Kako sve riblje ulje deluje na zdravlje kod dece?

by Iva

Kolika je važnost ribljeg ulja za pravilan rast i razvoj dece, govori sama činjenica da se sa njegovom upotrebom kreće već u prvim mesecima života, kao i nakon prvog rođendana. S obzirom da bebama majčino mleko kao i veštačka hrana ne mogu da obezbede dovoljnu količinu omega 3 masnih kiselina, pedijatri preporučuju korišćenje suplemenata ribljeg ulja namenjenih odgovarajućem uzrastu deteta. 

Odojčad već u prvim mesecima života treba da konzumira riblje ulje kako bi se nadoknadio nedostatak ovog veoma bitnog vitamina i minerala kako za fizičko tako i za mentalno zdravlje. 

Nekoliko blagodeti ribljeg ulja

Ukoliko se malo bolje raspitate o svim blagodetima i koristima ovog vrlo lekovitog ulja koje se dobija od posebno odabrane vrte riba poput lososa, haringe, skuše i tune (reč je o vrlo zdravim vrstama riba koje se hrane isključivo algama), videćete da ih ima zaista mnogo. U nastavku teksta navešćemo samo nekoliko benefita kada je korišćenje ribljeg ulja u pitanju. 

Za početak, treba napomenuti da je riblje ulje bogato masnim kiselinama koje pozitivno utiču na koncentraciju i pamćenje kako kod dece, tako i kod odraslih osoba. Zatim preventivno deluje na nastanak raznih kožnih oboljenja, deluje pozitivno na sve vitalne organe, jača kosu i kosti. 

Neretko se dešava da ga klinci izbegavaju s obzirom na specifičan miris ali i ukus karakteristično za ovu vrstu ulja. Zato je bolje konzumirati ga direktno sa hranom kako dodatak ishrani. 

Jačanje imuniteta – veoma važna funkcija ribljeg ulja

Nema boljeg načina da zaštitite imunitet svoje dece od redovne upotrebe ribljeg ulja. Lekari ga  naročito preporučuju u toku zimskih meseci (kada je sezona virusa i gripa itekako aktuelna). 

Danas na tržištu imate nekoliko različitih proizvođača ribljeg ulja. Raspitajte se obavezno za koji uzrast deteta se koristi pre nego što se odlučite za kupovinu. 

U najvećem broju slučajeva, preventivno treba konzumirati jednu kafenu kašičicu ovog vrlo korisnog suplementa za zdravlje kao i za imunitet, najbolje za vreme ručka. Riblje ulja ima tu moć da odbrani organizam od napada virusa iz okruženja i zaštiti ga od brojnim bakterijskih i respiratornih infekcija

Krilovo ulje takođe može biti dobar izbor

Omega 3 masne kiseline danas možete pronaći ne samo u suplementima ribljeg ulja već i u tzv. krilovom ulju koje sadrži još i ulje semena borača kao i vitamin D3 koji nam je neophodan u periodu zimskih meseci kada nismo izloženi dovoljnom količinom svetlosti u toku dana. 

Ono po čemu se krilovo ulje razlikuje od ribljeg je što u svom sastavu ima holin – veoma bitan nutrijent za normalno funkcionisanje mišića i jetre. Takođe, sadrži i astaksantin – veoma moćan antioksidant koji doprinosi pravilnom rastu i razvoju kod dece. 

Riblje ulje kada je ishrana dece u pitanju

Postoje roditelji koji iz sebi svojstvenog razloga izbegavaju upotrebu ribljeg ulja. Naravno, misli se na činjenicu da su danas reke u našoj zemlji uglavnom nedovoljno čiste što se odražava i na životinjski svet koji živi u njima. 

Tada postoji opcija kupovine ribljeg ulja nekog stranog proizvođača. 

Raspitajte se i već danas nabavite nešto veoma korisno za zdravlje vaše dece, ali i i za vas same. 

Related Articles

Leave a Comment