8 vrsta gradjevinske folije i njihova namena

by admin
gradjevinske folije

Razvoj tehnologije doneo je i napredak u građevinarstvu. Tradicionalni načni gradnje su dobrim delom pretrpeli izmene. Sve izmene, naravno, vode ka poboljšanju kvaliteta, kao i uštedama u novcu i vremenu. Tako je nemačka kompanija Derken prva u svetu, početkom šezdesetih godina prošlog veka, počela sa proizvodnjom paropropusnih hidroizolacija za kose krovove. Do danas su proizvedene četiri generacije ovih folija.  Ovo su bile prve gradjevinske folije.

Temeljne folije se razvijaju u dva pravca: zaštitne i drenažno-zaštitne folije. Pored ovih folija u ponudi su i fasadne folije, sistemi za zelene krovove, folije za sanaciju unutrašnje vlage, zaštite za skele, folije za ribnjake i veštačka jezera, folije za plastenike i samolepljivu hidroizolaciju od bitumenizovanog kaučuka. 

Zaštitne gradjevinske folije

U tradicionalnom građevinarstvu za zaštitu vertikalne temeljne hidroizolacije koristila se takozvana obzida. Danas se koriste bobičave folije. Delta MS i Delta NB folije su predviđene za zaštitu hidroizolacija otpornih na pritisak.

Delta MS građevinske folije su izuzetno otporne na pritisak. Raspored bobica je dijagonalan, tako da je obezbeđeno precizno savijanje folije. Preko 1800 bobica po kvadratnom metru omogućava povoljnu raspodelu pritiska na izolaciju. Ove gradjevinske folije imaju i funkciju sloja za izjednačavanje parnog pritiska.

Delta NB folije imaju istu primenu kao i Delta MS. Razlika između njih je u nosivosti. Delta NB je nosivosti oko 200 kilonjutna po kvadratnom metru, dakle nešto manje. Da bi se lakše razlikovale po boji, Delta MS je braon, a delta NB tamnosive boje. 

Zaštita horizontalne temeljne hidroizolacije

Armirane radne ploče zahtevaju osnovu na koje se mogu postavljati distanceri za armaturu. U klasičnom građevinarstvu nekad se koristio tampon sloj od mršavog betona koji je iziskivao veći iskop, teži i duži rad i čekanje da se beton stegne. Primenom Delta MS gradjevinske folije oslonac za armaturu je stabilniji, debljine je 8 milimetara, postavlja se brzo i jednostavno uz veliku uštedu novca i vremena, dok kvalitet ne opada. Delta MS folija sprečava kapilarno penjanje vode iz tla i isticanje cementnog mleka iz betona. 

Drenažne gradjevinske folije

Drenažno-zaštitne gradjevinske folije primenjuju se u slučajevima kada je potrebno izvršiti drenažu objekta. Dvoslojne su i sastoje se od bobičave folije, koja mehanički štiti hidroizolaciju i aplikovanog presovanog geotekstila težine 70 grama po metru kvadratnom, koji filtrira vodu. Za kompletan sistem drenaže nedostaje i drenažna cev koja se postavlja ispod donje ivice temelja u sloj ispranog šunka od 25 centimetara. Ovaj sloj šljunka se takođe umotava u drenažni geotekstil, koji sprečava čestice zemlje da zapuše drenažnu cev. Kod ovog sistema nije potrebno raditi klin od šljunka, već se iskop zatrpava zemljom. 

Fasadne folije

Fasadne folije su paropropusne membrane koje ne propuštaju vodu, a koriste se za izolaciju provetrenih fasadnih sistema. Primenjuju se kod svih tipova fasadnih obloga: drvenih, kamenih, keramičkih, metalnih i ostalih materijala. Postavljaju se preko termoizolacije, tako da ona ostane trajno suva. Ako se preklopi prelepe, onda sprečavaju vetar da produva termoizolaciju i tako smanji energiju.

Zeleni krovovi

Postoje dva tipa folija koje se koriste za gradnju zelenih krovova, i to u zavisnosti od toga da li je sistem drenažni ili drenažno-akumulacioni. 

Drenažni sistem zelenog krova predviđen je za travnjake i nisko rastinje. Pošto nema rezerve vode, potrebno je obezbediti redovno zalivanje biljaka. 

Drenažno-akumulacioni sistem ima mogućnost akumulacije do sedam litara vode po kvadratnom metru u čašicama koje se nalaze na foliji. Tako obezbeđuju potrebnu količinu vode za biljke u dužem vremenskom intervalu. Sistem je predviđen i za žbunaste biljke srednje veličine. 

Folija za sanaciju unutrašnje vlage

Isušivanje vlažnih zidova u podrumima često je nemoguće. Zbog toga je mnogima teško da naprave koristan prostor od svog podruma. U tu svrhu koriste se folije za sanaciju unutrašnje vlage. Ove folije pouzdano izoluju zidove iznutra i predstavljaju izdržljivu i vodootpornu osnovu za maltere ili za gips kartonske ploče. Njenom primenom se u podrumu dugoročno obezbeđuje suva površina zidova. Vlaga se površinski može isušivati provetravanjem preko otvora profilima folije koji se postavljaju uz pod i tavanicu. 

Zaštitne folije za skele

Bilo da se radi o rekonstrukciji ili izgradnji novog objekta, poput mosta ili zgrade, zaštitne gradjevinske folije za skele mogu se postaviti na sve tipove skela, pružajući pouzdanu zaštitu od vremenskih uslova radnicima koji rade, kao i zaštitu od prašine za okolinu. Vrlo su robusne i uz primenu dodataka za njihovo kačenje mogu se koristiti više puta, pošto su montažno-demontažne. Prave se u dve varijatne: letnjoj, odnosno mrežastoj i zimskoj –punoj.

Related Articles

Leave a Comment