Šta su omega 3 masne kiseline i zašto je važno da ih deca redovno unose?

by Iva
omega 3 za decu

Deca brzo rastu, imaju osetljiv imunitet, a vrlo su često izbirljiva u jelu pa ne unose dovoljno vitamina i minerala u svoj organizam.

Omega 3 za decu predstavlja esencijalne masne kiseline koje su jako važne za mentalan i motorički razvoj. Ako se kroz hranu ne unosi dovoljno, važno je nadomestiti potrebe organizma u razvoju pa je važno uzimati suplemente koji su na ovoj bazi.

Raznovrsna ishrana je osnov za zdravo odrastanje, ali su dodaci ishrani jako važni i zato su sastavni deo odrastanja deteta.

Zašto je važan omega 3 za decu?

Omega 3 masne kiseline se u većim količinama se nalazi u koštunjavom voću, ali i ribi koja se deci daje posle 7og meseca. Ima je u lososom, tuni, skuši, bakalaru, ali i drugim morskim plodovima kao što su lignje, hobotnice, alge.

Ako se ne unosi dovoljno ovakve hrane, omega 3 za decu kao suplementi predstavljaju dobar izvor dodataka ishrani, a vrlo često imaju dodatne vitamine i minerale i tako jačaju detetov organizma.

Omega 3 kiseline utiču na:

  • Jačanje imuniteta,
  • Pravilan razvoj očiju i vida,
  • Pravilan razvoj mozga,
  • Bolju koncentraciju pažnje i pamćenja,
  • Pomaže razvoj ćelija,

Jako je važno unositi dovoljno ribe i morskih plodova i u odraslom dobu jer su masne kiseline važne i za snižavanje krvnog pritiska, deluju protivupalno, a smanjuju i nivo holesterola i triglicerida u krvi.

Kako se uvodi riba u bebin jelovnik?

Da bi se unelo dovoljno vitamina i minerala kao što je omega 3 za decu, važno je da tete ima redovne porcije ribe, a od 3.godine i morske plodove.

Pedijatar će odobriti period kada je najbolje da se riba uvede, a najbolje je da se počne sa belom ribom kao što je oslić, orada, brancin, zubatac

Riba mora biti sveža i kupljena od proverenog prodavca. Reč je o lako kvarljivoj robi i zato je dodatni oprez neophodan.

Kuvanje, pečenje ili prženje su tri načina pripreme ribe, a da bi se sačuvali svi nutrijenti, za decu je najbolje da se riba sprema pečenjem ili kuvanjem. Tekstura je mekana i lako se blendira, nema jak ukus pa će dete neprimetno unositi sve vitamine i minerale kakve su i neophodne masne kiseline.

Treba naglasiti i to da sva deca koja doje imaju olakšanu mogućnost unosa vitamina putem majčinog mleka pa i mame moraju obogatiti jelovnik da bi dete imalo pravilan rast i razvoj.

Kada se deci preporučuju suplementi sa omega 3 masnim kiselinama?

Onda kada su mališani često prehlađeni, imaju slab apetit, slabu otpornost organizma i nemaju raznovrstan jelovnik,  pedijatar može preporučiti suplemente sa omega 3 za decu.

Prave se kao sirupi, tablete i kapsule, bombone za žvakanje pa svi mališani koji imaju 3 godine mogu da imaju ukusan dodatak jelu i ujedno ojačaju svoj imunitet. Preparati mogu imati samo ovaj ili kombinaciju vitamina što lekarima olakšava propisivanje terapije, ali ishrana ostaje primarni izvor energije i zdravlja mališana.

Pratite savete lekara, podstičite dete da proba različite ukuse i navikne se na raznovrstan jelovnik, uvodite namernice koje su neophodne za pravilan razvoj. 

Omega 3 kiseline se nalaze samo u određenim namernicama, ali su važne za zdrav razvoj deteta. Zbog toga će pedijatar preporučiti redovan unos ribe, a kasnije i suplemente na ovoj bazi.

Related Articles

Leave a Comment