Delimično renoviranje stana

by Iva

Mnogi nisu spremni za poduhvat potpunog renoviranja stana, zato što znaju da je to ozbiljna investicija, da zahteva veći budžet, ali i više vremena, truda, veština.

Češće se odlučuju za renoviranje u segmentima, pa za nekoliko godina, postepeno, zaokruže celinu adaptiranja stana. Sve ima svoj vek, podnosi farbanja, premazivanja, pranja, krečenja i u jednom trenutku dotraje, tako da je jedino rešenje da se zameni novim. Dobro je, ako se desi, da nas u isto vreme ne zadesi, da više stvari moramo da menjamo, to je ozbiljan udar na budžet. U dobro isplaniranom renoviranju stana, nema mesta za takva iznenađenja, svaki korak je predviđen, a kreće se najčešće od zamene stolarije.

Kad je vreme da se zameni stolarija?

Verovatno se pitate: Kad je vreme da se zameni stolarija? Ako ne znate koliko je stara stolarija u vašem stanu, ali primećujete pukotine, ako je reč o drvenoj stolariji, treba da obratite pažnju na neke znake koji Vam pokazuju da je vreme da je zamenite. Ukoliko stakla magle, to može biti zbog kondenzacije, ali ako ne postoji unutrašnja kondenzacija, uz to prozori i propuštaju vodu, kada su obilnije kiše, onda je vreme da staru stolariju menjate novom. Kada zatvaranje prozora i vrata zahteva da jače pritisnete, onda to znači da više nisu funkcionalna kao što su bila, da su dotrajala. Razmišljajte o novim. Ukoliko se prozori i vrata dobro ne zatvaraju, oni dobro ne dihtuju, a to dovodi do problema da voda, prilikom kiše, ulazi u stan. Vlaga u stanu je veliki problem, stan ima karakterističan miris vlažne zemlje, međutim, još veća opasnost je što utiče na zdravlje, posebno izaziva  alergijske i asmatične probleme. Kad dobro ne dihtuje stolarija, nije voda jedini problem, podjednako značajan je toplotna izolacija. U jesenjim i zimskim danima,  ni malo nije  prijatno u stanu gde stolarija ne može najbolje da se zatvori, pa duva i tako se spušta temperatura, koliko god  pojačavali grejanje. Nova stolarija doneće toplinu i sigurnost u  život. Iako  dobri  prozori i vrata čuvaju od spoljašnjih uticaja i lopova, nije zanemarljiva ni njihova estetska uloga. Dotrajala stolarija narušava estetiku doma, zato se potrudite da stvorite lepo i prijatno okruženje.

Po ulaznim vratima se prepoznaje ko živi u stanu

Zamena ulaznih  vrata je jedan od bitnih segmenata u renoviranju stana, zato što je moć ulaznih vrata da skrenu pažnju i prolaznicima i gostima,  pojačaju ukupan utisak o stanu koji je iza njih, ali i o životu u njemu. Ako ste rešeni da zamenite ulazna vrata, treba da znate na šta sve da obratite pažnju. Najčešći izbor su drvena vrata, razlozi su i estetski i finansijski. Ona su lepa za oko i imaju duži vek trajanja uz odgovarajuća održavanja.  Ako mislite da bolje obezbedite ulaz, onda su aluminijumska vrata dobra za tu namenu. Njihova prednost je da ne zahtevaju reparaciju i održavanja i da ne  rđaju, a mogu da se kombinuju sa drugim materijalima, bez rizika od zagrevanja. Njihov glavni nedostatak u odnosu na čelična vrata je što aluminijumska mogu da se probiju, čelična pružaju veći stepen zaštite, ali su podložna oštećenjima i udubljenjima gde se obično stvara rđa.

Osvežite stan renoviranjem kupatila

Najbitniji segment u renoviranju stana je kompletno renoviranje kupatila, zbog toga što poslovi u kupatilu zahtevaju  vreme, znanje i strpljenje. Teško je predvideti troškove renoviranja kupatila, moguće je samo na papiru, u praksi je uvek više od onog što na papiru piše. To je veliki poduhvat, najznačajniji segment u renoviranju stana, ali cene, ipak, variraju šro zavisi od cene materijala i rada majstora. U proseku za renoviranje kupatila treba da izvojite do deset prosečnih plata, za neku jeftiniju varijantu, možda malo manje, a za luksuzniju varijantu mnogo više. Uskladite želje sa budžetom, mada, uvek ima prostora da iskažete svoje afinitet i nametnete svoj stil.

Related Articles

Leave a Comment