Moderno kupatilo – još funkcionalnije i lepše

by Iva

Upotreba kupatila podrazumeva zadovoljenje potreba za ličnom higijenom i urednošću, ali moderno uređeno kupatilo sa unapređenim funkcionalnostima nameštaja i njihovom naglašenom estetikom čine da vas kupatilo ujutru lepše razbuđuje i popravlja raspoloženje, a uveče ispraća na počinak odmorne i relaksirane.

Tendencija je da se kupatila prave prostranija, sa više slobodnog prostora za kretanje. Dizajnerska rešenja nameštaja u kupatila omogućavaju racionalnije korišćenje raspoloživog prostora, a spoj funkcionalnog i lepog, oblika i boja, stvara jedan prijatan opuštajući ambijent.

Dizajn enterijera kupatila

Na vizuelno osmišljavanje enterijera kupatila obično utiču vladajući trendovi koji se brzo i menjaju, tako da danas najveći uticaj imaju želje korisnika da dobiju ono što im se sviđa i gde se osećaju najudobnije. U  kombinaciji trendova i ličnih sklonosti korisnika mogu nastati određeni stilovi koji obeležavaju jedan period, kao što je minimalizam u enterijeru kao preovlađujući u sadašnjem vremenu. 

Osnovni postulat minimalizma je rečenica svetski poznatog arhitekte Miesa Van Der Rohea „Manje je više“. Naglasak je na funkcionalnosti i prostranosti. Dizajn minimalističkog enterijera odlikuje se jednostavnošću, čistim linijama, ravnim, glatkim površinama bez ukrasa i elegantnim geometrijskim oblicima. 

U skladu s tim moderno kupatilo omogućava brzo i efikasno zadovoljenje potreba savremenog čoveka kad žuri u preovlađujećem ubrzanom tempu življenja, ali mu pruža jedinstvenu priliku da uspori i prepusti se uživanju u toploj kupki ili mlazu vode koji svlače lošu energiju dana. 

Moderno dizajniran kupatilski nameštaj odlikuje jednostavnost, bez suvišnih elemenata i detalja. U trendu je korišćenje prirodnih materijala poput drveta, kamena ili visokokvalitetne plastike ravnih, sjajnih površina, koja često uspešno imitira prirodne materijale.

Dizajnerska mašta svodi oblike na minimalistički ravne, ali sa praktičnim rešenjima za organizaciju i odlaganje stvari, dajući prednost prostoru i slobodi pokreta. 

Savremeni minimalistički enterijeri kupatila ne preteruju sa bojama i izbegavaju dekorativne elemente kao što su reljefne površine koje nisu praktične zbog održavanja. Ali mogu biti detalj koji dinamizira velike, ravne i glatke povšine zidnih pločica velikih formata koje su u modi, kao i 3D pločice za kupatilo koje takođe dinamiziraju prostor dodajući vizuelnu dubinu. 

Karakteristike monoblok wc šolje

Umesto klasičnih wc šolja sve su popularnije monoblok wc šolje kod kojih šolja, wc daska i vodokotlić čine jednu celinu. Njihov dizajn je jednostavan, funkcionalan i estetski dopadljiv. Velika prednost monoblok wc šolje je bolja higijena. A način postavljanja ostavlja više slobodnog prostora u kupatilu. 

Mogu biti podignute od poda što omogućava lakše čišćenje. Noviji modeli imaju praktičan mehanizam sporog zatvaranja wc daske. A takozvano rim-free ispiranje, koje podrazumeva da nema kanala sa strane kao kod klasičnih wc šolja, sprečava skupljanje i zadržavanje  bakterija i značajno poboljšava održavanje higijene monoblok wc šolje.

Montiranje monoblok wc šolje olakšano je jer se može može postaviti uz zid ali i odmaknuta od zida, kao što se može montirati i kada se otvor za kanalizaciju nalazi na zidu ili na podu. 

Monoblok wc šolje su popularan i praktičan izbor jer imaju moderan, dopadljiv izgled i jednostavno oblikovanje koje smanjuje mogućnost skupljanja prljavštine ili bakterije. Odlikuju se efikasnim ispiranjem, a noviji modeli imaju funkcije za smanjenje potrošnje vode. Udobnost korišćenja povećavaju modeli koji imaju grejanje sedećeg dela.

Odlike nameštaja za kupatilo

Ormarići i police, sanitarija, slavine, ogledala, takođe prate trend šire fukcionalnosti i estetske dopadljivosti. 

U modernom enterijeru kupatila naglašava se upotreba manjih polica i ormarića koji pružaju dovoljno prostora za odlaganje, ali doprinose sveobuhvatnom estetskom izgledu kupatila. 

Samostojeće kade su takođe u trendu, ali se umesto kada sve više postavljaju tuš kabine i tuš stakleni paneli. Prednost je što se u njih lakše ulazi i izlazi, što je bezbednije za decu i starije osobe.

Preovlađuju i novi modeli lavaboa koji nemaju otvore za slavinu, jer se slavina najčešće postavlja na zid. Popularni su lavaboi koji se ugrađuju u radnu ploču jer štede prostor i lako se čiste. 

Slavine pored služenja glavnoj svrsi – kontroli protoka vode, imaju i snažan dekorativni efekat jer su uočljive i daju ton celokupnom ambijentu. 

Ogledala raznih oblika i veličina su neizostavni delovi kupatila, a uokvireni svetlosnim efektima LED rasvete i LED traka zaokružuju ambijent vašeg kupatila, za funkcionalno i udobno korišćenje. 

Tehnološki dodaci 

Primena novih tehnologija je u funkciji odgovornog ponašanja u odnosu na ekološke i zahteve energetske efikasnosti u pogledu racionalnog trošenja vode i električne energije. Ugradnja senzora omogućava efikasnu kontrolu svetla, toplote i vlage, kontrolu protoka i temperature vode i podešavanje korišćenja prema stvarnim potrebama. 

Nove pametne tehnologije povezuju uređaje u svim prostorijama u kući u jedan pametan sistem koji kompletnim i automatizovanim rešenjima omogućava njihovo upravljanje i kontrolisanje putem interneta i mobilne aplikacije. Time se postiže efikasnost u trošenju resursa i nadzor nad objektom u cilju bezbednosti.

LED osvetljenje je sve češće u modernim kupatilima zbog svoje energetske efikasnosti i mogućnosti prilagođavanja boje i intenziteta svetla prema vašim željama i potrebama. LED trake se koriste da naglase neke detalje kao što su ivice ogledala, linije spoja zidova i plafona, ivice kade i slično.

Kade i tuš kabine mogu imati ugrađene digitalne kontrole koje omogućavaju podešavanje temperature vode, jačinu mlaza i osvetljenja. Tuširanje i kupanje tako postaju novo iskustvo zadovoljstva, relaksacije i uživanja. 

Nameštaj za kupatilo koristi ogledala sa dodatnim funkcijama kao što su ugrađeno osvetljenje, anti-magleni premazi, senzori za toplotu. Pametne sijalice mogu se postaviti i u kupatilo i njima kontrolisati osvetljenje preko pametnih telefona ili glasovnih asistenata.

Nova funkcionalnost nameštaja za kupatilo sa tehnološkim inovacijama i dopadljiva estetika jednostavnih formi, otvara veći prostor u kupatilu i čini ga udobnim i efikasnim za sve potrebe korisnika. 

Related Articles

Leave a Comment