Kada dođe do adaptacije, planiranje je pola posla

by Iva

Veliki su to radovi – srećno vam bilo! To je rečenica koja se upućuje onima koji se spremaju na renoviranje stana, i to ono kompletno.

Svima na um pada kako će to trajati dugo, kako će mnogo koštati, kako jedan  kredit neće biti dovoljan da pokrije sve troškove, kako će živci postati misaona imenica i kako je srećnik onaj ko nađe dobrog majstora. Sve je to donekle opravdano ako se uzmu iskustva drugih koji su se napatili i fizički i psihički dok nisu izveli sve radove do kraja. Zato je pravi savet za one koji se u to tek upuštaju – da adaptaciju stana povere stručnjacima. 

Firme kojima je adaptacija stanova Beograd mačji kašalj

To su firme koje svoje poslovanje baziraju na tome da imaju tim stručnjaka koji organizuju sve potrebne radove na adaptaciji stanova. Jer, kad god je u igri više različitih vrsta radova, potrebno je da im se zna redosled i da se svi vremenski organizuju. Firme čija je adaptacija stanova Beograd osnovno poslovanje upravo su ključne za organizaciju, jer ona nosi polovinu posla. Ljudima je obično potrebno puno saveta i za kreiranje novog prostora, odnosno njegovog dizajna, kao i za sam proces radova i materijale koji bi se prilikom njih koristili. Često se dešava oni koji žele da renoviraju stan imaju neke nedoumice i čak predrasude, koje su naravno posledica neznanja. Zato su firme za adaptacije tu – jer su one iskusne prošle mnogo renoviranja i znaju za razne cake.

Koji su radovi najzahtevniji 

Ono od čega mnogi prezaju i što izaziva najviše muka ponekad jeste menjanje namena prostorija, koje obično podrazumeva rušenje zidova. U zavisnosti od toga koja gradnja je u pitanju (starija ili nova), radovi će teći brže ili sporije, a u svakom slučaju je neophodna konsultacija sa stručnjacima koji će radove odobriti. Kada prođu ti grubi i fizički najzahtevniji radovi, koji podrazumevaju i mnogo šuta, prelazi se na sledeće velike stavke: instalacije, stolarija, kupatilo i podovi. Drugim rečima, sve ono što se ne radi toliko često i što podrazumeva poprilične iznose novca. S druge strane, to su i radovi koji najviše utiču na funkcionalnost doma, odnosno da nemate problema sa vodom, električnom energijom i slično. 

Kada već adaptirate, adaptirajte na duže staze što je više moguće

Na adaptaciju stana ili kuće ljudi se odlučuju u različitim situacijama. To je gotovo po pravilu uvek kada se kupi stan u starogradnji koji nije obnavljan od trenutka useljenja, a takvih je prilično puno. Zgrade iz sedamdesetih i osamdesetih su za neke i dalje popularnije, i neretko ih pre biraju, a u trošak kupovine se odmah ubraja i iznos potreban za renoviranje. Manje adaptacije se rade i u novijim zgradama, gde se prostorije prenamenjuju u skladu sa brojem članova (naročito kada se u članove ubrajaju deca, pa se osmišljava kutak za njih). Takođe, nove ideje se svakodnevno rađaju kako bi se prostor učinio još funkcionalnijim, što je naročito važno za manje prostore, gde je svaki centimetar bitan. Estetika i završni radovi (krečenje, opremanje nameštajem i slično) dolaze na kraju, ali nisu nimalo nevažni, te ne treba izgubiti energiju kada se do njih dođe.

Related Articles

Leave a Comment