Najbolja rešenja za osvetljenje dvorišta

by Iva

Spoljna rasveta ima mnogo funkcija, a svaka od njih je podjednako važna tokom samog odabira. Ono šta se njom postiže svakako je osvetljavanje dvorišta, bašte, ulaza u dvorište, kuću, prijatna atmosfera, sigurnost svih ukućana, te savršen eksterijer. Ako izbrojite, videćete da je spoljašnja rasveta u stvari 4u1 projekat tokom sređivanja ovog dela vašeg doma.

Ali, koja su to najbolja rešenja, da li su to plafonjere, led reflektori za dvorište, solarni sistemi ili određeni fenjeri? Idemo od najvažnijeg ka najestetičnijem rešenju, a zajedno pružaju dvorište iz snova!

Zašto su važni LED reflektori za dvorište?

Na određenim mestima dvorišta i kuće veoma je važno da imate jako osvetljenje. Posebno je to važno na ulazu, kod kapije, na ulaznim vratima ili vratima garaže. LED reflektori za dvorište vam to omogućavaju najbolje od bilo koje spoljašnje rasvete. Daju veliku količinu svetlosti, što vam u svakom  momentu pruža potpunu vidljivost, ali i sigurnost. Pored toga, LED reflektori za dvorište mogu biti različiti, pasivni, sa senzorima ili stojeći. U zavisnosti od potreba birate i koji reflektori će se naći u vašem dvorištu.

Stojeći i pasivni LED reflektori za dvorište su rešenje koje je dobro na mestima gde vam je vremenski duže potrebna svetlost kada padne mrak ili tokom noći, za sve ostale situacije najbolje je uzeti LED reflektore za dvorište sa senzorima koji se pale na pokret. U momentu kada se približavate svojim vratima, kapiji, reflektor će se upaliti i sasvim sve obasjati, a kada ne bude nikoga više u okolini on se gasi. Ovo je posebno dobro rešenje kada se ulaz nalazi blizu prozora neke sobe, pa da vam ne bi jaka svetlost tokom cele noći bila emitovana i unutar doma. 

Jako osvetljenje kao ono koje emituju LED reflektori za dvorište su pogodni za određene delove bašte, okućnice, dok su vam oko samog stola ili neke ljuljaške potrebni izvori svetlosti koji emituju nešto manju svetlost koja je prijatnija za oko i boravak u dvorištu. 

Zidne i ugradne lampe za dvorište

Uz lampe za dvorište možete postići ostvarenje dva cilja, a to su osvetljenje i dekoracija. Lampe su u najvećoj meri zidne ili ugradne, pa vam mogu poslužiti da u večernjimsatima fasadu, stepenište, neke delove kuće i dvorišta posebno naglasite, s tim da će vam one pružiti dovoljno svetlosti za ugodan boravak u samom dvorištu, bilo da želite nešto da čitate, uživate u toploj noći sa prijateljima ili jednostavno odmarate. 

Lampe mogu biti i povezane sa stubovima duž stazica, cvetnjaka, tako da ih možete koristiti u bilo kom delu dvorišta i okućnice, od ograde do same fasade, što vam pruža mnogo prostora za osmišljavanje toga kako će sve izgledati na samom kraju. 

Solarne lampe kao najlepša dvorišna dekoracija

Kada uredite kompletnu spoljašnju rasvetu, od LED reflektora za dvorište, preko ugradnih i zidnih lampi, drugih sijalica, obavezno ubacite i solarne lampe i svetiljke, posebno duž travnjaka, cvetnjaka, negde na spoljašnjosti prozora, duž stepeništa. Solarni sistemi za dvorišta pružaju prilično malu svetlost, koja u stvari funkcioniše kao dekoracija, što uvek valja iskoristiti za lepši i prijatniji izgled kompletnog dvorišta.

Related Articles

Leave a Comment