Zbog čega su zebra zavese u trendu i ovog leta?

by Iva

Ako želite da imate moderan a u istu ruku praktično opremljen dom ili poslovni prostor, onda nikako ne biste smeli da zaobiđete sve popularnije zebra zavese koje su zadnjih nekoliko godina    toliko tražene. 

Mnogi ih nazivaju još i dan-noć zavesama s obzirom da imate opciju da uz pomoć precizno konstruisanog mehanizma po kojem su poznate potpuno zamračite prostoriju ili je osvetlite. 

Mogu se kačiti na zid, plafon kao i na okvir prozora ili terasnih vrata, što znači da se radi o vrlo funkcionalnim modelima koji se danas mogu videti u stambenim enterijerima, restoranima, ali i poslovnim prostorima poput kancelarija. 

Napravljene su od antistatik platna koja odbijaju prašinu

Zebra zavese spadaju u onu kategoriju zavesa kod kojih je održavanje svedeno na minimum. Naime, platna koja se koriste za njihovu izradu su anti-alergijska, tako da odbijaju mirise iz enterijera u kojima se nalaze bilo da je na primer reč o kuhinji ili dnevnoj sobi. Slična je situacija i sa prašinom. Na platnima se ona veoma sporo skuplja tako da nećete morati svako malo da ih čistite. Dovoljno je da ih prebrišete vlažnom a zatim suvom krpom i za svega par minuta imaćete potpuno čisto zavese. 

Zebra zavese se rade po precizno definisanim dimenzijama

Da biste naručili model zavesa koji najviše odgovara ostatku nameštaja u stambenom ili poslovnom prostoru trebalo bi prethodno da sami izmerite okvir prozora ili vrata na koja planirate da ih postavite. Na taj način se formira i konačna cena zebra zavese. Ona takođe zavisi od izabranog modela, boje i dezena zavese kao i od toga da li planirate sami da ih montirate ili ne. Neki saloni cenu montaže uračunavaju u konačnu cenu, dok se kod drugih ova usluga dodatno plaća. 

Različit dizajn – od neutralnih do veselih dezena

Zebra zavese se danas mogu pronaći u najrazličitijim bojama – od klasičnih neutralnih do nešto živopisnijih dezena. Isto tako, možete se igrati kada je dekoracija enterijera u pitanju i izabrati drugačije boje platna za različite prostorije. Zavese nešto tamnijih boja mogu biti savršen izbor za spavaće sobe, dok su one neutralnijih idealne za prostorije u kojima je potrebno više svetla, poput dnevnog boravka ili kancelarije. 

Lakoća rukovanja i održavanja 

Mehanizam pomoću kojeg se upravlja zebra zavesama je toliko jednostavan da ga i deca mogu koristiti. Sa strane se ručno povlači lančić preko kojeg se reguliše protok svetla u prostoriji. Sa druge strane, kao što smo napomenuli u samom tekstu, održavanje je svedeno na minimum, što znači da se radi o vrlo praktičnim detaljem za uređenje bilo kog enterijera. 

Idealan izbor za sve oni koji prate modu

Ukoliko ste zaljubljenik u modu i bitno vam je da vam dom bude uređen po najnovijim pravilima koje definišu dizajneri enterijera, onda nikako ne biste smeli da zaobiđete zebra zavese koje svaki prostor čine savremenim i unikatnim. 

Ukoliko još uvek niste, već sada otiđite do obližnjeg salona koji ih ima u ponudi i izaberite model koji vam se najviše sviđa i uklapa sa ostalim komadima nameštaja. Nakon njihovog montiranja, dobija se potpuno nov izgled enterijera koji odiše toplinom.

Related Articles

1 comment

Nenad 15. септембар 2022. - 08:52

ZPošto imam tende na svim prozorima, zavese mi nisu tolko bitne. Posebno što treba često da se peru, skupljaju prašinu a kod mene ima baš mnogo prašine. Ako ove zavese stvarno ne privlače prašinuonda je to baš za mene

Reply

Leave a Comment