Pripremite se za prolećno čišćenje uz perače pod pritiskom

by Iva

Kada stigne proleće, odmah nas prvi, topli zraci sunca mame da izađemo napolje iz svojih domova. Volimo da provodimo slobodno vreme u šetnji prirodom ili sedenju u baštama kafića, na svojim terasama ili dvorištima.

Preko zime, kada ga ne koristimo, dvorišni nameštaj se mnogo isprlja. Prljave stolice i stolovi onemogućavaju nam da uživamo u svom dvorištu tokom lepih, prolećnih dana. Zbog toga je potrebno da ih oslobodimo zimske paučine i prašine i pripremimo na vreme za prolećno uživanje.

Za veliko prolećno čišćenje vašeg dvorišta i nameštaja najpogodniji su perači pod pritiskom. Njima možete kvalitetno čistiti razne površine u dvorištu i pripremiti ga za novu sezonu.

Čišćenje dvorišnog nameštaja peračima pod pritiskom

Kada krene toplo vreme, sigurno volite da se ljuljuškate u vašim dvorišnim ležaljkama ili se okupljate oko dvorišnog nameštaja. Mislite da biste mogli ceo dan da provedete napolju. Pozvaćete i goste i poslužiti im kafu i kolače u svom dvorištu. Da biste sve to mogli da uradite, najpre morate srediti vaš nameštaj.

Perači pod pritiskom koriste se za čišćenje različitih površina. Samo je bitno da vrsti materijala koji čistite prilagodite pritisak vode i pravac u kojem se ona pušta. 

Ako imate dvorišni nameštaj od plastike ili aluminijuma, ravnim mlazom ćete brzo ukloniti prljavštinu sa ovih neosetljivih površina. Površine o kojima treba voditi računa su one od drveta. Drvo je veoma osetljiv materijal. Ukoliko imate dvorišni nameštaj od drveta, potrebno je da prilagodite mlaz vode.

Ako čistite drveni nameštaj sa visokim pritiskom vode, možete ga oguliti i uništiti. Smanjite pritisak i probajte da perete ove površine sa veće udaljenosti. Ukoliko je sve u redu, onda za čišćenje takvih tvrdih drvenih površina možete postepeno pojačavati pritisak, u zavisnosti od potrebe. Međutim, ako je drvo jako osetljivo i primetite da se cepaju njegovi slojevi, najbolje je da te površine očistite krpom.

Čišćenje dvorišnih podloga peračima pod pritiskom

Peračima pod pritiskom možete očistiti betonske staze, terase ili betonska stepeništa. Kako bi učinak bio što efikasniji, koristite tačkasti mlaz vode prilikom čišćenja. 

Podne površine od granita čiste se ravnim mlazom vode. Međutim, neki delovi ovog materijala mogu biti osetljivi, pa budite oprezni kada ih čistite. Kako ih ne biste uništili, najpre perač pod pritiskom usmerite na manji deo površine.

Neosetljive površine, poput pločica i cigli od keramike i klinkera, najbolje možete očistiti rotirajućim mlazom. Sa ovih površina se neće odvajati gradivni elementi, pod jakim pritiskom vode.

Ukoliko u dvorištu imate staze od šljunka, ne morate brinuti da će ovaj deo ostati neočišćen. Perači pod pritiskom imaju i posebne priključke, koji su pogodni za čišćenje ovakvih površina.

Postoje neke vrste fasada, napravljenih od materijala koji nisu mnogo osetljivi. Takve fasade se mogu lako očistiti peračima pod pritiskom. U tom slučaju, koristite slabiji mlaz vode i mrlje sa vaše fasade će brzo nestati. Slabijim mlazom možete čistiti i površine od stakla, poput prozora, terasa ili fasada.

Nemojte nikada dopustiti da vaše dvorište ostane zapušteno, a pogotovo sada, kada nam stižu lepi, sunčani dani. Iskorisite sve pogodnosti koje pružaju perači pod pritiskom. Pripremite svoje dvorište i pretvorite ga u oazu za uživanje u toplim, prolećnim danima.

Related Articles

Leave a Comment