3 razloga zbog kojih je bitno da se Božanstvena komedija pročita i razume

by Iva

Nije omiljeni pisac koji se nalazi u srednjoškolskim planovima za rad i učenje, ali Dante Aligijeri jeste i pored toga pisac koji kod mladih utiče na to da se mnogo više zainteresuju za određene teme, budi kod njih radoznalost, zapitanost, navodi ih na misaone procese koji su daleko važniji od tog stava ljubavi ili „neljubavi“ prema njemu samom.

I dok se u školama obrađuje isključivo Pakao, kao jedan od tri dela koji su Božanstvena komedija u celini, ništa drugačije ni odrasli, stariji, ne reaguju na stihove i stranice koje je Dante Aligijeri ispisao.
Vodeći čitaoce kroz Čistilište, Raj i Pakao, Božanstvena komedija postaje mnogo toga, ali komedija nikako. Međutim, to je bio samo jedan od načina da se Dante poigra sa očekivanjima i maštom, razumom, logikom i osećanjima onih koji do njegovog dela stignu. Kao klasik svetske književnosti, Božanstvena komedija bi trebalo da bude pročitana bez obzira na interesovanja, znanja i opredeljenja u smislu obrazovanja i njegovog stepena, a evo i tri razloga koja govore o važnosti čitanja ovog dela.

Sticanje opšteg obrazovanja

Možda kao ni jedno delo do tad, a ni posle, Božanstvena komedija utiče na sticanje velikog znanja kod čitalaca, budući da obiluje informacijama iz mitologija, starog sveta, istorijskih podataka, kao i vremena u kojem je Dante Aligijeri živeo i stvarao. Ovo je delo koje obiluje informacijama koje čine opštu kulturu i opštu informisanost. Jednostavno, vreme u kojem je Dante stvarao zahtevalo je od pisca da zna mnogo, da mnogo pruža, a znanje nije bilo lako steći, niti informacije pronaći, kao što je to danas. Zbog svega toga, zbog količine obrazovanja koje je imao, Dante stvara ovo vanvremensko i vrhunsko delo svetske književnosti dajući priliku svakome da iz njega zaista mnogo nauči.

Uvid u kontroverzu i hrabrost jednog književnika

Bez daljnjeg i bez ikakve sumnje, Dante Aligijeri je bio jedan od retkih koji je imao smelost da se bavi kontroverzama i da hrabro piše o onome sa čim se ne slaže. Tako, na put kroz čistilište, raj i pakao njega vodi Vergilije. Naizgled običan vodič, ali vodič koji je bio paganin, koji nije imao veze sa hrišćanstvom, postaje vodič kroz nešto što je upravo predstava hrišćanstva i sve to u vremenu kada crkva odbacuje sve što nije u skladu sa njom. Da prema crkvi nije imao najbolji odnos pokazuje i činjenica da papu Bonifacija, koji je u trenutku nastajanja ovog dela bio živ, smešta u osmi krug pakla, bez ikakvog straha da će se sa njim nešto loše dogoditi. Božanstvena komedija Dante Aligijeria ruši brojne stereotipe, ulazi u pore kontroverzi, ruši cenzure i uči kako biti u tome nesutrašiv i opstati u nameri i znanju.

Dante prikazuje ljubav kao put do Boga

Svaka ljubav srednjeg veka, da bi bila prihvaćena, morala je da bude okrenuta prema bogu i samo prema njemu. Božanstvena komedija i Dante Aligijeri sa njom, prikazuju ljubav u obliku žene, ljubav koja je stvarna među dvema osobama, a koja tek takva ima snagu da otkrije put do božanskog i svetog.

Related Articles

Leave a Comment