Prednosti spoljne rasvete i kako da ih najbolje iskoristite

by Iva

Iako zima još uvek nije za nama i moramo još malo da se strpimo do proleća, to ipak ne mora da bude razlog da prestanemo da uživamo u pogledu na svoje dvorište oko kog smo se toliko trudili tokom prethodnih meseci.

Prikladna spoljna rasveta može učiniti da prostor oko vaše kuće izgleda atraktivno i u rani sumrak, kao i tokom dugih i hladnih zimskih noći.

Bilo da se radi o kući, vikendici ili stanu u prizemlju zgrade oko kog ste se potrudili da zaokružite i uredite prostor, dobro osvetljenje može u velikoj meri da doprinese praktičnosti, učini okruženje lepšim, toplijim i prijatnijim.

Adekvatno osvetljenje stvara bezbedije i sigurnije okruženje

Ukoliko ste se tek uselili u novu kuću, upravo završili njenu izgradnju i uređivanje dvorišta ili ste odvojili vreme i sredstva da uredite i renovirate dvorište oko vaše vikendice, kretanje kroz takvo okruženje tokom noći može predstavljati pravi izazov. Umesto da brojite stepenike i pokušavate da se prisetite koliko ih ono beše ima, kako ne biste napravili pogrešan korak i rizikovali pad, da se nadate da nećete skrenuti sa staze i pogaziti tek zasađeno cveće, ili da se oslanjate na sreću da deca nisu ostavila prepreke u vidu igračaka na koje biste mogli da se sapletete, postavljajući vertikalne svetleće stubove duž deonica kojim se najčešće krećete ili nešto niže i diskretnije svetiljke za obeležavanje staza možete značajno doprineti i sigurnosti u kretanju, a istovremeno i istaći određene delove prostora oko kuće, naglašavajući i pojačavajući njihovu estetiku.

Pored toga što doprinosi sigurnosti u kretanju, kvalitetna i adekvatno postavljena spoljna rasveta igra veliku ulogu i u bezbednosti ukućana. Dobro osvetljeno dvorište će sigurno oterati potencijanog provalnika od vašeg doma, dok će svetiljka sa senzorom pokreta uvek na vreme skrenuti pažnju i omogućiti da se jasno vidi ko se približava kapiji ili ulaznim vratima.

Odaberite opremu koja odgovara okruženju

Popusti ili dobra reklama mogu delovati primamljivo, ali je sve to uzalud ako završite sa opremom koja nije adekvatna prostoru koji okružuje vaš objekat. Možete potražiti savet stručnjaka ili se, za početak, uz pomoć baterijske lampe, prošetati dvorištem, što će vam pružiti najbolji uvid u to kojim deonicama je potrebno dodatno osvetljenje, koji delove bi bilo zgodno posebno istaći i time dodatno poboljšati opšti utisak.

Takođe, različitim delovima dvorišta će odgovarati i različiti tipovi svetiljki, jednu vrstu ćete koristiti kao ambijentalno ili opšte osvetljenje, dok će vam druga biti prikladnija za obavljanje određenih aktivnosti poput spremanja hrane, roštiljanje ili sipanje pića i mešanje koktela.

Osim pozicija na kojima će svetiljke biti postavljene, jednaku pažnju treba posvetiti i tome pod kojim uglom i kojom jačinom će one emitovati svoju svetlost, na nekim mestima je poželjna direktna i jaka svetlost, dok će na drugim diskretno osvetljenje ili ono čiju jačinu i pravac je moguće sa lakoćom menjati i podešavati radi postizanja odgovarajuće atmosfere biti mnogo praktičnije.

Pored toga, ne treba zaboraviti ni na tehničke karakteristike, oprema za spoljnu rasvetu mora da bude otporna na kišu, vlagu i niske temperature, a ukoliko se postavlja na mestima koja nisu lako dostupna, poželjno je i da ima opciju daljinske kontrole ili solarnog punjenja.

Related Articles

Leave a Comment