Fen za vreli vazduh – alat i za kućnu i za profesionalnu upotrebu

by Iva
gradiliste

Ljudi koji vole da sami obavljaju sitne popravke po kući vrlo rado opremaju svoju garažu raznim vrstama alata. Za ljude koji alat koriste u svom poslu se podrazumeva da žele da imaju dobar alat, jer ga svakodnevno koriste u profesionalne svrhe.

Jedan od takvih alata koji bi trebalo svako da ima u svom vlasništvu i koji može zatrebati za razne poslove jeste fen za vreli vazduh.

Šta je fen za vreli vazduh i koja mu je primena?

Fen za vreli vazduh je uređaj koji se koristi za brzo i učinkovito grejanje raznih površina i predmeta, u razne svrhe. Fen za vreli vazduh je uređaj koji se sastoji od motora, ventilatora i dela za grejanje. Ovaj uređaj ima motor pokreće ventilator koji usmerava topli vazduh. Kontrolni uređaji omogućavaju da se podesi željena temperatura, brzina ventilatora i nivo buke.

Primena fena za vreli vazduh je zaista široka. Ovaj alat ima primenu i u kućne, odnosno lične, ali i u industrijske svrhe. S obzirom na široku paletu situacija u kojima se može koristiti, tj. u kojima je njegova funkcija i učinkovitost od velike koristi, ovaj alat vredi posedovati i u svojoj garaži, jer se nikad ne zna kad može zatrebati. Kada je reč o upotrebi u industrijske svhre, gotovo svaka industrija koja uključuje proizvodnju nečega, uključuje i korišćenje fena za vreli vazduh pri procesu proizvodnje. Ovaj alat se koristi za brzo skidanje boje, odnosno farbe sa određenih površina ili predmeta, i kao pomoć za skidanje šrafova koji se teško skidaju usled rđe ili mraza, savijanje plastike ili drugih materijala, sušenje vlažnih predmeta, uklanjanje lepka, utiskivanje i još mnogo toga.

Kakav fen za vreli vazduh izabrati shodno potrebama?

Fenovi za vreli vazduh se, kao i svaki drugi alat, razlikuju po nivou snage i drugim mehaničkim karakteristikama. Pored navedenog, fenovi za vreli vazduh se razlikuju i po brzini ventilatora, kontroli temperature, broju brzina, prekidačima za brzo pokretanje i gašenje, automatskom isključivanju za zaštitu od pregrevanja, filterima za uklanjanje alergena i prašine i drugim mehaničkim karakteristikama. U zavisnosti od toga za koje vam je namene potreban ovaj alat, biraćete odgovarajući model sa specifičnim karakteristikama koje odgovaraju vašim potrebama.

Kada se ovaj alat koristi u profesionalne svrhe, jasno je da je potreban jači model koji je obogaćen brojnim funkcijama i karakteristikama i koji je shodno tome namenjen profesionalnoj upotrebi. Kompleksni fenovi za vreli vazduh mogu da uključuju sledeće karakteristike:

  • Multi-speed motor za podešavanje snage
  • Rotacijski difuzor za ravnomernu distribuciju toplog vazduha
  • Podesivu brzinu vazduha za optimizovanje rashlađivanja
  • Termostat za automatsko isključivanje kad se postigne željena temperatura
  • Četkicu za čišćenje za i održavanje
  • Kontrolu temperature za optimizaciju protoka vazduha
  • Filter za uklanjanje alergena i prašine
  • Prekidač za brzo pokretanje i gašenje
  • Automatsko isključivanje za zaštitu od pregrevanja

Da li upotreba zahteva posebnu zaštitu?

Kao kod upotrebe brojnih drugih alata, i kod ovog alata važi da je potrebna posebna zaštita prilikom upotrebe, kako biste se maksimalno obezbedili i zaštiti od neželjenih situacija. Savetuje se da pre upotrebe proverite da li je fen potpuno mehanički ispravan i da li postoje bilo kakva oštećenja koja je potrebno sanirati i otkloniti. Pored provere ispravnosti uređaja, kao posebne mere opreza preporučuje se da koristite rukavice i zaštitne naočare prilikom upotrebe fena za vreli vazduh, kako bi se smanjili rizici od povrede ili opekotina. Takođe se savetuje da uklonite sve zapaljive materijale koji se nalaze u blizini kada koristite ovaj aparat. Obavezno je takođe i da budete oprezni sa samim alatom, odnosno da isključite aparat pre nego što ga spustite na bilo koji povrsinu, kako ne bi došlo do požara usled toplote koju ispušta.

Related Articles

Leave a Comment