Kako do novog osmeha?

by Vlada
Kako do novog osmeha

Zbog nedovoljne oralne higijene, loše ishrane, genetske predispozicije ili traume, građani koji su ostali bez zuba, najčešće posežu za totalnim protezama ili pojedinačne zube nadoknade „žabicama“. Ipak, time uglavnom ne rešavaju svoj problem u potpunosti.

Iako su najpovoljniji i estetski mogu izgledati prihvatljivo, ti zubi nisu stabilni i ne zadovoljavaju adekvatno osnovnu funkciju zuba, a to je žvakanje hrane.

Zubni implanti i bezmetalne krunice – trajno rešenje nedostatka zuba

Zubni implanti i bezmetalne krunice na njima su jedino, a ujedno i najsavremenije rešenje za blistav osmeh i funkcionalne zube, koji se odavno primenjuje u svetu, a sve češće i u domaćim stomatološkim ordinacijama.

Ugradnjom implantata se mogu nadoknaditi svi izgubljeni zubi i učiniti da budu funkcionalni kao prirodni, a da osmeh izgleda lepo. To potvrđuju i brojni pacijenti koji su odlučili da uz implantate reše svoj stomatološki problem.

Nekoliko dana do novih zuba

Od bezube vilice do novih zuba potrebno je svega pet do sedam dana. Zubni implanti se ugrađuju u gornju ili donju vilicu, a fiksiraju se direktno u kost. Kod potpune bezubosti primenjuju se All-on-4, kada se po vilici ugrađuju četiri, ili All-on-6 tehnika, kada se ugrađuje po šest implantata.

Na osnovu 3D snimka implantolog proverava da li je neke zube potrebno izvaditi, ili neke druge izlečiti. Ugradnja zubnih implantata se završi za jedan dan.

Posle toga se uzima otisak za privremene, fiksne zube, koji se ne vade iz usta. U savremenim ordinacijama se izbegavaju otisci već se mere za nove zube uzimaju minijaturnom kamerom.

Privremeni zubi na implantatima

Za izradu privremenih zuba preko implantata potrebno je prosečno pet dana. Te zube pacijent nosi dok čeka nekoliko meseci da se implanti integrišu u kosti.

Ukoliko nije u mogućnosti da za četiri ili šest meseci dođe po stalne zube, uglavnom neće biti nikakvih problema. Privremeni zubi mogu mogu trajati i duže od godinu dana, ali samo ukoliko pacijenti perfektno održavaju oralnu higijenu.

Dental Implants Surgery Concept Pen Tool Created Clipping Path Included in JPEG Easy to Composite.

Privremeni zubi nemaju nepce kao totalne proteze, izgledaju odlično, kao zdravi prirodni zubi, a i funkcionalni su, pa pacijent uz seckanje može da jede hranu koju poželi.

Bezmetalne krunice za blistav osmeh

Bezmetalne krunice služe da se od njih naprave stalni zubi na implantatima. One menjaju fiksne privremene zube.

Vreme potrebno za izradu stalnih zuba je od 10 do 15 dana. Po istom principu se radi i kada se radi nadoknada jednog ili dva zuba, odnosno, kada se u vilicu ugrađuje samo jedan ili dva implantata. Samo je u tom slučaju vreme izrade stalne krunice znatno kraće.

Bezmetalne krunice su veoma dugotrajne i funkcionalne. Prave se od keramičkih materijala ili cirkonijuma, nisu podložne pucanju i lomljenju, pa su izuzetno izdržljive. Izgledaju prirodno i estetski su privlačne, a pacijentima mogu služiti dugi niz godina.

Bezmetalne krunice i holivudski osmeh

Ponekad pacijenti imaju svoje prirodne zube, ali nisu zadovoljni njihovim oblikom i bojom. Tada se pristupa rekonstrukciji osmeha. Da bi dobili savršen zubni niz potrebno je proći nekoliko koraka:

  1. Preparacija zuba

Priprema zuba za postavljanje krunica ogleda se u brušenju zuba. Ono je manje agresivno kada se koriste bezmetalne krunice, jer zubno tkivo ostaje očuvanije.

