(Malerozni) broj 13

by admin
broj 13

Godina 2020. bila je jedna od najčudnijih i najstrašnijih koje je čovečanstvo preguralo preko glave. To možda i nije čudno kad se uzme u obzir da kalendarski sadrži dva petka koja su trinaesti u mesecu. Sam broj trinaest uvek je zvučao zastrašujuće u popularnoj kulturi, te je tako i nastao i pojam triskaidekafobija, odnosno strah od broja trinaest, a uz njega i paraskavedekatriafobija, odnosno strah od petka trinaestog. Sujeverje u vezi sa ovim datumom potiče još iz srednjeg veka i ima uporište još u Bibliji. Trinaesti gost Tajne večere izdao je Hrista, koji je razapet u petak. Činjenica je da se od petka trinaestog ne može pobeći: svake godine zagarantovan je bar jedan „ovakav“ petak, a tokom jedne kalendarske godine može ih biti najviše tri.

Broj trinaest isto tako utiče i na tržište nekretnina.

Pad prodaje

Sasvim očekivano, skoro svaka agencija za nekretnine beleži pad prodaje nekretnina ako je petak trinaesti u mesecu. Istraživanja su pokazala da je pad prodaje proteklih godina na ovaj datum padao i za preko 40 procenata, u odnosu na bilo koji drugi petak.

Zbog povezanosti broja 13 sa lošom srećom ljudi izbegavaju da kupe kuću pod tim brojem. Prodaja nekretnina koje imaju broj trinaest upadljivo je ispod onih sa brojevima dvanaest i četrnaest. Mnoge zgrade u Sjedinjenim Američkim Državama i nemaju ovaj broj na spisku stanova. Njega najčešće zameni 12A ili se, još prostije, poseže za preskakanjem i ove oznake, te se nakon broja 12 na narednim vratima može videti broj 14. Istraživanje kompanije Otis na početku novog milenijuma pokazalo je da više od 80 procenata njihovih zgrada uopšte i nema broj 13.

Nepostojeći sprat

U soliterima na zapadu pominjanje 13. sprata izbegava se u najrazličitijim mogućim oblicima. Mnogi vlasnici hotela su, upravo izbacivanjem ovog broja, rešili problem sa sujevernim gostima. U Beogradu na vodi, buduća najviša zgrada, Kula Beograd, planirano neće da poseduje 13. sprat, kao ni bilo koju oznaku „trinaest“. Luksuzni apartmani tako će zauzimati prostor od 14. do 39. sprata.

Teorija brojeva i jezička poigravanja

„Trinaest moj je srećan broj“, pevala je svojevremeno Zana Nimani. Ovaj broj nije bio srećan samo njoj. Postoje i države koje sa mnogo manje sujeverja gledaju na ovaj broj. U Italiji on se smatra srećnim, osim ako se u restoranu ne sedi za stolom koji je obeležen tim brojem. U pojedinim kineskim provincijama, gde se govori kantonskim jezikom, takođe se smatra srećnim brojem, jer u izgovoru znači „živeti“, dok se kao malerozan broj računa četvorka, koja ima suprotno značenje. Tako, na primer, pojedine zgrade u Kini nemaju brojeve 4, 14, 24 u oznakama spratova, jer na mandarinskom kineskom jeziku broj 4 zvuči isto kao i u kantonskom. Međutim, da zabuna bude veća, u nekim delovima Kine oba broja smatraju se maleroznim. Tako se može desiti da nakon dvanestog usledi petnaesti sprat.

U Brazilu se, pak, misli da je avgustovski petak trinaesti baksuzniji od bilo kog drugog u godini, posebno jer se na portugalskom jeziku „agosto“ rimuje za „desgosto“ koje označava tugu.

Related Articles

Leave a Comment