Sobni bicikl – prednosti i saveti za kupovinu i održavanje

by Iva

Aerobna sprava, sobni bicikl pokazao se odličnim uređajem za poboljšanje kondicije i izdržljivosti, izgrađivanje snage, smanjenje telesne težine i stresa u kućnim uslovima.

Prednosti sobnog bicikla

  • Vremenske prilike ne utiču na vaš trening. Sobni bicikl kao sprava koja je namenjena kućnim uslovima, omogućava da vežbate i po kiši i snegu. Ako volite da vozite bicikl po pridodi, sobni bicikl je sjajna zamena jer možete vežbati kod kuće.
    Možda sobni bicikl nije dobra opcija za one koji vole da se izvlače brojnim opravdanjima jer ako već imate sobni bicikl jedino što vas sprečava da vežbate je vaša losa organizovanost.
  • Ako ste malo lenji, ponovo sobni bicikl je dobra opcija za vas jer možete gledati svoju omiljenu seriju dok vrtite pedale, pa u tom slučaju radite dve dobre stvari.
  • Sobni bicikl je dobra sprava za rekreaciju, što znači da ne morate biti u odličnoj formi da biste vežbali na pravilan način. Umereno vežbanje do pola sata pokazalo je odlične rezultate.
  • Umerenim i redovnim treniranjem smanjuje se visok holesterol, šećer u krvi i povišen krvni pritisak što smanjuje i verovatnoću od srčanog udara.
  • Zahvaljući vežbanju na ovoj spravi jačaju se kosti i mišići i uopšteno celokupni imuni sistem.
  • Odličan je izbor za sve koje imaju problem sa nesanicom, anksioznošću i uopšte stresom. Brojne su prednosti sobnog bicikla u odnosu na neke druge fitnes sprave, recimo trake za trčanje. Prvenstveno se misli na ljude i njihovu fizičku spremu, težinu i uopšteno zdravlje. Traka za trčanje se ne preporučuje ljudima koji imaju problem sa kostima. Ne želimo nikoga obeshrabriti, naprotiv, traka je dobra za mršavljenje, ali je trening nešto agresivniji, te za one koji nisu u kondiciji ili imaju problem sa klilogramima biće u početku teško. Sobni bicikl je pak nešto blaža varijanta takvog treninga.

Saveti prilikom kupovine


Ključan savet kada je u pitanju kupovina ove sprave je to što morate da je isprobate, odnosno da isprobate više sprava, da uočite razlike među vrstama iste sprave, da primetite da li vam sedište odgovara, da li se pedale okreću ujednačeno i sl. Tek kada ove stavke pokrijete onda možete da razmišljate o kupovini.
Tačno je, da danas možemo vrlo jednostavno obaviti kupovinu uspomoć nekoliko poteza mišem, ali kada je reč o kupovini nešto složenijeg predmeta poput ovog, najbolje rešenje je da odete u jednu ili više radnji i uporedite ne samo cene već i kvalitet i odredite koji bicikl vam najviše odgovara. U suprotnom, ako se odlučite tek tako za neki model ili poručite online bicikl, velika verovatnoća je da ste odabrali sobni bicikl sa neudobnim sedištem, što će vas vrlo brzo odvratiti od treninga.

Saveti za održavanje sobnog bicikla


Postarajte se da soba, koju ste namenili za treniranje, bude uvek suva i čista zbog senzora za merenje pritiska, ali takođe i zbog podizanja prašine prilikom vežbanja. Vršite redovno podmazivanje sobnog bicikla kako ne bi došlo do pojave trenja, a zatim i do neprijatnih zvukova prilikom vežbanja. Pored podmazivanja, treba s vremena na vreme obratiti pažnju da li su svi šrafovi i matice dobro pritegnuti.

Related Articles

Leave a Comment