Šlepanje vozila nakon udesa

by admin
udareni auto koji se slepa

Pre par dana imala sam peh sa automobilom. Bila sam jedan od učesnika u sudaru. Na sreću nije bilo povređenih, ali je pričinjena materijalna šteta na oba vozila. Prednji deo mog automobila se malo “zgužvao” i ostala sam bez jednog fara. Dok smo popunjavali Evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi, stigao je moj prijatelj koga sam pozvala da mi pomogne jer mi se ovo desilo prvi put, a on je (nažalost) više puta bio u sličnoj situaciji. Na moje iznenađenje rekao mi je da će me on odšlepati do servisa u kome on najćešče popravlja svoj auto. Kako mi je objasnio, auto nije smeo da učestvuje u saobraćaju u tom stanju, ali nije postojala obaveza da za njegovo odvoženje pozovemo šlep službu. Moram priznati da mi se to svidelo, što zbog novčane uštede, što zbog uštede na vremenu.

Šta Zakon kaže o šlepanju

Zakon u kome je definisano šlepanje vozila je Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima („Sl. glasnik RS“, br. 41/2009, 53/2010, 101/2011, 32/2013 – odluka US, 55/2014, 96/2015 – dr. zakon, 9/2016 – odluka US, 24/2018, 41/2018, 41/2018 – dr. zakon, 87/2018, 23/2019 i 128/2020 – dr. zakon). Prema članovima od 69. do 76. vozilo sme da vuče drugo vozilo koje ne može samo da se kreće, a ima ispravne kočnice, i za to može koristiti uže održavajući 3m do 5m razmaka između vozila, ne prelazeći 40km/h, tako da na oba vozila budu uključeni svi pokazivači pravca (uz sigurnosni trougao postavljen na oba vozila).  

Da smo kojim slučajem za vuču izabrali krutu vezu (rudu) ona bi morala da bude kraća od 5 metara. Bitno je znati i da ukoliko je radna kočnica ispravna vozilo koje vuče kratom vezom mora imati veću masu od vozila koje vuče. 

Šta ne smete da radite prilikom šlepanja

Jedna od alternativa (koja je nažalost i dalje prisutna na našim putevima) je preuzimanje rizika i samostalna vožnja neispravnog automobila do servisa u kome se popravlja ili do sopstvene garaže. Pored toga što se izlažete riziku da budete kažnjeni za takvo ponašanje, na taj način  možete ugroziti i druge učesnike u saobraćaju, pa se ova opcija nikako ne preporučuje. Iako Vam auto deluje da to što Vam se branik malo odvojio od karoserije nije razlog da ne vozite automobil, taj isti branik vam može otpasti par metara dalje i to baš u toku vožnje.   

Šlep sližba kao sigurna opcija

Ukoliko nemate koga da pozovete ili jednostavno ne želite da razmišljate da li ste u prekršaju, hoćete li ugroziti druge učesnike u saobraćaju ili strepite od kazne najbolje je da se pozove šlep služba. Sada na raspolaganju imate i aplikacije koje će onome ko dolazi po Vaš auto tačno pokazati gde se nalazite, ako imate problema da to tačno objasnite ili niste sasvim sigurni. Veliki broj osiguravajućih kuća sarađuje sa šlep službama, pa Vam po relativno maloj ceni obezbeđuju vaučer za besplatno šlepanje tokom trajanja osiguranja vozila. A postoje i članski paketi koji se mogu kupiti nezavisno od osiguravajuće kuće i bez odlaska u ekspozituru.

Related Articles

Leave a Comment