Kratak vodič za kupovinu televizora

by Iva

Opremanje životog prostora sastoji se od više faza gledano u odnosu na uređenje celokupnog enterijera. Kreće se od biranja pravca, odnosno stila koji će dominirati tim prostorom, pa preko odabira boja, materijala i dezena za zidove i podove, odabira nameštaja, dodatnih dekorativnih sitnica i naravno neizostavnih električnih uređaja. 

Od kvaliteta svih pobrojanih stvari, ali i njihove dobre pozicioniranosti u prostoru zavisi i celokupan osećaj prijatnosti i komfornosti. 

U današnjoj ponudi električnih uređaja koja je zaista velika i raznolika može biti pravi izazov da se nađe dobar i odgovarajuć proizvod. Zato su kratki vodiči za kupovinu veoma značajni jer sadrže osnovne informacije i savete koji mogu biti presudni prilikom kupovine. 

U nastavku teksta se možete upoznati sa detaljima vezanim za kupovinu televizora. 

Odakle početi?

Kupovina uređaja za domaćinstvo danas može biti pravi izazov s obzirom na široku lepezu ponude koju nude različite radnje i proizvođači koji se u manjoj ili većoj meri mogu razlikovati u odnosu na cenu i osnovne karakteristike. A moguće ih je naći kako u radnjama tako i u online prodaji u mnogo većoj meri. 

Ovu situaciju velike ponude posebno mogu zakomplikovati natpisi poput ,,televizori akcija“ u smislu da se zapitate koliko je ta konkretna akcija dobra investicija i da li je sada pravi trenutak za kupovinu. Isti natpisi sa akcijskim cena mogu čak i podstaći i ubrzati neke kupovine kada je ponuda neodoljiva. 

Nemoguće je pronaći sve modele u radnjama a koji se mogu ponuditi putem online prodaje. Zato je upoređivanje ponude i važnih karakteristika jako važno. A upotrebom i pretragom na internetu taj posao je olakšan i pojednostavljen. 

Pre svega treba da uzmete u obzirom dimenzije uređaja koje bi se uklopile u vaš prostor i vaše želje, treba se informisati o rezoluciji ekrana i njenom značaju za sliku, prikupiti informacije o portovima i priključcima i odrediti okviran finansijski plan za ovu kupovinu. 

Treba da znate da je moguće naći modele od 24 do 100 inča i da veće nije uvek i najbolje rešenje, ipak treba uzeti u obzir i ostale kriterijume. 

Kada su u pitanju televizori akcija na standardnu cenu proizvoda zaista može učiniti kupovinu povoljnijom u danima koji su određeni za popuste iz različitih razloga, pa to treba pratiti. 

Kada imate ove početne stvari definisane možete krenuti u potragu i sužavanje izbora. 

Šta ćete gledati na televizoru i koliko često će biti u upotrebi?

S obzirom da tehnologija napreduje svakog dana mogućnosti koje ovaj uređaj nudi mogu biti različite. Ali neće svima trebati najnoviji i najmoderniji modeli. Za jedno prosečno domaćinstvo u našoj zemlji standardni modeli su sasvim odgovarajući i praktični. 

Osim toga šta će se gledati i da li će se uređaj koristiti za očitavanje fleša, slušanje muzike i gledanje filmova veoma je važno i koliko često/retko će se on koristiti. 

Iako je dnevna soba najčešće mesto gde će ukućani provoditi vreme pa samim tim i gledati televiziju, ne treba znameriti činjenicu da značajan broj ljudi televizor poseduje i u spavaćoj i/ili dečijoj sobi

Nećete za svaku prostoriju birati isti uređaj jer je činjenica da neće svi biti jednako korišćeni, zato je namena važna stavka o kojoj treba misliti. 

Koje dodatne funkcije su vam potrebne?

Već smo naveli da se modeli televizora razlikuju po svojim karakteristikama i specifičnostima od kojih se upravo neke odnose i na dodatne funkcije koje mogu imati. 

Prilikom kupovine treba razmisliti o tome šta vam je zaista potrebno, pa ako postoje neke specifičnosti onda fokus pomeriti na to. 

Dodatne funkcije mogu se odnositi na upravljanje glasom, povezivanje i kontrolu drugih pametnih uređaja u kući kao što su osvetljenje ili grejanje, gejming performanse i slično.

LED ili OLED osvetljenje?

Još jedna od karakteristika koju televizori mogu imati a koja može zbuniti kupce. Reč je o tehnologijama koje su zaslužene za izvor osvetljenja ekrana i one su najčešće LED ili OLED. Svaka pojedinačno ima svoje kvalitete i prednosti koje svakako treba razmotriti i uzeti u obzir. 

Trenutno je na našem i svetskom tržištu rasprostranjenija LED tehnologija osvetljenja i mogu se razlikovati četiri različite podvarijante (Edge lid, Direct lit, Full array, Mini). Ova tehnologija koristi hiljade malih sijalica koje osvetljavaju ekran. 

Sa druge strane OLED tehnologija poseduje tanki ,,film“ materijal koji emituje svetlost preko celog ekrana i omogućava prenos slike najvernije onome što ljudsko oko može da vidi. Ali njihova cena je značajno veća u odnosu na prethodni. 

Postoji i QLED tehnologija koja se najčešće nalazi na Samsung televizorima i koja zapravo predstavlja LCD televizor sa LED osvetljenjem koje osvetljava sloj kvantnih tačaka, a ne tečnih kristala kao što je to slučaj kod klasičnih LED modela.

Osim pomenutih karakteristika i dilema koje mogu nastati, treba obratiti pažnju i na način postavljanja, HDR oznaku, marku proizvođača, garantni rok, procesor, tehnologiju izrade itd.

Related Articles

Leave a Comment