Papirne ili samolepljive tapete za zid?

by Iva

Slobodno se može reći da je donekle prošlo vreme kada su na tržištu postojale samo papirne tapete za zid, a koje su podrazumevale i dugotrajno postavljanje, te korišćenje lepka,a na dugoročnom nivou je upravo taj lepak postajao problem. Uz to, sam postupak postavljanja takvih tapeta ipak je iziskivao i određeno umeće, prosto zato što se greške nisu smele dogoditi, odnosno jednom zalepljenu tapetu nije bilo moguće odlepiti, pa ponovo ispravno zalepiti.

Vremena su se promenila, pa i tehnologija, tako da se sada sve češće koriste samolepljive, ali i foto tapete, koje u velikoj meri oplemenjuju izabrani prostor. Poznato je da su takve tapete mnogo jednostavnije, ne samo za postavljanje, nego i za održavanje. A jedna od prednosti je i ta što se vrlo lako mogu i skinuti ako je potrebno.

Koje prednosti nude samolepljive tapete za zid?

Prva i ujedno osnovna prednost koja se pominje kada su u pitanju samolepljive tapete jeste njihova laka montaža. U principu svako ko želi i ima volje, može da zalepi izabrane tapete na zid, samo je potrebno malo da vodi računa o njihovom položaju. Uz to, zahvaljujući materijalu od kog su izrađene, te uz adekvatnu pažnju i umeće osobe koja lepi takve tapete za zid, sve nepravilnosti lako i brzo mogu da budu ispravljene. Stručna lica iz Dekordoma smatraju da takve tapete zaista može svako da postavi i to prilično lako i brzo. 

Opet zahvaljujući tome od kojih se materijala izrađuju, samolepljive tapete za zid se vrlo lako održavaju. Sasvim je dovoljno sa vremena na vreme ih prebrisati vlažnom krpom i ništa više.

Njihova cena nije visoka, a u velikoj meri mogu da oplemene određeni prostor, posebno ako ukućani puste mašti na volju i kombinuju samolepljive tapete različitih boja. 

Gde se još koriste samolepljive tapete za zid?

Iako je uobičajeno da se naravno koriste na zidu, samolepljive tapete mogu da budu korišćene i za ručno renoviranje različitih delova nameštaja. Naime, ukoliko neko ima umetničkih sklonosti, može tapete za zid različitih boja i dezena da iskoristi kako bi povratio sjaj određenom delu kuhinje, na primer ili nekom radnom stolu ili bilo kom drugom delu nameštaja, bez obzira da li je on oštećen ili ne, te da li je stari ili novi. 

Zašto papirne tapete za zid više nisu moderne?

I mada i dalje postoje prostori u kojima se mogu videti papirne tapete za zid, nema nikakve sumnje da su one ipak izašle iz mode i da njihovo mesto polako ali sigurno zauzimaju ili samolepljive ili foto tapete. Bogat asortiman Dekordoma će vas oduševiti. 

Naravno da i dalje postoje ljudi koji su radi i da koriste papirne tapete za zid, ali ono što je jedna od njihovih osnovnih mana jeste celokupan postupak lepljenja, odnosno postavljanja, a odmah zatim i način održavanja, te korišćenje lepka za tapete. 

Gde se mogu sve koristiti tapete za zid?

Uobičajeno je da se lepe u dnevnom boravku i u spavaćim sobama, ali one isto tako mogu da budu korišćene i u svim ostalim delovima životnog ili radnog prostora, pa čak i u kupatilima. Naravno ako je to izbor ukućana.

Related Articles

Leave a Comment