Kada je vreme da zasadite magnoliju?

by Iva
magnolija

Leto sa sobom donosi čarobne mirise, a jedan koji posebno opija je miris magnolije koja u od juna, pa do jula, nekada i duže opija prolaznike ne samo mirisom, nego i divnim cvetovima koji su prava retkost u raskoši i lepoti.

Potiče iz Azije ili Severne Amerike, ima 75 različitih vrsta, a na našem području se gaji kao parkovska ili baštenska žbunasta ili drvenasta biljka čiji su cvetovi bele ili u raznim nijansama roze boje po kojima je i poznata. U svom prirodnom okruženju ona raste u šumi, to su za nju odgovarajući uslovi, kod nas se gaji u bašti bez bojazni da će da izmrzne, podnosi i niske zimske temperature. Idealno vreme da se zasadi je april mesec.

Sadnja magnolije

April je idealno vreme da se posade sadnice drvenastih ili žbunastih biljaka, posebno cveća u koje se ubraja i magnolija, na taj način se izbegnu rani martovski mrazevi, a biljki se da dovoljno vremena da do leta postigne maksimum vegetacije, kako bi u junu mogla da obraduje cvetovima. Medjutim, pošto poslednjih godina mrazevi zakasne pa dodju tek maja, neki vrtlari je sade krajem septembra i početkom oktobra, kažu da je veći procenat preživljavanja. Njen koren se zakorenjuje u površinskom delu zemljišta, iz ovog razloga se ona sadi plitko. Pošto se koren onda nalazi u površinskom sloju, najbolje je da se oko njega pospe malč, tako će biti zaštićen. Ukoliko se koren zasadi dubljen, velika je verovatnoća da se magnolija osuši. Potrebno je samo redovno zalivanje, i što manje radova oko korena biljke, ne preporučuje se da se okopava ili da se druge biljke sade blizu nje.

Kako se proizvodi sadni materijal?

Poput nekih voćnih vrsta, kao što su maline, magnolija se razmnožava povaljenicama, granama koje se saviju sa drveta u rano leto i urove u zemlju. Povaljenici treba i do godinu i po dana da pusti koren, pa se tako ukorenjena mladica odvaja od roditeljske biljke i dobijamo sadnicu. Pokušaji da se razvije iz reznica su veoma teški, skoro i bezuspešni. Postoji mogućnost da se razmnoži iz semena, medjutim, za to je potrebno mnogo vremena, počeće da cveta tek posle nekoliko godina.

Najpovoljnije je i najsigurnije da se sadnica kupi u rasadniku

U rasadniku je sadnica sigurno odlično pripremljena pa će samo nastaviti vegetaciju kada se položi u zemlju. Prilikom kupovine sadnica najbolje je da se biraju one koje su do visine 1 metra i na kojima ima već nekoliko pupoljaka. Često su u ponudi i već odrasle magnolije, zasadjene u saksijama, koje dostižu i visinu do 1,5 metra, pa su iz tog razloga zgodne što se jednostavno samo prenesu u dvorište ili čak na terasu, već odrasla biljka lišava svih muka koje mogu da proizadju dok se podigne sadnica.

Na kom mestu najbolje uspeva?

Kada se bira mesto za magnoliju u dvorištu, traži se što otvorenije, da je dobro osvetljeno, ali da je na neki način zaštićena od vetra, zato se sadi uz kuću ili ogradu. Ona ne voli senovita mesta, što znači da se izbegava hlad i blizina nekog većeg drveta u dvorištu. Ova biljka u dvorištu uvek odaje utisak kao da ste negde na mediteranu, podseća na primorske bašte koje leti procvetaju u njoj.

Related Articles

Leave a Comment