4 pravila pravilnog održavanja lične higijene

by Iva

O tome kako treba voditi ličnu higijenu, uče nas još od malih nogu, najpre roditelji, a zatim i učitelji u školi. Često po neki savet možemo čuti i putem medija, pa je dobro neke od njih na vreme usvojiti. Ako pravilno vodimo ličnu higijenu automatski ćemo biti zaštićeni od raznoraznih bakterijskih i virusnih infekcija koje nas svakodnevno okružuju. 

Situacija sa korona virusom nas je samo opomenula koliko je bitno voditi računa o svom zdravlju, ovog puta preventivno – redovnim pranjem ruku ili dezinfikovanjem odgovarajućim sredstvom na bazi alkohola kada nismo u prilici da koristimo vodu i sapun. 

Higijena usta jednako važna kao i higijena ruku

Pored higijene ruku, isto tako je važna i redovna higijena usta i zuba. Pojedine osobe ne obraćaju puno pažnje kada je oralna higijena u pitanju pa često zanemaruju ovaj segment svakodnevne rutine. Ili ga preskoče (najgora varijanta) ili ne odrade kako treba. Ovde pre svega mislimo na svakodnevno pranje zuba i usta četkicom i odgovarajućom pastom svakog jutra kao i uveče pred spavanje. 

Upala desni – posledica ne adekvarnog održavanja oralne higijene

Mnogi ljudi koji vode računa o ovoj vrsti lične higijene peru zube nakon svakog obroka.  Takve osobe često imaju bele i sjajne zube i vrlo retko idu kod zubara. Upala desni predstavlja rezultat neadekvatne oralne higijene što za posledicu kasnije može imati i nastanak paradentoze. 

Umivanje i čišćenje lica ujutru i uveče

Nakon svakog buđenja sledi umivanje, najbolje hladnom vodom kako bismo lice osvežili i što pre se razbudili. Žene često koriste određene preparate u vidu pene ili gela za umivanje u zavisnosti od tipa kože kako bi im lice bilo čisto. 

Uveče, pre spavanja, obavezno je čišćenje lica nabolje nekim blagim sapunom ili micelarnom vodom kako bi se otklonile nečistoće koje su se nakupile tokom dana. Nakon ovog procesa, poželjno je umiti se i lice obrisati svojim peškirom.

Redovno pranje kose

Skoro da nema osobe koja će se osećati loše u društvu kada mu kosa nije dovoljno čista. Zbog toga, preporuka je da 2-3 puta nedeljno (sve u zavisnosti od toga koliko vam se brzo kosa masti) perete kosu odgovarajućim šamponom. Žene neretko prave grešku jer ne peru kosu onako kako treba već gledaju da ovaj deo lične higijene što pre odrade kako bi se imale više vremena za neke druge aktivnosti. 

Ukoliko želite da vam kosa uvek bude čista i sjajna imamo savršen trik za vas. U zavisnosti od njene dužine, kosu bi trebalo prati 10-15 minuta. Ne smete da žurite. Teme glave detaljno masirajte šamponjerom i sačekajte neki minut da šampon deluje a zatim kosu dobro isprati tako da osetite da vam škripi pod prstima. 

Tuširanje – minimum 2 puta nedeljno

U zavisnosti od vrste posla kao i od toga koliko se često znojite zavisiće i vaša potreba za tuširanjem. Preporuka je 2-3 puta u toku sedmice kako biste pravilno održavali higijenu tela. Mnogi tuširanje doživljaju kao deo spa tretmana u kojem se maksimalno opuste i uživaju pa u svom kupatilu imaju i hidromasažne kade i tuševe i sl.

Related Articles

Leave a Comment