom, neophodno je premeriti svoje prostorije i dobro osmotriti dizajn svog nameštaja. Budžet je i u ovom slučaju jedan od važnijih faktora prilikom izbora vrata, pa dobro isplanirajte ovu investiciju.

Odabir odgovarajuće firme koja se bavi izradom vrata, takođe je važan prilikom odabira modela. Najbolju informisanost, ocene i iskustva možete naći na internetu. Ukoliko imate određenih nedoumica, savet je da kontaktirate proizvođača, koji će vam rado izaći u susret. Određene kompanije vrše procene i predlažu vam najbolje modele koji bi se uklopili u vaš enterijer. Ali, naposletku, znajte da je izbor isključivo na vama. 

Pri izboru, bitan je materijal, ali i boja i dizajn sobnih vrata

U zavisnosti od enterijera, birajte i materijal od koga se izrađuju sobna vrata. Najkvalitetnija su ona rađena od masivnog drveta, koja se uklapaju u svaki savremeni stil. Osim drveta, u upotrebi su i iverica, medijapan u kombinaciji sa metalom, plastikom, staklom i drugim materijalima. To daje široke mogućnosti pri izboru odgovarajućih modela vrata. 

Boja sobnih vrata doprinosi većem estetskom ugođaju. Neutralna boja sobnih vrata u boji drveta ili bele boje idealna su za prostorije u kojima dominira nameštaj jarkih boja. Za prostorije svetlijih nijansi, gde pri uređenju dominira nameštaj i dekoracija jednostavnih oblika i boje, možete se opredeliti za modele vrata u jačim bojama. 

Dizajn sobnih vrata varira od jednostavnih do modela različitih šara, linija i gravura. Potrebno je samo da odgovarajući dizajn uklopite uz izgled prostorije i nameštaja u njemu. Stilizovana sobna vrata uglavnom dolaze do izražaja i idealno se uklapaju u nešto svedeniji enterijer, dok modeli jednostavnijih linija „umiruju“ prostor koji se već ističe drugim detaljima. Ukoliko želite, vrata možete obložiti ukrasnim lajsnama, koje će doprineti dodatnoj lepoti vašeg doma. 

Related Articles

Leave a Comment