  • Skeniranje zuba

Zubi se skeniraju pomoću specijalne kamere. Ona daje znatno veću preciznost nego uzimanje nekadašnjih klasičnih otisaka, zbog kojih pacijenti često imaju nagon za povraćanjem.

  • Izrada bezmetalnih krunica

Bezmetalne krunice se u veoma kratkom vremenskom roku izrađuju iz keramičkog bloka u specijalnoj mašini. Naravno, za izradu stalnih zuba se mogu koristiti i metalokeramičke krunice, ali bezmetalne krunice od česte keramike ili cirkonijuma imaju brojne prednosti.

  • Poliranje krunica

Na kraju se krunice postavljaju u usta, tako što se cementiraju preko prirodnih zuba.

Bezmetalne krunice preko imaplantata

Bezmetalne krunice mogu biti ušrafljene direktno na implantate, a može od njih biti kreiran i zubni most, pa ušrafljen preko 4 ili 6 implantata.

Kada je u pitanju nadoknada jednog ili nekoliko zuba na različitim mestima onda jedna krunica ide preko jednog implantata. Kada nedostaje više zuba u nizu, ili su u pitanju bezube vilice, od krunica se pravi zubni most koji estetski i funkcionalno imitira prave zube.

Holivudski osmeh i bezmetalne krunice

Holivudski osmeh se uz pomoć bezmetalnih krunica može dobiti bilo da se zubni most od krunica postavlja u bezubu vilicu preko implantata ili se krunice postavljaju preko prirodnih zuba. Zubi mogu biti izrađeni u bleach bojama i biti blistavo beli, kao oni koji se viđaju u filmovima, kod holivudskih zvezda.

Cirkonijumske krunice za najbolji holivudski efekat

Pri izradi holivudskog osmeha prednost se daje bezmetalnim krunicama od čistog cirkonijuma, zbog njihovih fantastičćnih karakteristika.

Boje su im usklađene sa prirodnim zubima i za nijansu manje reflektuju svetlost od drugih porcelanskih krunica. Kada se cirkonijumske krunice postave pored prirodnog zuba, razlika gotovo da nije uočljiva.

Ipak, pošto je cirkonijum tvrd materijal može biti abrazivan i istrošiti suprotne zube, ali pri adekvatnom oblikovanju i postavljanju krunice to je svedeno na minimum.

Boli li ugradnja implantata i postavljanje zubnih krunica?

Zubni implanti su rešenje za koje pacijenti tvrde da im je žao što ih nisu ugradili ranije. Jednoglasni su u stavu da procedura ne boli. Radi se u lokalnoj anestiziji, za koju kažu da je sasvim dovoljna. Mnogi tvrde i da su tablete protiv bolova uzimali samo prvi dan, često i samo preventivno, a da naradnih dana više nisu potrebne.

Ipak, nakon intervencije pojavljuje se mali otok, koji traje oko dva dana, a mogu se javiti i modrice koje spontano prolaze bez ikakvih posledica.

Koliko traju zubni implanti i krunice?

Dr Srđan Lolin iz novosadske specijalističke ordinacije „Dr Lolin“ kaže da implantati u potpunosti menjaju zube i da su sitnije nuspojave normalne, s obzirom da ugradnji implantata prethode brojni procesi.

“Nekim pacijentima prvo lečimo paradentozu, neki uopšte nemaju zuba, a nekima zube popravljamo ili vadimo. Neki pacijenti nemaju ni dovoljno kosti za ugradnju implantata, pa prvo radimo sinus lift i tek kasnije ugrađujemo implantate. Tek kada se implantati integrišu u kosti preko njih postavljamo stalne zube. Uglavnom preporučujemo one cirkonijumske, bezmetalne krunice, jer su kvalitetnije i lakše od metalokeramičkih“, ističe dr Lolin.

Ipak, on napominje da uz savete stomatologa o primeni analgetika i antibiotika, kao i pravilnim održavanjem higijene zubni implanti i bezmetalne krunice mogu trajati godinama.

Related Articles

Leave a Comment