Kako povećati vrednost nekretnine uz minimalna ulaganja

by admin
lepo uredjen dupleks

Ako ulazite u proces prodaje stana, važno je da znate koja je njegova vrednost. Verujemo da za vas on predstavlja pravo malo bogatstvo, posebno zbog svih uspomena koje ste u njemu stekli i svih važnih životnih momenata koje ste u njemu obeležili. Međutim, kada kupac pokuca na vrata, on svakako ima neka svoja očekivanja za novac koji planiraju da potroši.

Na kvalitet gradnje, zidova i pojedinih instalacija možda ne možete da utičete, ali ono što jeste u vašoj moći da menjate i popravljate jeste estetika i funkcionalnost stana. Slažemo se da ne treba previse ni vremena ni para da uložite u stan koji ubrzo neće biti vaš, ali ipak vam preporučujemo da pročitate naše savete i barem neki od njih usvojite. Jer velika je verovatnoća da će vam se uloženi novac vratiti duplo.

Prvi utisak je važan

Kupovina stana ne razlikuje se mnogo od kupovine bilo čega drugog. Razmišljate koje sve kvalitete treba da ima, kako će da se uklopi u vaš život, navike i estetiku, i kako se osećate u njemu. Odluka se ne donosi olako, ali ako je prvi utisak dobar, više od pola posla je završeno. Za dobar prvi utisak važno je da ono što kupac prvo primeti u stanu, a to su zasigurno vrata i prozori. Stare prozore i vrata zamenite PVC ili aluminijumskog stolarijom. Ne samo da takva stolarija ima dobra izolaciona svojstva, već će domu pružiti savremen i moderan izgled.

Ništa bez kvalitetne kuhinje

Renoviranje kompletne kuhinje pre prodaje stana svakako je dobrodošlo, ali kako smo i prethodno naveli, ne očekujemo da previše ulažete u stan koji ubrzo neće biti vaš. Međutim, možete promeniti samo neke elemente, koji će znatno povećati vrednost stana.

lepa kuhinja

Bez obzira na veličinu kuhinje, njena funkcionalnost je presudna. Potrudite se da raspored u njoj bude logičan i da ima dovoljno utičnica za sve nepohodne male i velike kućne aparate. Kvalitetna radna ploča je najveći saveznik u kuhinji, te je važno da uložite u onu koja je čvrsta, antialergenog svojstva, otporna na pukotine i ogrebotine. Preporuka profesionalaca su svakako kvarcne ploče za kuhinju, koje uz sva prethodno navedena svojstva, dolaze u mnogo različitih boja i dezena. Lako će se uklopiti u svaku kuhinju i osvežiti njen dizajn.

Glancanje podova

Dotrajao parket koji se čuje pri svakom koroku, kao i nedostatak lajsni koji dovodi do toga da se parket pomera i odvaja svkako nije nešto čemu se novi kupac raduje. Ako ste u mogućnosti, zamenite stare podove novim. Parket je skup, a ako je površina stana veća, to sigurno može predstavljati veći izadatak. Međutim, to je ulaganje koje će vam se višestruko vratiti.

Ako pak niste u stanju da izdvojite veliku količinu novca, na raspolaganju vam je veliki izbor laminata, čija je cena mnogo pristupačnija. Za koju god opciju da se odlučite, probajte da se držite što neutralnijih tonova. Budite svesni da sređujete stan za raznovrsnu publiku, a ne tako da odgovara vama i vašoj estetici. Oslonite se na čiste, ravne linije, kvalitet i neutralnost. Ukoliko imate relativno nov ili očuvan pod u stanu, biće dovoljno da ga počastite hoblovanjem i lakiranjem, kako bi ste mu vratili stari sjaj.

Još nekoliko usputnih saveta

Kada kupac uđe u vaš stan, nastojte da mu pružite osećaj topline i doma. Između tih zidova, on i njegova porodica treba da žive, podižu decu, slave rođendane i stvaraju nove uspomene. Da zamisli tako nešto, trebaće mu možda vaša pomoć. Zato nemojte primati ljude u stan ogolelih i hladnih zidova.

Učinite da stan odiše prijatnom i porodičnom atmosferom. Na police postavite knjige, i suvenire sa putovanja, a zidove ukrasite slikama većeg formata. Iako smo rekli da se držite neutralnih tonova, to se odnosi samo na krupne, stalne prepravke. Da bi ste stanu dali karakter, oslonite se na detalje kao što su tepisi, zavese i osvetljenje.

Svoje goste, odnosno potencijalne kupce uvek ugostite uz osveženje poput kafe ili hladnog soka. Uvek budite ljubazni, čak i kada vam se pojedini komentari ne dopadaju. Potrudite se da budete dostupni za sva njihova pitanja, posebno ona koja se tiču istorije samog stana – šta ste sve menjali, u šta se ulagali novac, kakav je komšiluk, i šta je ono što mogu da očekuju od novog doma.

Related Articles

3 comments

Marijana 12. септембар 2022. - 10:45

Upravo tako! Ovo, u suštini, svaki dobar agent nekretnina kaže svom klijentu kad dođe da primi stan u ponudu. To je prvo što sam čula od svog agenta iz solis-a, kad je došao da pogleda i proceni stan koji sam prodavala. Sve su to sitnice koje mnogo znače, a pre svega, ne sme da se vidi ništa prljavo ni neuredno. Jer krenite od sebe, da li biste kupili stan koji nije održavan kako treba? Možda i biste, ali za renoviranje, i gledali biste da mu oborite cenu.

Reply
Kako da povećate vrednost stana koji želite da prodate? - Na tragu 24. октобар 2022. - 07:15

[…] na samom kraju postavlja se pitanje koliko je novca potrebno za renoviranje. Povećanje vrednosti nekretnine uz minimalna ulaganja je moguće ako ste kreativni, imate među prijateljima arhitekte ili dizajnere i uložite dosta […]

Reply
Mesečno izdavanje stana ili stan na dan – šta je isplativije - Duhoviti 24. октобар 2022. - 07:57

[…] nivou. Još jedna prednost jednokratnog izdavanja stana je i ta što za početak možete krenuti od minimalnih ulaganja i delimično renovirati stan, a kasnije, kako vam pristiže novac od zakupnine, možete dodatno […]

Reply

Leave a Comment