SAVETI ZA KORIŠĆENJE I ODRŽAVANJE MOTORNE TESTERE

by Iva

Bilo da već u svom posedu imate alatku za rad i seču drveća ili tek planirate da je kupite potrebno je da znate neke osnovne stvari o njoj kako biste napravili pravi izbor ili kako biste prilagođeno njome rukovali. Čitanje uputstva za upotrebu je svakako korisna stvar, ali nema vrednijh saveta od onih koji dolaze iz prakse. 

Kako biste vek motorne testere produžili maksimalno tako što ćete je koristiti pravilno i adekvatno održavati pratite par saveta o kojima vam pišemo u nastavku teksta. 

Uz to samim razumevanjem osnovnog rada motorne testere i preduzimanjem mera zaštite na radu smanjićete rizik od povrede i nesrećnog slučaja tokom rada na minimum. 

PRAVILA KOJA VAŽE KOD SEČENJA I KORIŠĆENJA

Pre početka bilo kojeg rada treba proveriti da li je alatka ispravna. U smislu da li ima dovoljno goriva i ulja, da li je lanac optimalno zategnut i da li kada alatku postavite na ravno tle lanac ne dodiruje tlo. 

Motorne testere, bilo kojeg proizvođača i modela, prilikom sečenja treba čvrsto držati sa obe ruke. To znači da ćete jednom rukom držati gornji (prednji) držač, dok ćete drugom rukom uhvatiti zadnji (donji) rukohvat. Na ovaj način osiguravate kontrolu nad motornom testerom tokom rada. Tokom rada trudite se da stojite malo po strani i da ne vršite sečenje iznad visine ramena jer vrlo lako možete izgubiti kontrolu. Dakle, što dalje od tela držite alat, posebno lanac za sečenje. 

U delokrugu oko kojeg obavljate posao potrudite se da nema prepreka jer sve to može predstavljati potencijalni rizik. Misli se i na fizički prepreke poput ograda, kutija, drugog drveća, ali ne treba u blizini da stoje ni drugi ljudi posmatrači ili životinje.  

UVEK NOSITE ZAŠTITNU OPREMU

Zdravlje bi trebalo da vam bude na prvom mestu šta god da radite. Zato ga čuvajte jer postoji mnogo načina da to uradite. Nošenjem celokupne zaštitne opreme smanjuje rizik od povrede na minimum. To podrazumeva da se opremite sa kacigom, zaštitnim naočaram, čepićima za uši, rukavicama, zaštitnim odelima, čizmama. Čim osetite umor, napravite pauzu kao jednu od mera predostrožnosti. 

KADA NE TREBA DA RUKUJETE OVOM ALATKOM?

Ovo ćete retko gde pročitate u zvaničnim uputstvima, a veoma je važno. Kada ne smete da rukujete motornom testerom? Onda kada vaša koncentarcija, snaga i vremenski uslovi nisu povoljni za to. To znači da ne smete rukovati njoma ako ste pod dejstvom alkohola ili lekova koji utiču na koncentraciju i čine vas pospanim. Takođe ne biste trebalo ni da je koristite ukoliko ste umorni i niste u mogućnosti da se potpuno skoncentrišete na to što radite. Sve ovo povećava rizik od povrede i nastanka nesrećnog slučaja. 

Takođe, ne koristite motornu tester u ekstremnim vremenskim uslovima kao što su velike vrućine koje mogu uticati na vas loše ili pljuskovi koji ne pogoduju korišćenju same alatke.

ZA DUŽI VEK PRATITE UPUTSTA VEZANA ZA ODRŽAVANJE

Ukoliko primetite da bilo koji deo motorne testere ne funkcioniše kako treba, a niste sigurni o čemu se radi, najbolje da se obratite najbližem servisu za dijagnostiku i popravku. Najbolje je da sledite uputstva proizvođača u ovom delu. Ako i se i pored toga desi kvar, savetuje se da ga ne otklanjate sami već da se obraitite stručnim licima. Da biste obezbedili dugotrajnost lance i mačeve kupujete samo u skladu sa preporukom proizvođača jer postoji razlog zašto su baš njih odredili kao pogodne. To važi i za ulja i gorivo. Koristite ona koje je proizvođač preporučio. 

Related Articles

Leave a Comment