KAKO DA ODRŽAVATE SVOJ BAŠTENSKI NAMEŠTAJ I KAKO DA POVEĆATE KOMFORNOST?

by Iva

Pravila za održavanje baštenskog nameštaja čistim u udobnim su obično ona koja spadaju u grupu nepisani. Proizvođači daju samo ona opšta usmerenja koja ste verovatno i sami znali. 

Da biste što je više moguće uživali u udobnosti svog nameštaja potrebno je da obratite pažnju na par stvari i da ih se pridržavate. 

PREVENTIVNA ZAŠTITA JE NEOPHODNA

Pod preventivnom u ovom slučaju misli se na adekvatnu zaštitu od vremenskih neprilika i uticaja na koje mogu biti štetne reakcije. Posebno tokom zimskog perioda važno je da ne budu izloženi niskim temperaturama i vlažnom vremenu. To možete uraditi jednostavnim odlaganjem na suva i sigurna mesta kao što su garaže, ili adekvatnim prekrivanjem. Ova druga opcija je karakterističnija za prolećno i lenje vreme kada se desi da budu najavljeni pljuskovi i niže temeperature. U tim slučajevima zgodno je da imate adekvatne navlake koje će ga šititi od vlage i nečistoće. Najzahvalniji za održavanje i čišćenje je alumunijumski jer je sa druge strane i najotporniji. 

ZA ČIŠĆENJE KORISTITE PRILAGOĐENA SREDSTVA

U odnosu na materijal od kojeg je napravljen nameštaj biraćete i sredstva i načine čišćenja. Vodite računa o izboru jer neprilagođena i jaka hemijska sredstva mogu trajno da oštete vaše komade. Uz to i neprilagođen alat može naneti veliku štetu. Na ovaj način izazvana oštećenja su ona koja nije moguće sanirati. Zato, dva puta razmislite pre nego tome pristupite. I dobro se informišite. Ipak, dobro je naglasiti da je čišćenje uglavnom vrlo jednostavan proces.

ODRŽAVANJE DRVENOG BAŠTENSKOG NAMEŠTAJA

Jedan od najčešćih izazova je kako održavati drvene površine u svim vremenskim uslovima kojima su izloženi. Prvi savet odnosi se na mazanje ulja na tek kupljeni proizvod. Dakle čim skinete celofan dok još ne padne prašina ili se na drugi način isprlja, preporuka je da ga namažete uljem. Ipak, obratite pažnju na odabir ulja u odnosu na vrstu drveta od kojeg je napravljen vrtni nameštaj. 

Takođe, preporučuje se da je tokom zimskom perioda zaštite od nepovoljnih vremenskih uslova tako što ćete joj naći adekvatno skladište. Sve druge promene koje se jave na drvenim vrtnim komadima trebalo bi adekvatno i blagovremeno prepoznati i sanirati u čemu vam mogu pomoći saveti stručnjaka.

UČINITE VAŠE STOLICE ZA BAŠTU JOŠ UDOBIJIM MESTOM ZA UŽIVANJE

Udobnost je ključna reč kada govorimo o mestu na kojem želimo da provedemo svoje vreme za odmor. U vrtovima i dvorištima najčešće su korišćenje u te svrhe stolice za baštu. One kao i ostali nameštaj mogu biti napravljene od različitog materijala, mogu biti različitog oblika i dizjana. Međutim bez ozbira na to postoji nekoliko načina da povećate udobnost i komfornost stolice za baštu. 

Svoj kutak za trenutak odmora možete ukrasiti jastučićima raznih boja, veličina i dezena. Pored toga što će svojom dekorativnom funkcijom ulepšati vaše stolice za baštu učiniće ih mnogo udobnijim i komfornijim mestom za korišćenje. 

Za koji god materijal stolice za baštu da se odlučite biće vam potrebno minimalno napora da uložite za njeno održavanje. 

Da razbijete monotoniju i unesete malo vedrije boje u svoje vrtove i dvorište, predlog može da bude kupovina jedne originalne stolice za baštu u veselijim bojama i specifičnog dizajna koja će zauzeti centralno mesto. 

OBRATITE PAŽNJU NA JOŠ PAR DETALJA ZA POTPUNI UGOĐAJ

Vodite računa o mestu na kojem ćete kreirate svoju oazu mira. Neki stručnjaci preporučuju da to bude mesto gde ima prirodnog hlada od drveća koje vas okružuju. Ako nemate tu mogućnost, onda obavezno razmišljajte i o nabavci suncobrana. Neka u blizini, u skladu sa mogućnosti, bude i neka vodena površina.

Detaljno se informišite o svim važnim stvarima pre same kupovine. Uz to razmišljajte i o tome za šta ćete sve koristiti taj kutak. Tačnije za koje sve aktivnosti. Odnos cene i kvalitete je obično obrnuto proporcionalan. Tako da je pretpostavka da je ono što ćete platiti više i boljeg kvaliteta. Ali posebnu pažnju pri kupovini obratite na stolice za baštu jer su to komadi nameštaja koji se najčešće koristiti.  

Related Articles

Leave a Comment