Adaptacija starog u potpuno novi  stan

by Iva

Stiže proleće, vreme novog rađanja, buđenja, obnavljanja,novih ideja i poduhvata. Pravo vreme da rešimo sve što nas je preko zime mučilo, što nam je u stanu  smetalo, nerviralo nas, zato što je staro, dotrajalo, istrošeno i nije po našoj meri. Zima nas zatvori u stan, pa vidimo ono što, inače, ne vidimo i shvatimo da je vreme za renoviranje.

Vreme je za poduhvat da stan učinite po vašoj meri. Zvuči kao izazov, ali može biti i vrlo stresno, zato što se stan ne renovira preko noći, pa ni preko vikenda, već renoviranje traje, zato mu treba pristupiti planski. Ako sve dobro isplanirate , sigurno je da Vas neće mučiti ni ideje, ni radovi, ni material, zato  što sve to neko drugi može da odradi po vašoj želji. 

Prioriteti u renoviranju stana

Kad planirate renoviranje,  jedan od prioriteta je funkcionalnost prostora koji treba uskladiti sa vašim potrebama i promeniti namenu, ali i veličinu nekih prostorija, ako je to moguće. Kad znate šta biste voleli da postignete renoviranjem, konsultujte stručna lica ako nešto nameravate da rušite, da pomerate zidove ili da menjate elktro instalaciju. Pre početka  morate da precizirate šta želite da obuhvatite, da li renovirate po segmentima ili od poda do plafona. Želje treba da uklopite u budžet koji ste odvojili, ako je vaša namera da u tom stanu živite duže, pa i da ostane generaciji posle, onda ne treba da štedite. Ako želite da kontrolišete troškove, to je mnogo lakše ukoliko sarađajute sa izvođačem radova, ako se odlučite da sami renovirate, onda morate da izdvojite vreme kako biste istražili sve troškove.

Renoviranje stana po principu ključ u ruke

Mnogi će možda pokušati samostalno da organizuju renoviranje stana, ali takva organizacija zahteva potrebno vreme zbog obima posla, stalnu prisutnost zbog nadgledanja i izvođenja radova, nabavku i dostavu materijala i organizaciju i usklađivanje radnika. Naravno da je možda povoljnije  ako se odlučite da samostalno izvodite radove, ali računajte na duži rok, stalnu prisutnost i stres zbog problema koji će se svakodnevno dešavati, a od kojih možete da se zaštitite,  ako se odlučite za opciju: renoviranje stana ključ u ruke. Postoje mnoge firme koje rade renoviranje stanova po principu ključ u ruke. Pre početka radova pokazaće Vam 3D projekat renoviranog stana, tako da možete da vidite, a ne samo da zamišljate kako će stan da izgleda, da doživite potpuni preobražaj Vašeg životnog prostora.  Birajte odgovornog izvođača građevinskih radova, koji radovima pristupa odgovorno, vodeći računa o organizaciji i rokovima. Važno je tačno preciziranje roka zarvšetka radova, možda se neće poklapati sa vašim zamišljenim rokovima, ali ako je kvalitet na prvom mestu, onda treba da se strpite i organizujete se dok ne dobijete ključ u ruke. Kompletno renoviranje stana podrazumeva organizovano odvoženje šuta, dostavu građevinskog materijala, poručivanje stolarije, izvođenje završnih radova koji uključuju zidarske, betonske, električarske, keramičarske, parketarske, stolarske, molerske i dizajnerske radove. Izvođači su u mogućnosti da više radova organizuju istovremeno, kako bi adaptacija bila na vreme završena.

Adaptacija stanova u centru grada

U centru grada su otežani uslovi adaptacije stanova, najčešće zbog skučenosti prostora i nemogućnosti velikog manevrisanja u dvorištu, na stepeništu zgrade, ali  i u samom stanu, zato što mora da se poštuje kućni red. Potrebno je pre renoviranja obavestiti komšije da se izvodi renoviranje i zamoliti ih za strpljenje. Zato je važno da se radovi završe što pre, u dogovorenom roku, a za to vam je potrebna pomoć ozbiljnih izvođača radova.

Related Articles

1 comment

agent za nekretnine 21. август 2022. - 21:52

Svako ko ima preduzetnicki duh i osecaj za biznis a pogotovo za kretanje cena u oblasti nekretnina moze da ostvari dobar bisnis.

Reply

Leave a Comment