Rolo zavese kao deo modernog enterijera

by Iva
rolo zavese na prozorima

Kada se radi o ovoj vrsti zavese, rolo zavesa je postala omiljen i tražen izbor kada se radi o dekorisanju modernih enterijera. Ove zavese ne samo da pružaju praktičnu funkciju blokiranja sunčeve svetlosti i održavanja privatnosti, već i predstavljaju dizajnerski element koji može dodati stilski dodatak prostoriji.

Ukoliko razmišljare o uklapanju rolo zavesa u moderni enterijer, postoje neke stvari na koje treba da obratite pažnju i uzmete ih u obzir. 

Kako da izaberete odgovarajući stil rolo zavese i uklopite je u dizajn prostorije

Ako treba da izaberete zavesu koja će odgovarati modernom i minimalističkom stilu, onda su zavese sa jednostavnim i čistim linijama najbolji izbor. Ovakve vrste rolo zavesa izrađuju se u beloj ili sivoj boji. 

S druge strane, ako se radi o prostoriji koja ima dekorativniji stil, poput boho ili art deco, tada bi trebalo izabrati zavese sa neobičnim dezenima i teksturama. Ovaj izbor će dodati dekorativni element i pomoći u stvaranju ujednačenog izgleda u prostoriji.

Kada se radi o kombinovanju različitih stilova rolo zavesa, možete napraviti neke zanimljive efekte. Na primer, ako se u prostoriji koriste neutralni tonovi, dodavanje rolo zavesa u intenzivnim bojama može stvoriti kontrast koji će privući pažnju. Takođe, kombinovanje različitih tekstura i materijala može dodati dubinu i slojevitost prostoriji.

Da li prilikom odabira rolo zavese treba ipak da obratimo pažnju na dizajn, oblik i veličinu prozora?

Veličina i dizajn stakenih površina su važni faktori koje morate uzeti u obzir prilikom izbora odgovarajuće rolo zavese za prozore.

Veličina prozora – Veliki prozori zahtevaju veće zavese kako bi se postiglo potpuno pokrivanje. Sa druge strane, manji prozori imaju manju površinu za pokrivanje . Važno je da razmotrite da li će se zavesa u potpunosti podići kada se otvori prozor, pa je potrebno osigurati dovoljno prostora za podizanje i spuštanje.

Oblik prozora: Ako se radi o prozorima koji imaju neobične oblike ili nagibe, možda će biti potrebno poručiti prilagođene rolo zavese koje će se savršeno uklopiti u svaki oblik.

Funkcija prozora: Ako se radi o prozorima koji se često otvaraju i zatvaraju, kao što su vrata ili prozori koji služe kao izlaz na terasu, potrebno je izabrati rolo zavese koje se lako podižu i spuštaju i koje neće ometati otvaranje prozora.

Dizajn prozora: Dizajn prozora takođe može uticati na izbor rolo zavese. Ako su prozori već dekorisani, na primer s lepim ornamentima ili bojom, možda je bolje izabrati jednostavniji stil koji se neće sukobiti sa dizajnom. Sa druge strane, ako su prozori jednostavni ili jednobojni, onda možete izabrati dezen sa šarama kako biste dodali malo boje i vedrine u prostoriji.

Kako uklopiti rolo zavese sa drugim dekorativnim elementima u prostoriji?

Uređenje prostorije može biti izazovno, ali dodavanje rolo zavesa može predstavljatii savršen način za unapređenje izgleda prostorije. Samim kombinovanjem sa drugim dekorativnim elementima možete postići harmoničan i moderan dizajn.

Jedan od načina za kombinovanje jeste da obratite pažnju na boje. Ako se odlučite za rolo zavese u nekoj boji, važno je izabrati druge dekorativne elemente u prostoriji koji se slažu sa tom bojom ili njenim tonovima. Na primer, možete izabrati jastučiće, tepihe ili zavese u istoj ili sličnoj boji kako biste stvorili kohezivan izgled. Ili možete odabrati rolo zavese sa šarama koje se slažu sa tapetama ili drugim dekorativnim elementima u prostoriji kako biste stvorili prefinjen izgled.

Ukratko, rolo zavese za prozore predstavljaju praktično i dizajnerski privlačno rešenje za moderne enterijere. Kada se koriste na pravi način, ove zavese mogu dodati stilski dodatak i promeniti vizuelni  izgled svake prostorije. 

Related Articles

Leave a Comment